Exekuce na rodičovské dovolené, mohou mi sáhnout na RP?

efea1986
26. lis 2015

Hezký den přeji všem.
Chtěla jsem s zeptat, jestli náhodou nevíte někdo jak je to když Vám přijde exekuce a jste na RD.Mě ted přišla exekuce bohužel ☹ ale mohu si zato sama. A jsem na RD.Mají právo mi šáhnout na tu částku co pobírám na syna?Nebo jak to ?Děkuji předem

oliik
26. lis 2015

Může vám být sráženo z rodičovského příspěvku pouze v případě, že jej máte vyšší než 7.600,- Kč/měsíčně.

efea1986
autor
26. lis 2015

@oliik To mám , mám 11000, mi chodí .Mám jí danou na 2roky

oliik
26. lis 2015

http://ekcr.cz/?p=kalkulacka_1 tady si můžete spočítat výši srážek, které Vám budou prováděny.

efea1986
autor
26. lis 2015

@oliik děkuji kouknu se nato

sara84
27. lis 2015

Hlavne si ji nechte vyplacet slozenkou, obstavi vam bankovni ucet! Tak at nezustanete pred svatkama bez koruny...z uctu vezmou vse!

mpbk
27. lis 2015

@sara84 tohle nevím jestli je idealní názor. Lepší je to co nejdřív zaplatit ne? Holt budou vánoce chudé, ale primárně bych se snažila to mít co nejrychlejc z krku. Rostou tam jinak šílené úroky.
Částka kterou Vám budou strahávat také záleží, zda je exekuce přednostní či nepřednostní. Z účtu by vám neměli vzít pod minimum, ale občas se to stane. Takže bych si asi nechala peníze vyplatit na ruku, a ex.splátku vložila na účet. Ať se to postupně zaplatí.

oliik
27. lis 2015

@mpbk pohledávka nemusí být nutně úročená. Na bankovním účtu bude blokována celá vymáhaná částka nezávisle na tom, kolik peněz na účtu je. Povinný má právo si i z exekucí blokovaného účtu vybrat částku odpovídající dvojnásobku životního minima = 6.820,- Kč, pokud na tom účtu samozřejmě takové prostředky jsou. Tuto možnost má jen jednou. Př. exekuce je pro 15.000,- Kč, na účtu má povinný 10.000,- Kč. Exekutor účet blokne na částku 15.000,- Kč a vyrozumí o tom povinného. Povinný má možnost dojít do banky a vybrat si těch 6.820,- Kč a banka pak exekutorovi pošle jen 3.180,- Kč. Pokud povinný tuto možnost nevyužije, banka pošle exekutorovi celých 10.000,- Kč.

mpbk
27. lis 2015

@oliik aha, beru to ze situace, že mi denně projde x exekucí denně a všechny úročené jsou. A poměrně hodně.
Navíc mám i tu zkušenost, že prostě automaticky, bez vyrozumnění vezmou všechno a tím to končí. Ale šlo spíše o vyjímky.

sara84
27. lis 2015

Asi jsme se nepochopily, nerikam at pani neplati, ale at si castku, ktera ji po strzeni exekuce zustane, ucet ji zablokuji a nebude mit na chleba!
@mpbk

efea1986
autor
27. lis 2015

@sara84 já nemám účet, mě chodí peníze k příteli, a nejse vedená uněho na účtě, takže an na jeho účet nemohou, to už víme ,

abcd987
30. lis 2015

Moc se v tom neorientuje, ale z vlastní zkušenosti můžu napsat toto: Exekuce na manžela (dluhy před svatbou), já jako manželka povinná platit, když neplatí on. Bez jakéhokoliv oznámení vybrané moje stavební spoření - to jsem zjistila až ve výpisu. Platit jsme platili stanovenou částku. Manžel si zrušil účet a všechny peníze chodili na můj, vždy jsme ho pro jistotu vybrali, ale naštěstí nikdy nebyla dána exekuce na účet - možná proto, že platíme. Dneska všechny ex platby raději platíme složenkou ať se tam neukazuje číslo účtu.

oliik
30. lis 2015

Pokud nejste manželé, exekutor se na účet ani jiný majetek partnera nedostane.
Manžel je automaticky účastníkem řízení = povinen platit. V případě, že dodržujete splátky, není důvod vydávat další exekuční příkazy a blokovat další majetek. Účty sdělují exekutorovi banky, pravidelně většinou každé tři měsíce žádá exekutor všechny banky o součinnost, které mu do několika dní sdělí, zda u nich máte/nemáte učet.
Stavební spoření nemohlo být vybráno bez vašeho vědomí. Určitě vám přišel exekuční příkaz.

glimmer
30. lis 2015

@oliik exekutor nesáhne na účet amnžela ani když jste manželé, od 1.7.2015 je změna.

abcd987
30. lis 2015

@oliik Obsílka, že mám "zablokované" stavební spoření přišla, ale nikde nebylo psáno, že ho prostě vyberou. Úspory mi měli nechat a sáhnout na ně až v případě, že nebudem platit, ale my jsme platili pravidelně.

@glimmer ta změna od 1.7.2015 platí i pro stávající exekuce nebo až pro ty co vznikly po tomto datu?

oliik
30. lis 2015

@glimmer Ta změna spočívá pouze v tom, že exekutor zkontroluje v Seznamu listin, zda nemají manželé zúžené SJM... což nemá skoro nikdo.

glimmer
30. lis 2015

@abcd987 hele, naši jsou manželé, exekuce je na tátu a mamka má účet kam jí chodí výplata ... a nešáhli jí ani na výplatu ani na účet ... exekuce byla nařízena před 1.7.2015

barb865
23. kvě 2018

Dobrý den, chci se zeptat přítel si vyřizujeme hypotéku na barák, vypadá že vše klapne,ale v minulosti jsem měla já exekuce které jsou zaplaceny můj přítel s tím nemá nic společného o mích problémech věděl a ví.Jenže mě požádal o ruku a brát se budeme ještě letos 2018,když jsem byla sním u finančního poradce řekla jsem mu , že jsem měla exekuce,ale vše je zaplaceno on mi řekl,že kdyby by se hypotéka nestihla do svatby vyřídit ,že jí nedají přítelovi jelikož já mam záznam a budeme manželé.V Solusu nejsem to jsem si zjistila.Otázka zní: kdyby se hypotéka nestihla vyřídit před svatbou je pravda,že po svatbě by byl problém?Moje dluhy sním nemají nic společného když jsme spolu ani nebyli a druhá otázka jak dlouho jsem v registru když solus mam čistý.Moc děkuji