Jak dlouho Vám trvalo vyřízení rodičovské v Německu?

lendulka212
20. bře 2015

Ahoj, máte některá stejnou zkušenost. V CZ bydlím, pracovala jsem a když jsem přešla z mateřské na rodičovskou, tak mě paní na úřadě sdělila, že musím žádat v německu, kde pracuje přítel. Už to trvá několik měsíců a odpověď ani peníze nepřicházejí. Tak by mě zajímalo, jak dlouho jste čekali Vy? děkuji

renap
21. bře 2015

S rodičákem zkušenost nemám,ale na německé přídavky čekáme už rok a třičtvrtě,a tohle je prý podobné.Tak hodně štěstí a hlavně trpělivost,pak až to přijde najednou zpětně,tak budete v balíku 😀 . My už tam máme přes dvěstě tisíc.

lendulka212
autor
22. bře 2015

To je škoda, že žádná neberete rodičák z německa. Mě, ale trvalo vyřízení přídavků tři měsíce.
@renap

craki
8. dub 2015

@lendulka212 Muzu se zeptat jak jste postoupili? Nam v CR taky rekli, ze mame zadat v DE a jsme z toho vylozene prejeti...

lendulka212
autor
8. dub 2015

@craki Ahoj, postoupila jsem o další měsíc čekání. Teď to budu urgovat, protože se mi už čtvrtý měsíc z De nikdo neozval a od prosince peníze nedostávám.

apollon
4. kvě 2015

ahoj, já čekám již 2 a 1/4 roku. Jsem už parádně rozzuřená, posílala jsem stížnost i do Bonnu na Bundeszentralamt für Steuern a tam taky jen slibují a tvrdí, že Familienkasse v Norimberku je přetížená. Dnes jsem poslala několik stížností na Evropskou unii, tak uvidíme. 🤐

lendulka212
autor
4. kvě 2015

@apollon Ty jsi žádala před dva a čtvrt rokem a ještě se tě to nevyřídilo? tak to je dobrý, být doma s dětmi a nic nedostávat. Já čekám půl roku a už mě to štve

lendulka212
autor
4. kvě 2015

Paní v cz na sociálce mi nejdříve řekla, že to trvá tak 3 měsíce a kdyby se mi náhodou neozvali za tři měsíce, tak ať jí dám vědět. Tak jsem se ozvala a její kolegině mi sdělila, že to čekám ještě krátce, že normálně maminky čekají rok, rok a půl a že i dva roky. Nechápu proč říkala, tak zkreslené informace.
Mě už jen deptá to, že do rodinné rozpočtu nepřidávám ani korunu a nejsem na to zvyklá. Vlastně jsem se vůbec rozmýšlela, zda mimi mít či ne. Tak jsem zjišťovala spoustu info, a několikrát, jak je to s mateřskou a rodičovskou, ale na tohle mě teda nikdo neupozornil.

hma
5. kvě 2015

Ahoj všem, také jsem v situaci, kdy budu muset žádat o Elterngeld v Německu (v ČR nemám nárok na mateřskou, přišla jsem o práci a manžel pracuje v Německu, takže mi na sociálně paní řekla, že mám žádat v Německu). Chtěla jsem se jen zeptat, na jaké úřady se které formuláře posílají resp. jak jste v podávání žádosti postupovaly, o jaké přídavky jste žádaly (Eltergeld, Kindergeld, Betreuungsgeld?) atd. Mohla byste mi prosím některá napsat, co a jak? Pročítala už jsem různé diskuse a už z toho mám hlavu jako balón :( a děsím se toho, jak dlouho budeme na nějaký příspěvek čekat :( Mockrát vám děkuju!

slunicko1410
4. únor 2016

Dobrý den, zadal někdo o Eltergeld?Potřebovala bych ji pomoc vyplnit, máte nějaký vzor a nebo odkaz na někoho kdo mi pomůže. Jake doklady budu k tomu potřebovat?
Moc dekuji

sosama
19. črc 2016

@lendulka212
Dobrý den, můžu se prosím zeptat, jak dlouho jste nakonec čekala na rodičovskou z Německa? Už čekám 14 měsíců, je to neskutečný ☹

lendulka212
autor
19. črc 2016

@sosama V prosinci jsem podala žádost a peníze na účtě jsem měla v říjnu. Někdy v květnu - červnu jsem to začala písemně upomínat. Pak začaly chodit co 14dní dopisy, že tohle chtějí, tamto chtějí. Pak se zas odmlčeli a pak to vyplatili.
Ještě v červenci jsem žádala o Landeserzihungsgeld a ten vyplatili v prosinci.

