Jak na rodičovský příspěvek na druhé dítě?

kacuda
3. led 2016

V září 2013 jsem porodila první dítě a teď čekám druhé. Chtěla jsem se zeptat, když bych s prvním dítětem v srpnu končila s rodičovským příspěvkem, tak když budu rodit v květnu, jestli budu pobírat dva RP???
Když budu rodit v květnu a já si stanovím RP třeba na tři roky, tak ke kterému dni potom budu končit, abych předem věděla (když bych přišla třeba o stávající práci).
Děkuji vám předem za rady a pomoc.
Mějte se krásně.
Katka

verdos
3. led 2016

RP se pobírá vždy jen na nejmladší dítě v rodině. V momentě, kdy porodíš (v květnu), přestaneš pobírat RP na první dítě a začne se počítat RP na druhé. Co nevyčerpáš do té doby, to už neuvidíš. --> Pokud můžeš, ještě si zvyš částku, kterou můžeš čerpat, na maximum, abys přišla o co nejméně peněz.
RP se nestanovuje na dobu ale určuješ si výši, kterou čerpáš. Částka pro čerpání je celkově 220 000. RP se bere/počítá po měsících, ve kterých ho čerpáš. Když si určíš (např.) částku čerpání 10 000 měsíčně, pak budeš RP pobírat přesně 22 měsíců. Po nich "končíš".

kacuda
autor
3. led 2016

@verdos
K tomu budu potřebovat tiskopis na "Potvrzení o nároku na dávky (náhrady) ovlivňující nárok a výši rodičovského příspěvku"??? Nebo k tomu je určený zvlášť jiný???

verdos
3. led 2016

@kacuda Myslím, že ano. Já jsem výši rodičáku nikdy neměnila, ale vzhledem k tomu, že tento dokument je potřeba i na začátku při stanovení výše, tak bych řekla, že jo. Na netu to určitě někde bude. Já už jsem teď v poněkud jiné situaci - vyřizování RP mám před sebou, ale z jiné situace (starý RP téměř dočerpán a jdu na nový bez nároku na PPM mezi tím a tenhle tiskopis, co uvádíš, budu muset zřejmě použít na manžela, mně ho prakticky nemá kdo potvrdit 🙂).