Ahoj děvčata,skoncila jsem k cervenci rodicak a 1.8.nastoupila do prace,ikdyz jsem znovu tehotna...ale nemam zadne potize,tak to zkusim...na materskou bych mela nastoupit v pulce listopadu...jakpak se mi bude pocitat materska?z.minule +ty necele 4 vyplaty co dostanu ted a prumer?
Ja mam pocit, že při nástupu na další materskou do 4 let věku dítěte je materska stejně vysoká jako první. Ale snad to ještě někdo potvrdí😉
Záleží na tom kolik je prvnímu dítěti. Do 4 let máte nárok na minimalne stejnou PPM jako u prvního (předpokládám že zaměstnavatel je stejný jako předtím).
Jak píší holky - pokud jsi stále v tom samém pracovním poměru, jako jsi byla na mateřské s prvním dítětem, tak pokud stíháš nastoupit na mateřskou do 4 let věku prvního dítěte, což asi stíháš (jestli dobře koukám, dcera je červen 2016), tak se ti bude počítat výpočet z toho, co sis vydělala teď, pak se to porovná s vyměřovacím základem, který jsi měla na mateřskou minule a budeš pobírat podle toho, která částka bude vyšší.
@jennas nn, neochudíš, tohle je jeden z kroků sociální politiky státu jako podpora matek - aby alespoň částečně přispívaly do rodinného rozpočtu a mohly si s dítětem dovolit vrátit aspoň na částečný úvazek do práce a přitom se neochudily o vysokou mateřskou, kterou měly na první dítě, protože jinak by bylo fakt výhodnější nic nedělat a dřepět doma a pak brát tu původní mateřskou. Podmínkou je jen zůstat u stejného zaměstnavatele na stejné smlouvě a stihnout nástup na MD do 4 let věku prvního dítěte 😉
Trochu ve mne ted zatrnulo, jsem u tehoz zamestnavatele, 1.11. jsem nastoupila a 13.9. jdu na MD ted, tak vztahuje se tam tech 270 dni, nebo ne? :D
Holky poradite mi? Jsem zpatky v praci u stejneho zamestnavatele (smlouva na dobu neurcitou) od dubna 2019. Ted jsem tehotna a doktorka me posila na rizikove. Dceri budou 4 roky v dubnu 2020. Mam narok na materskou i kdyz nejsem po navratu z rodicaku v praci tech 270 dni?
Hlavne si davejte pozor, abyste behem rodicovske dovolene nepodepsaly novou pracovni smlouvu, nebo nejaky dodatek k ni. Ja se timto neuvazenym a nikde nezminovanym krokem pripravila o 2 tretiny puvodni materske...
@jennas abyste měla nárok na md musíte být alespoň 270 dní ucastna na sociálním pojištění