ZDRAVÍM VŠECKY, jsem živnostník, pracuji v Německu, ale zdravotní, sociální a nemocenské pojištění si platím v ČR. S přítelem si chceme koupit dům a pak se vrhnout na rodinu, česká mateřská (rodičovská) je ale dost slabá, přítel by musel vzít veškeré výdaje na sebe. Chtěla bych nějakým způsobem dosáhnout na německou mateřskou ( rodičovskou ). Problém je v tom, že nemám v Německu trvalá pobyt a ani se nemám kde přihlásit. Zajímalo by mě, jestli se dá přihlásit na obecní úřad, jako to jde, po splnění určitých podmínek, i v ČR. Poraďte prosím co a jak, kdo s tím máte zkušenosti.
v Kyjově, kousek od Hodonína.
Tak to máš myslím smůlu. Pokud jsi pojištěná v ČR, daníš v ČR a bydlíš v ČR od Němců nic nedostaneš. Na úřad se přihlásit nejde, musíš mít podnájem.
ach jo, děkuji mockrát za odpověď. Nedá se nahlásit trvalý pobyt někam jinam? Nejde to udělat nějak s trvalým pobytem v ČR?
nejde o trvalý pobyt, ten mám pořád v ČR, i když už rok a půl bydlím v Německu. Jde o to,kde skutečně žiješ. To znamená, že musíš v Německu doložit německou adresu. na to potřebuješ nájemní smlouvu
@mirka1547 a nemuzes se nechat zamestnat v de, abys nebyla osvc? Ja tam taky pracuju, ale bydlim u nas. Ale jak pise gamma, musis odvadet soc+zdr. Ale co se pak tyka rodicaku, pokud tvuj muz a ty budete mit vsechny zajmy v cr, krom tve prace v de, stejne mozna rodicak dostanes v cr, tak to nejspis budu mit ted i ja. Zalezi jak se rozhodnou urady🙂
Pracuji tu jako pečovatelka v rodině, žiju u nich, ale bylo by dost nemístné je žádat o trvalý pobyt, či nájemní smlouvu. Zaměstnala by mě tu jedna agentura, ale až od 28 let, mně je 24 let, a tak dlouho se mi nechce čekat. Kdyby to nějak šlo, chtěla bych to do konce roku vyřešit. Přítel pracuje různě, v Čr i po Evropě, i v Německu byl delší dobu. Máme to celkem složité.
@mirka1547 a kde bydlíš? V ČR?