Jak probíhá přechod z mateřské na rodičovskou?

monika76301
1. únor 2019

Holky zlaté poraďte mi prosím.... Nástup na mateřskou mam od 10.3 do 24.3 mohu si zvolit 6-8 týdnu pred porodem .. Tomu rozumím... Ale jak pak budu přecházet na rodicak tak nevím kdy přesně nastoupit aby sem ten měsíc nebyla bez peněz jakoze nemůžu mít jeden měsíc mateřskou a rodicak nevíte některá jak to udělat ja to dneska počítám celý den abych to mohla nahlásit v práci a nemůžu se dopocitat poradíte prosím?

emamaira
1. únor 2019

Podle toho, kdy ti skončí MD, tak klidně druhý den můžeš nastoupit na RD... takže v jednom měsíci můžeš mít část MD a část RD.

monika76301
autor
1. únor 2019

@emamaira jo ja to chápu ale je lepší třeba nastoupit co nejpozději v měsíci na md nebo naopak co nejdříve?

verunka95
1. únor 2019

Je to úplně jedno protože ten první měsíc tu z toho rodicaku pošlou stejně jen tolik aby ti dorovnali mateřskou

barchen
1. únor 2019

@monika76301 Vzhledem k tomu, ze nastupujes v breznu, tak je to jedno, jestli 6 nebo 8 tydnu. Kdyz pujdes 6 tydnu, tak budes mit ty dva tydny jeste mzdu/plat pokud nedelas nejakou extra tezkou praci. Po MD a pred nastupem na RD se jeste hodi vycerpat dovolenou, na kterou ti vznikne narok, o cerpani musis pak pisemne zazadat (tedy pokud mas zamestnanecky pomer). Za cerpani dovolene ti prijdou pak jeste i penize na ucet.

emamaira
1. únor 2019

@monika76301 to je úplně jedno... když to plynule naváže zaměstnání, pak MD a pak RD, tak se ti nemůže stát, že bys byla měsíc bez peněz. Jediné snad, když jsou jiné výplatní termíny, tak ty prechodove měsíce ti to přijde různé. Mě např. 5.8. přišla poslední částečná MD a pak až 12.8. část první RD.

monika76301
autor
1. únor 2019

@emamaira děkuji moc takže když půjdu k tomu 8.3 na md budu do 15.9 pak tedy budu žádat dovolenou budu mít nárok na celou mam smlouvu na dobu neurčitou a oddelane budu mit za tento rok leden únor a 8 dnu v únoru tak pak budu mit půlku md a zbytek rp nebo pokud by vyse rp byl stejný jako půlka mateřské přijde mi za září zbytek dovolené proplacene a az po dovolené budu pobírat rp je to tak? Děkuji moc všem ja md u první nemela a četla jsem ze je lepší nějak si to naplánovat ale nevěděla jsem jak a proč

emamaira
1. únor 2019

Do 15.9. budeš na md, od 16.9. si můžeš vybrat tolik dni dovolené, na kolik ti vznikne nárok a pak nastoupís na rp...

caitlin7
1. únor 2019

@monika76301 RP můžeš pobírat už během čerpání řádné dovolené, ale na RD můžeš nastoupit až po. RD a RP jsou totiž dvě různé věci. RD je volno z práce a RP peníze od státu (vyplácí ÚP).

cuuza
1. únor 2019

Pokud budeš čerpat dovolenou, tak je idealni začít čerpat RP až od prvního následujícího měsíce po ukončení MD. Aspoň se lip pamatuje, od kdy a kolik čerpáš při případných změnách.