Ahoj holky,
jak je to prosím s přivýdělkem na rodičovské dovolené?
Našla jsem, že si v současné době můžu přivydělat libovolnou částku na rodičovské dovolené, jen nemůžu vykonávat povolání jako před mateřskou u svého zaměstnavatele. Rodičovskou skončit, ani přerušit nechci.
Děkuji! 🙂
Ahoj,já jsem taky četla,že můžes pracovat jak chceš,ale nesmí to být ta činnost z které bereš rodičák 😉
Jak píši holky, na rodičkáku si můžeš vydělat kolik chceš, i u svého zaměstnavatele - také jsem tak dělala.
Pro svého zaměstnavatele nesmíš dělat na stejné pozici při mateřské což je těch 28 týdnů. Při rodičáku už je to pak jedno. Normálně jsem dělala na původní smlouvu jen upravenou na počet hodin a plat.
ještě dodatekk, že u druhého dítěte jsem pobírala normální mateřskou co byla ta původní (pokud ji začneš pobírat do 4 let od první)
jen ještě na okraj .... pokud budete mít slušnou mzdu, tak je to jedno, ale pokud se bude jednat o přivýdělek kolem 5-6 tis. měsíčně, tak bych si pohlídala, aby celkový roční příjem nepřesáhl 68000,- Kč. To aby si vás manžel mohl odečíst z daní, kde se pak vrací až 24840 Kč. Aby Vás pak nějaká koruna navíc z výdělku nestála několik tisíc z daní ....
Ahoj, můžete mi prosím některá poradit jak to s případným přivýdělkem u RD a dohodě o provedení práce - musí se přivýdělek hlásit na úřadě? Děkuji Verča.
Holky takže jestli to dobre chápu tak když jsem na RD a chtěla bych na par dní v tydnu zpět ke svému zaměstnavateli tak v tom není problém??A jak je to pak se smlouvou po ukončení RD vrátí mi tu původní??děkuji za odpověď
Holky a jak je to s hlidanim ditete?kdyz se vratim do prace muzu dat malou do jesli?nevezmou mi rodicak?
@zuzkabedrichova : to právě nemůžeš. Do 2 let do jeslí nesmí, jinak Ti seberou rodičák. Ale hlídání chůvou nevadí
@zuzkabedrichova Kopíruji:
Podmínkou nároku na rodičovský příspěvek je, že dítě mladší 2 let navštěvuje jesle, mateřskou školu nebo jiné zařízení pro děti předškolního věku v rozsahu nepřevyšujícím 46 hodin v kalendářním měsíci. Dítě může navštěvovat léčebně rehabilitační zařízení nebo jesle, mateřskou školu nebo obdobné zařízení pro zdravotně postižené předškolní děti v rozsahu nepřevyšujícím 4 hodiny denně. Dítě zdravotně postižené může navštěvovat jesle, mateřskou školu nebo obdobné zařízení pro děti předškolního věku v rozsahu nepřevyšujícím 6 hodin denně. Dítě, jehož osamělý rodič nebo oba rodiče jsou závislí na pomoci jiné osoby ve stupni III nebo IV, může navštěvovat jesle, mateřskou školu nebo obdobné zařízení pro děti předškolního věku v rozsahu nepřevyšujícím 4 hodiny denně. U dítěte, které dovršilo 2 roky věku, není docházka do zařízení omezena.
Příjmy rodiče nejsou sledovány. Rodič může při nároku na výplatu rodičovského příspěvku zlepšovat sociální situaci rodiny výdělečnou činností, ale musí v této době zajistit péči o dítě jinou zletilou osobou.
holky dekuji.takze pokud to dobre chapu,tak ji dat do jesli muzu ale nesmi tam byt vic jak 46h.fajn to me staci.potrebuji spise nez dojde bud muz ci ja z prace.dtreba i na hodku denne,ale protoze nemame babicky,tak musime resit takhle
dobry den,
poradi nekdo jak je to pokud chci zpet do prace RD rusit nechci. dite nema 2roky, a musi do jesli. hlasi se to nejak naUP? jak je to hlidano? diky
tomu rozumim, ale kdo pozna jestli to je 42 hodin nebo 56 hodin za mesic?
@ellar Při braní rodičáku můžeš pracovat i u svého zaměstnavatele i na stejné pozici. Toto, co píšeš, se týká mateřské.