Ahoj holky, prosím o radu. Zkusím to popsat co možná nejlépe a doufám že někdo poradí 🙂
Teď jsem na rodičovské s první dcerou. 20.4.2019 jí budou tři roky. Rodičovský příspěvek mám do srpna 2019 abych s ní mohla být doma přes prázdniny , než půjde do školky. Co jsem nevěděla že mi nemusí do toho září v práci držet místo. Teď jsem těhotná a měla bych rodit začátkem září. A teď přichází otázka co vlastně dál? Rodičovský příspěvek si zvýším abych ho dovybrala do července kdy mám jít na mateřskou. Ale co udělat s tou prací? Mám nárok na PPM ikdyž bych byla nezaměstnaná? Nebo můžu jít na nemocenskou od toho dubna do července než nastoupím na mateřskou?Neseberou mi v tom případě rodičovský příspěvek? Mockrát děkuji za každou radu 🙂
Smlouvu mám na dobu neurčitou. Ale právě mi jde o to jestli jim v práci mám něco říkat nebo ne. Aby mi pak nepřišla v květnu výpověď a já nekoukala jak puk 🙂
Den po konci nahlášené RD v práci můžete nastoupit na PN. RP si zvyšte tak ať ho doberete současně s koncem RD.
Mateřská bude ve stejné výši jako u prvního dítěte.
V práci to řešit musíš, protože ti skončí rodičovská dovolená (s rodičovským příspěvkem to nijak nesouvisí). Pokud do práce nastoupit nechceš, zkus si požádat o neplacené volno.
@terry1512 No vybrat to asi nestihnu ne? RD by mi měla končit v dubnu kdy malá dovrší 3 roky. Než zažádám a než to vyřídí. Navíc nevím jestli můžu brát tolik peněz měsíčně. Rodičovskou a nemocenskou asi nemůžu brát současně co? Mě ani nejde o ty peníze, rodičovskou až do září takže nějaké peníze mám jisté.Spíš nevím jak to udělat v té práci☹
Měla by jsi mít půlroční ochrannou dobu, aby jsi mohla jít na mateřskou , zašla bych si na úřad
Rodicovsky příspěvek a rodicovska dovolena jsou dve rozdilne veci. Rodicovsky prispevek si navysis, abys ho stihla vybrat, tak to sem neplet. To si vyridis na urade prace. S rodicovskou dovolenou mas vic moznosti.
1. Nejjednodussi varianta - Zazadas si v praci od 21.4. o neplacene volno. Zamestnavatel tomu ale nemusi chtit vyhovet.
2. od 21.4. si nechas napsat neschopenku. Od tohoto data uz NEJSI na rodičovské dovolene, takze se nema co s cim tlouct. A bude ti vyplacena normalne nemocenska, nejdřív z prace a pak ze socialky. Rovna se to ale vychazky a pokud opravdu nemas zdr potize, tak to neni zrovna koser postup.
3. Posles s predstihem do prace vypoved a ke konci dubna se prihlasis na UP. To si ale dobre spocitej. 180 dni od konce pracovniho pomeru do terminu porodu je ochranna lhuta, kdy budes mit jeste podle posledniho zamestnani narok na mateřskou.
4. jeste taky muzes od dubna do zacatku materske opravdu nastoupit do prace...
@luciex2 zazadat s vyridit ti nezabere moc casu. Kdyz si dojdes na urad prace jeste v lednu, tak od unora uz budes mit vyssi rodicak. Ale jestli stihnes vybrat to samozrejme nevim, odviji se to od platu, jaky jsi mela.
Na rodicaku bud az do tech 3 let dcery...
Jinak, jak pisou holky, bud mezi tim neschopenka nebo zazadat o neplacene volno na tech par mesicu, ale v tom ti nemusi vyhovet no. A nebo si to dobre spocitat s tou ochranou lhutou.
Pokud dobře pamatuji, i v případě výpovědi jsi v ochranné lhůtě, kdy Ti mateřskou vypočítají z bývalého zaměstnání. Já měla u prvního syna dobu určitou, nějaké tři a půl měsíce, ne li déle jsem byla nezaměstnaná a normálně se mi započítalo předchozí zaměstnání 🙂 našla jsem tady starší radu z roku 2015, ale mohlo by to fungovat stejně.
@malanoha Já vím že jsou to dvě rozdílné věci, ale nechci si navýšit rodičák a pak zjistit že mě vyhodí a nedostanu mateřskou tudíž budu x měsíců bez peněz. Proto to řeším co bude nejlepší udělat. Do práce nastoupit nemůžu jelikož moje místo prodejem firmy zaniklo. Takže bud zksuím požádat o neplacené volno no a pokud mi nevyhoví holt budu muset jít na nemocenskou.
@j.a.n.i Do práce opravdu nenastoupím když moje pozice už vůbec neexistuje. A je mi úplně jedno jestli si o mě někdo myslí že jsem vyžírka nebo co já vím . Nikdy jsem nebyla na úřadu práce,od konce školy pracuji a po dětech ještě dalších 30 let budu tak si snad mohu dovolit vychovat dva další daňové poplatníky a být s nimi doma než je zase pošlu do školky.
Všem děkuji za rady, půjdu se napřed zeptat do práce na to neplacené volno a pak uvidím co dál. Všem hezky den
A do kdy mate smlouvu v praci?na dobu urcitou nebo neurcitou?rodicovsky prispevek dovyberte a bezte na materskou.pokud v dobe materske mate pracovni pomer je to ok.pokud byste byla nezamestnana na PPM narok nemate.doma muzete byt beztrestne i pokud uz rodicovsky prispevek nepobirate az do 4let veku prvniho ditete.ale nejsem odbornik.urcite bych zkonzultovala na urade...