V září 2013 jsem porodila první dítě a teď čekám druhé. Chtěla jsem se zeptat, když bych s prvním dítětem v srpnu končila s rodičovským příspěvkem, tak když budu rodit v květnu, jestli budu pobírat dva RP???
Když budu rodit v květnu a já si stanovím RP třeba na tři roky, tak ke kterému dni potom budu končit, abych předem věděla (když bych přišla třeba o stávající práci).
Děkuji vám předem za rady a pomoc.
Mějte se krásně.
Katka
@kacuda Myslím, že ano. Já jsem výši rodičáku nikdy neměnila, ale vzhledem k tomu, že tento dokument je potřeba i na začátku při stanovení výše, tak bych řekla, že jo. Na netu to určitě někde bude. Já už jsem teď v poněkud jiné situaci - vyřizování RP mám před sebou, ale z jiné situace (starý RP téměř dočerpán a jdu na nový bez nároku na PPM mezi tím a tenhle tiskopis, co uvádíš, budu muset zřejmě použít na manžela, mně ho prakticky nemá kdo potvrdit 🙂).
RP se pobírá vždy jen na nejmladší dítě v rodině. V momentě, kdy porodíš (v květnu), přestaneš pobírat RP na první dítě a začne se počítat RP na druhé. Co nevyčerpáš do té doby, to už neuvidíš. --> Pokud můžeš, ještě si zvyš částku, kterou můžeš čerpat, na maximum, abys přišla o co nejméně peněz.
RP se nestanovuje na dobu ale určuješ si výši, kterou čerpáš. Částka pro čerpání je celkově 220 000. RP se bere/počítá po měsících, ve kterých ho čerpáš. Když si určíš (např.) částku čerpání 10 000 měsíčně, pak budeš RP pobírat přesně 22 měsíců. Po nich "končíš".