sosama
19. črc 2016

@lendulka212
Děkuji za odpověď. Já právě vůbec nevím, kam psát, kdyby jste chtěla a měla někdy chvíli čas, napište mi třeba do zprávy, co a kam psát, byla bych vám nesmírně vděčná za každou radu, aby se to uspíšilo, už jsem z toho zoufalá, minulý rok v červnu jsem o to zažádala a je ticho po pěšině. Malé je už rok a půl a já jsem zatím dostala jen mateřskou, už opravdu nevím co dělat. Půjčila jsem si od našich, ale takhle to dál nejde furt řešit...
☹ ☹ ☹

saphena28
7. zář 2016

@lendulka212 ano, smutná realita bohužel...takhle je to tady se vším...já už jsem žádost o Elterngeld poslala asi před měsícem (to byly malému 2 měsíce) a předpokládám, že tak za rok, až budu už zase dááávno v práci, mi ty peníze pošlou. Už mě to docela s**e, vyřízení čehokoliv trvá měsíce, ne-li roky. 😠

mlejnice01
10. zář 2016

Dobrý den,přídavky z Německa jsme měli vyřízené a doma za 5 měsíců od podání. Nevím ,třeba je někde chybka,zkuste se poptat na jejich úřadě.

martinatysek
15. únor 2017

@renap uz máte přídavky vytížené? Čekáme rok od podání zadosti a pořád nic.

sosama
15. únor 2017

@martinatysek
Dobrý den, jen tak pro info, u mě se stále nic nezměnilo, na rodičák čekám už 19 měsíců, řeším to s právničkou ale furt jen čekám na vyjádření z Německa. Je to pro mě už velmi nepříjemné, protože výplata je pro mě a hlavně pro potřeby mé dcery naprosto zásadní a být bez příjmu je šílený ☹

renap
15. únor 2017

@martinatysek Přišly po necelých dvou letech-všechno najednou a od té doby chodí pravidelně.

martinatysek
18. únor 2017

@renap dekuji za info, pry to trva dlouho a priselvamnejdriv dopis a pak peníze? a za jak dlouho prisly peníze kdyz prisel nejdriv dopis\? deekuji

martinatysek
18. únor 2017

@sosama zatím cekame rok tak uvidíme, prej musím cekat nic jineho prej nezmuzeme🙂

martinatysek
18. únor 2017

@sosama vy cekate na rodicak ale ja na přídavky. 😂

sosama
18. únor 2017

@martinatysek
Já čekám na rodičák, ale na přídavky taky😉🙄👎

martinatysek
19. únor 2017

@sosama asi buedeme muset cekat dal :D

saphena28
19. únor 2017

Tak u nas to nakonec bylo rychlejsi,nez jsem cekala. Elterngeld i Kindergeld nam vyridili za cca 5 mesicu od podani zadosti🙂

martinatysek
20. únor 2017

Tak dnes nám přišel dopis ze nám přídavky schvalují. Jupí. Teď iz jen čekáme na penize

martinatysek
10. bře 2017

zapomela jsemnapsat že hned ten den jsmr tam penize meli

sosama
10. bře 2017

@martinatysek
A kam jste posílala žádosti? Já čekám už rok a půl, hrůza. 12.1.2017 tam psala OSSZ nějaké dotazy s tím, že mají lhůtu na odpověď 2 měsíce a podívejte, dnes je 10.3.2017 a odpověď žádná. Jsem bez příjmu a nikoho to nezajímá 👎

martinatysek
15. bře 2017

Dobrý den, ja si vyřizivala jen přídavky rodičovskou mam v čechach, delala mi to paní co delqaq danove priznání, a lhuta navyřízení přídavku je jakmi paníříkala 2roky, nam přisel dopis presne za 1rok a měsíc a pote hned i peníze🙂

krupinek1703
5. lis 2019

Holky, jsem ve stejné situaci. Formuláře odeslány, vše vyřízené a stále čekám na odpověď z Německa. Bez peněz jsem od března a podle toho,co jsem tu četla, budu ještě asi hodně dlouho.
Kam se mám obrátit? Posílala jsem email,ale bez odpovědi. Už mě to štve.

stefangabor
7. lis 2019

Dobrý den chtěl sem se zeptat jak dloho se čeká na pridavki z německa ja uz čekám 6 měsíců a eště nic

madhausmenka
12. lis 2019

Ahoj holky, taky cekam na rodicak z Nemecka uz nekolik měsíců. Psali jsme emaily a odpověď žádná, ale jde mi o to , tam mi zaplatí rodičák jen rok že? Můžu už teda o zbytek žádat rady v ČR, nebo musím čekat, až se to vyřídí v Německu a budu mít od toho papíry?