Zdravím maminky a prosím o radu. Jsem v 7 měsíci těhotenství. Mám invalidní důchod (přes 10let). Prosim jak jste to měly vy? Mám chaos v mateřské, rodicaku..jak se to bere pri invalidnim duchodu, kdy se chodi zadat a zda i mateřská nebo nebo jen po narození dítěte rodicak?
Při dvojčatech jsem nikam nešla..pobirala jsem invalidni důchod. Kamaradky kdyz se dozvedely pak ze nemam rodicak me rekly, ze si mam jit zažádat, takze jsem šla a byla jsem prekvapena, ze to jde ikdyz mam duchod..
Tak ted chci mit vse v poradku vcas. Dekuji za informace. Pekny den 🙂
@sorboni30 dohodu mit muzes. Zalezi zda jsi z nej odvadela socialni pojisteni, protoze z toho se vyplaci materska a taky zda jsi touto dohodou splnila podminku 270 dni jako ucastnik na tomto pojisteni. Toto si zjisti u ucetni. Ta ti to povi. Zda by si splnovala tuto podminku, mas narok na materskou 6-8 tydnu pred planovanym porodem a pak cca 4-5 mesicu po porodu. Nasledne si zazadas na pracaku o rodicovsky prispevek.
Zda by si nemela narok na materskou. Dnem porodu mas narok na rodicovsky prispevek. Zazadat muzes az po tom, co budes mit RC miminka.
@j.a.n.i byla jsem zaměstanana jako taxi u zdravotního ustavu kde jsem svazela krev. Vzdy smlouva od ledna do prosince..Jinak jsem si teda vydelala malinko a nejezdila jsem pravidelně, ale jako zaskok kdyz byli nemocni nebo meli dovolenou. Takze treba jen 8 dni v mesici. A za ten den jsem mela 450kc (3 hodiny práce)
@sorboni30 tak to si myslím, že pokud to bylo dpp, tak nárok na ppm mit nebudeš
@sorboni30 Pokud jsi pracovala do doby těhotenství a teď jsi na PN a nebo dále pracuješ, 6-8týdnů před porodem nastoupíš na mateřskou a poté rodičák. Pokud by jsi však neměla nárok na mateřskou, tak s dnem porodu nastupuješ na rodičák (tedy jdeš zažádat na úřad, jakmile dojde rodný list - může to zařídit i chlap, jen je fajn ai zajít na úřad před porodem, aby sis to doma vyplnila a podepsala) - tam jsou dvě možnosti - zažádat přes sebe a smíš brát max.10.000,- měsíčně a nebo přes chlapa a tam si lze navýšit částku (toto volí většinoi ženy, které chcou další mimi a chtějí využít celých 300.000,-). A jinak je výhoda důchodu, protože budeš mít o to víc peněz než klasická maminka na mateřské (jsem také ID a loni jsem měla mateřskou a letos řešíme naopak rodičák rovnou od porodu).
@martulka88 ano dekuju.. první rodicak pred 7 lety jsem mela 11 500kc. A dekuju za info 😊😉
@martulka88 pokud budes mit druhy mimco jeste pred vycerpanim tech 300 000, tak uz o ne neprijdes, nevycerpany zbytek uz proplaci jednorazove 😉
@swan42 Tak to jsem nevěděla. My jsme o syna přišli, takže jsem byla jen krátký čas na mateřské a rodičák jsme už nedostali a teď nás čeká během 2týdnů CS a tam nastupuji hned na rodičák. A na úřadu nám řekla, že bych mohla na sebe žádat max.10000,- měsíčně, ale na přes muže i více ☺️
Pracujes? Cili mas smlouvu na dobu neurcitou nebo jsi v ochranne lhute 180 dni od vypovedi? I v inv.duchodu muzes pracovat, podle toho se odviji materska. Zda nepracujes, dnem porodu mas narok na rodicovsky prispevek jako kazda jina. O nej si zazadas na uradu prace.