Jak dosáhnu na mateřskou (rodičovskou) v Německu?

mirka1547
21. čer 2017

ZDRAVÍM VŠECKY, jsem živnostník, pracuji v Německu, ale zdravotní, sociální a nemocenské pojištění si platím v ČR. S přítelem si chceme koupit dům a pak se vrhnout na rodinu, česká mateřská (rodičovská) je ale dost slabá, přítel by musel vzít veškeré výdaje na sebe. Chtěla bych nějakým způsobem dosáhnout na německou mateřskou ( rodičovskou ). Problém je v tom, že nemám v Německu trvalá pobyt a ani se nemám kde přihlásit. Zajímalo by mě, jestli se dá přihlásit na obecní úřad, jako to jde, po splnění určitých podmínek, i v ČR. Poraďte prosím co a jak, kdo s tím máte zkušenosti.

gamma
21. čer 2017

@mirka1547 a kde bydlíš? V ČR?

mirka1547
autor
21. čer 2017

v Kyjově, kousek od Hodonína.

gamma
22. čer 2017

Tak to máš myslím smůlu. Pokud jsi pojištěná v ČR, daníš v ČR a bydlíš v ČR od Němců nic nedostaneš. Na úřad se přihlásit nejde, musíš mít podnájem.

mirka1547
autor
22. čer 2017

ach jo, děkuji mockrát za odpověď. Nedá se nahlásit trvalý pobyt někam jinam? Nejde to udělat nějak s trvalým pobytem v ČR?

gamma
22. čer 2017

nejde o trvalý pobyt, ten mám pořád v ČR, i když už rok a půl bydlím v Německu. Jde o to,kde skutečně žiješ. To znamená, že musíš v Německu doložit německou adresu. na to potřebuješ nájemní smlouvu

zuzaaaaa
22. čer 2017

@mirka1547 a nemuzes se nechat zamestnat v de, abys nebyla osvc? Ja tam taky pracuju, ale bydlim u nas. Ale jak pise gamma, musis odvadet soc+zdr. Ale co se pak tyka rodicaku, pokud tvuj muz a ty budete mit vsechny zajmy v cr, krom tve prace v de, stejne mozna rodicak dostanes v cr, tak to nejspis budu mit ted i ja. Zalezi jak se rozhodnou urady🙂

mirka1547
autor
22. čer 2017

Pracuji tu jako pečovatelka v rodině, žiju u nich, ale bylo by dost nemístné je žádat o trvalý pobyt, či nájemní smlouvu. Zaměstnala by mě tu jedna agentura, ale až od 28 let, mně je 24 let, a tak dlouho se mi nechce čekat. Kdyby to nějak šlo, chtěla bych to do konce roku vyřešit. Přítel pracuje různě, v Čr i po Evropě, i v Německu byl delší dobu. Máme to celkem složité.