Ahoj,pobiram materskou az do 2. srpna. Prijde mi nejaky dopis ohledne nastupu na rodicak,nebo mam vyrizovat sama? Kdy vyridit rodicak,kam ho jit vyridit a co vse k tomu potrebuji??
@xcassiopea Dekuji moc. A potvrzeni od OSSZ je tedy nutne si sam zajet vyridit,ze? Jeste prosim,prosim,nevite nahodou,jak se cerpa dovolena ze zamestnani?? Bezi zaroven s rodicovskou,nebo nejdrive cerpani dovolene a az pak nastup na rodicovskou?? Dekuji.
Za málo, asi lepší zajet, netuším jestli pracoviště kam spadáte to bude schopné vyřídit na dálku.
V zaměstnání je možnost vyčerpat řádnou dovolenou ihned po skončení mateřské a následně požádat o rodičovskou dovolenou ( podává se zaměstnavateli písemně žádost, kde se uvedou přesné termíny čerpání řádné dovolené, odkdy se nastupuje na rodičovskou, včetně délky )
Z pohledu termínu žádosti o rodičovskou dovolenou na úřadu práce a vyplácení dávek se doba čerpání řádné dovolené v práci může klidně lišit od nástupu na rodičovskou na úřadu právě o zmíněnou řádnou dovolenou čerpanou hned po mateřské dovolené
potvrzení od Okresní správy sociálního zabezpečení o výši a době pobírání mateřské - můžu prosím dotaz? 😊 Mě v době, kdy jsem začala pobírat PPM přišel dopis od OSSZ přišel dopis, kde je uvedená částka a doba pobírání PPM, že mi dávka byla přiznána a je tam i do kdy dávka bude vyplacena a v jaké výši.... Toto je ono, to potvrzení? stačí to přiložit k žádosti o RP nebo si budu muset na OSSZ pro nějaké jiné potvrzení ohledně PPM? Díky za odpověď 😊
jedná se o toto
https://formulare.mpsv.cz/okdavky/cs/form/edit....
To předpokládám OSSZ neposílá automaticky
@xcassiopea nic se mi nezobrazilo. Ještě se na to poptám, co to je, než zazadam o RP. Protoze mi nějaký papír došel, je to posouzeni o naroku na PPM a je tam právě napsane od kdy do kdy a v jake vysi nalezi PPM. Jnak mi znama rikala, ze nez skonci PPM, tak by mi mel pak prijit i nejaky dopis.... Tak uvidim. Jeste mam cas, tak se na to zeptam na urade.
jmenuje se to Potvrzení o nároku na dávky (náhrady) ovlivňující nárok a výši rodičovského příspěvku
mají novinky od roku 2018, já žádala loni obvolala jsem jak úřad práce tak i sociálku a řekli mi, že musím osobně. Je možné, že to bude stačit, ale ať s miminkem nelítáte zbytečně.
@xcassiopea uz jsem to našla. Tak už budu vědět. Diky 😊
@xcassiopea jinak ten formular se vyzvedne na UP a pak budu muset jeste na ossz?
Poštou to asi také půjde, ale já jela nejdřív na OSSZ, tam mi dali potvrzení a pak jsem jela s rodným listem dítěte a potvrzením na úřad práce, žádost jsem vyplnila tam
O rodičovský příspěvek můžete žádat na Úřadu práce kontaktním místě Státní sociální podpory, kde je třeba předložit rodný list dítěte a průkazy totožnosti rodičů i všech ostatních dětí mladších 4 let. A také potvrzení od Okresní správy sociálního zabezpečení o výši a době pobírání mateřské (či nemocenské čerpané v souvislosti s narozením dítěte), případně o výši vyměřovacího základu pro výpočet této dávky (pokud se dávka volí na základě příjmů otce dítěte).