Jak a kdy vyřídit nástup na rodičovskou dovolenou?

calvac
23. čer 2018

Ahoj,pobiram materskou az do 2. srpna. Prijde mi nejaky dopis ohledne nastupu na rodicak,nebo mam vyrizovat sama? Kdy vyridit rodicak,kam ho jit vyridit a co vse k tomu potrebuji??

xcassiopea
23. čer 2018

O rodičovský příspěvek můžete žádat na Úřadu práce kontaktním místě Státní sociální podpory, kde je třeba předložit rodný list dítěte a průkazy totožnosti rodičů i všech ostatních dětí mladších 4 let. A také potvrzení od Okresní správy sociálního zabezpečení o výši a době pobírání mateřské (či nemocenské čerpané v souvislosti s narozením dítěte), případně o výši vyměřovacího základu pro výpočet této dávky (pokud se dávka volí na základě příjmů otce dítěte).

calvac
autor
23. čer 2018

@xcassiopea Dekuji moc. A potvrzeni od OSSZ je tedy nutne si sam zajet vyridit,ze? Jeste prosim,prosim,nevite nahodou,jak se cerpa dovolena ze zamestnani?? Bezi zaroven s rodicovskou,nebo nejdrive cerpani dovolene a az pak nastup na rodicovskou?? Dekuji.

xcassiopea
23. čer 2018

Za málo, asi lepší zajet, netuším jestli pracoviště kam spadáte to bude schopné vyřídit na dálku.
V zaměstnání je možnost vyčerpat řádnou dovolenou ihned po skončení mateřské a následně požádat o rodičovskou dovolenou ( podává se zaměstnavateli písemně žádost, kde se uvedou přesné termíny čerpání řádné dovolené, odkdy se nastupuje na rodičovskou, včetně délky )

xcassiopea
23. čer 2018

Z pohledu termínu žádosti o rodičovskou dovolenou na úřadu práce a vyplácení dávek se doba čerpání řádné dovolené v práci může klidně lišit od nástupu na rodičovskou na úřadu právě o zmíněnou řádnou dovolenou čerpanou hned po mateřské dovolené

sunflowerr
24. čer 2018

@xcassiopea

potvrzení od Okresní správy sociálního zabezpečení o výši a době pobírání mateřské - můžu prosím dotaz? 😊 Mě v době, kdy jsem začala pobírat PPM přišel dopis od OSSZ přišel dopis, kde je uvedená částka a doba pobírání PPM, že mi dávka byla přiznána a je tam i do kdy dávka bude vyplacena a v jaké výši.... Toto je ono, to potvrzení? stačí to přiložit k žádosti o RP nebo si budu muset na OSSZ pro nějaké jiné potvrzení ohledně PPM? Díky za odpověď 😊

xcassiopea
24. čer 2018

jedná se o toto
https://formulare.mpsv.cz/okdavky/cs/form/edit....
To předpokládám OSSZ neposílá automaticky

sunflowerr
24. čer 2018

@xcassiopea nic se mi nezobrazilo. Ještě se na to poptám, co to je, než zazadam o RP. Protoze mi nějaký papír došel, je to posouzeni o naroku na PPM a je tam právě napsane od kdy do kdy a v jake vysi nalezi PPM. Jnak mi znama rikala, ze nez skonci PPM, tak by mi mel pak prijit i nejaky dopis.... Tak uvidim. Jeste mam cas, tak se na to zeptam na urade.

xcassiopea
24. čer 2018

jmenuje se to Potvrzení o nároku na dávky (náhrady) ovlivňující nárok a výši rodičovského příspěvku

xcassiopea
24. čer 2018

mají novinky od roku 2018, já žádala loni obvolala jsem jak úřad práce tak i sociálku a řekli mi, že musím osobně. Je možné, že to bude stačit, ale ať s miminkem nelítáte zbytečně.

sunflowerr
24. čer 2018

@xcassiopea uz jsem to našla. Tak už budu vědět. Diky 😊

sunflowerr
24. čer 2018

@xcassiopea jinak ten formular se vyzvedne na UP a pak budu muset jeste na ossz?

garalela
24. čer 2018

@calvac ossz muzes na dalku postou, ppm resi socialka dle mista zamestnavatele,takze treba ja ji mam treba 140 km jednu cestu

xcassiopea
24. čer 2018

Poštou to asi také půjde, ale já jela nejdřív na OSSZ, tam mi dali potvrzení a pak jsem jela s rodným listem dítěte a potvrzením na úřad práce, žádost jsem vyplnila tam