Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat jak na výpočet PPM peněžní pomocí na mateřské. Poslední dva dny mě zachvátilo šilenství jak si správně vypocitat mateřskou. Již vím, že trvá 28 týdnu, nástoupit na ni mohu 8 týdnu před termínem porodu. Vím že se počitá jako nemocenská z průmeru, ale zajíma mě jaký ten průměr se bere jestli se mi do toho pocitá průměr z nemocenské nebo průměr z platu?
Pracovala jsem dva roky s minimalnim platem 9900. Jsem na nemocenské tu mi vypočitali z platu je to 178 kč na kalenařní den v měsicí. Takže za leden přišlo 5518, únor by mělo přijit 4984, březen zase 5518, duben 5340, květen 5518. V červnu bych měla nastoupit na materskou a zajima mě výše dávky na kalendářní den, našla jsem žeby to mělo být na internetu 228 kč. Ale pak jsem počitala podle průměru z nemocenské a ten mi vyšel 205 kč. Prosím hodnou duši která mi tohle počitaní pomuže vyrěšit. Děkuji za jakou koliv pomoc.
@zlolda Pokud jsi měla výplatu 9 900 Kč, budeš mít PPM cca 8 200 kč ;)
@babovka_babovicka Na tu částku jsi přišla jak???
@xpila Dala jsem hrubou mzdu cca 11 835 do kalkulačky na netu. Nejsem odborník, ale počítám, že tak by to být logicky mohlo.
@babovka_babovicka podle tve orientacni kalkulacky je to 6 840 Kč
A ne 8200 jak uvadite.
Je tam i presnejsi vypocet ktery pocita s nemocenskou
http://www.penize.cz/kalkulacky/materska-presny...
@absintka19 je to možné, jsem v práci a opravdu to nemám čas přepočítávat. Dala jsem to jen do kalkulačky, toť vše. Myslím, že zakladatelka si to dokáže dopočítat sama, byl to jen nástřel.
@babovka_babovicka Ona ale měla hrubou mzdu 9900 Kč.
Psala jsem minimalni mzdu hrubou tj 9900. Nooo ono počitáte stejně jako já přes kalkulačku na internetu tam Vám ta dávka vychazí na 228 kč za kalendařní den ... 30*228 je 6840 kč . A když bude mít měsic 31 dní je to 7068 kč. Ale mě zajímá přesná částka ne jen otientačně. Protože ta kalkulačka z internetu to počitá z toho že váš hrubý přijem byl za posledních 12 měsicu 9900. Ale ja toto nesplňují jelikož jsem před nastupem na mateřskou jsem na nemocenské. Tak mě zajíma jak se toto přesně počitá.
Já vím že tam je přesný výpočet ale nevim jak to tam mam zadat. Mate me kolonka bez nemocenske ... jako že ji tam nemam zadavat a zapocitat celych 365 dni nebo mam ty dny odecist od 365.
https://mkczimg1-asmirasro.netdna-ssl.com/cGtXB...
Spocitala jsem svůj hrubý přijem od června 2016 do listopadu 2016 z výplatni pásky. Od prosince 2016 jsem až do května 2017 na nemocenské ... zadala jsem tam jako když bych vydělavala hrubě 9900, protože nemocenska ja jako náhrada za mzdu jestli to chapu spravně. Mám to tentokrát správně ?
@xpila ja pochopila, že čistou..
@zlolda .. ale výše PN se do PPM vůbec nezapočítává, prostě si tam zadejte pouze částky z výplat 🙂, je jedno, že jste pak nastoupila na neschopenku..
@babovka_babovicka stale to nechapu ... bude se mi pocitat ten rok nez jsem nastoupila na nemocenskou nebo jak ?
@zlolda ano, přesně tak 🙂))
Takže jak to je dámy ? jedna řiká tak a druhá jinak
@zlolda je to tak jak píše xpila
Těch 228,- je dobře- plus minus nějaký haléř v zaokrouhlování. Jestli je každý měsíc stejná částka hr.mzdy,tak je to jedno ,jestli se to počítá za jeden mesic ,šest nebo dvanáct...
Holky,taky to zrovna řeším a bylo mě řečeno,že jde o 12 odpracovaných měsíců,takže jestli mám mezi tím v měsíci neschopenku,že se ten měsíc nepočítá a dohledává se další, dokud jich nebude 12,aby se mohl udělat průměr, tak jak tedy ? Já mám v roce 2016 odpracované max 3 měc bez neschopenky.
@nikinnna já jsem jako uvedla priklad jak by to melo byt od pani ...
já si to svoje spocitam jeste jednou snad uz naposledy ... tedka musim varit rotoze jsem za cele dopoledni nic neudelala ... ja tu svoji neschopenku mam od 7,11 a bude az do 24,5 kdy bych mela nastoupit na materskou mam termin porodu 19,7
@zlolda Ahoj, pouze z hrubé průměrné mzdy (nikoliv z PN) za posledních 12 měsíců.
http://www.penize.cz/kalkulacky/materska
Pokud jsi u posledního zaměstnavatele byla míň než rok a nárok na PPM máš, tak pouze z těch daných měsíců v posledním zaměstnání 🙂.