Druhé dítko, jak řešit přechod z RD na MD?

terry1512
14. pro 2015

Ahoj ženy,pracujeme na druhém miminku a řeším jak to udělat s přechodem na další MD.Jde o to že současnou RD mám do července 2016 (je tak hlášená i v práci i je podle toho vyplácena RP) a teď řeším jak udělat ten přechod.Když to bude třeba dejme tomu mezi koncem RD a začátek MD třeba 2-3 měsíce?Jestli to chápu správně pokud si prodloužim RD budu bez peněz (bude vyčerpaná částka 220 000) tak nemám nárok na nic.Pokud půjdu na neschopenku budu něco dostávat?
Díky za každou radu. 🙂

j.a.n.i
14. pro 2015

@terry1512 A co třeba jít zpět do práce?

qz
14. pro 2015

Bez zpatky do prace 🙂

terry1512
autor
14. pro 2015

@j.a.n.i
@qz No to díky za radu ale to je dost nemožné.Na 2 nebo tří měsíce mě zaměstnavatel zpět nevezme.Není hlídání pro dítě,ve dvou a půl mě ji do školky fakt nevezmou.A jako těhotná bych tam ani pracovat nemohla.Kdyby by to bylo tak jednoduchý tak se neptám.

qz
14. pro 2015

@terry1512 tak pokud nemohla, mas narok nastoupit a pokud te neprevede na vhodnou pozici, musi ti platit mzdu, kterou bys normalne dostala byt v praci, i kdyz budes doma a pak normalne na materskou.

terry1512
autor
14. pro 2015

@qz No to je jen krásná představa jak by to mělo fungovat,realita je někde jinde.

xpila
14. pro 2015

@terry1512 Tak pokud v té době bude dítěte teprve 2,5, tak si prodluž RD u zaměstnavatele a prodluž si pobírání RP tak, aby ti to vyšlo.

@qz Souhlas, ono to je bohužel hodně o neznalosti...

terry1512
autor
14. pro 2015

@xpila Díky za normálně odpověď.To je varianta nad kterou uvažuji,akorát si teda nedovedu představit jak vyjdu když si snížím RP.
O tom převedení samozřejmě vím,jen co si budem nalhávat drtivá většina zaměstnavatelů to prostě neudělá a nějakým způsobem tě donutí aby dosáhli svého.

xpila
14. pro 2015

@terry1512 Ale oni nemají jak tě donutit. Je to jen o tom o to případně zažádat a stát si za svým.

verka4d
14. pro 2015

Opravdu,nastoupit zpátky můžeš,přijmout tě musí. Přece nemůžeš takhle dopředu vědět,jek bude zaměstnavatel reagovat. Je to přece fakt o tom se zeptat,zažádat a domluvit se.
Já jsem to v práci taky neměla jednoduché,zaměstnavatel dělal všechno možné,aby dosáhl svého,ale já jsem zašla na pracák,všechno jim vylíčila a poprosila o radu a pomoc. poradili mi,co a jak,na co mám nárok a co prostě zaměstnavatel udělat musí,i když se mu to třeba nelíbí. Je to pak lepší,když víš,na co máš nárok a můžeš si za tím stát. Jo a dosáhla jsem svého,podle zákoníku práce a s pomocí úřednic z pracáku.

sapinek
14. pro 2015

Já jsem šla z RD rovnou na neschopenku. Normálně Ti pak sociálka vyplácí stejně jako když jsi běžně nemocná. Taky zastávám názor, že je lepší jít do práce, ale vím, že ono to občas tak nejde, i když by člověk chtěl :( Soudím dle sebe. Splácíme dům, auto a rekonstrukci a vycházíme tak tak.. teda spíš nevycházíme a sem tam nás podpoří rodina.. Takže mně by peníze za práci bodly. Jenže dcerce dva roky, hlídání žádný a zaměstnavatel mě taky nechtěl vzít na 2,5 měsíce. Navíc jsem teda měla i nějaký zdravotní problémy a navíc složitější dojíždění, ale byla jsem rozhodnutá alespoň na tu chvíli do práce jít (kvůli penězům, jinak to tou dobou byla v práci děs a hrůza). Vím, že kdybych si trvala na svým (změna prac. doby a tak), takže by mi ji buď zaměstnavatel musel povolit nebo mě nechat doma za plný plat a byla bych v právu. Jenže mám smlouvu na neurčitou a zřejmě se na to samé místo poté i vrátím. A myslete si co chcete, ale nestojí mi kvůli pár měsícům si dělat zlou krev v práci ( už takhle to tam není procházka růžovou zahradou). Takže jsem dala na návrh Dr. a zůstala doma na nemocenské. Dřív bych toto třeba taky odsoudila, ale teď vidím, že v určité situaci to může být jediné rozumné východisko.

terry1512
autor
15. pro 2015

@sapinek Děkuji za odpověď.Já taky rozhodně nejsem člověk co by se práci vyhýbal.Nikdy jsme nebyla vedena na ÚP nebo tak něco,vždy jsme pracovala.Neschopenku rozhodně neberu jen pro to že by se mě nechtělo do práce,ale prostě když není jiné východisko nedá se nic dělat. Ale je to jak si psala,na místo se pak s největší pravděpodobností budu vracet a náš šéf je taková krysa že bych mohla tak akorát potom čekat výpověď.Prostě jak někdo chce něco jinak než je standardem tak je problém a to velkej.To mě za ty 2 nebo 3 měsíce fakt nestojí.

coolik
1. led 2016

@sapinek @terry1512 zdravím maminky, pročetla jsem vaše příspěvky a chtěla jsem se zeptat: když bych tedy měla druhé dítě (dcera má nyní 22 měsíců), těhotní zatím nejsme a rodičák mi končí v září 2016. do práce se mnou nyní počítají od toho září a kdyby se mi podařilo otěhotnět, tak je varianta, že bych na chvíli šla do práce, pak je varianta, že bych šla na tu chvíli na nemocenskou a z ní normálně na mateřskou a pak rodičák a teď mi jde o to, zda mi zaměstnavatel musí držet místo v práci, i když bych vlastně byla doma další třeba 2,5 roku? celkem tedy asi těch 5 let i s tím prvním dohromady? děkuji za informaci pokud víte. mějte se hezky 🙂

magdalenan
1. led 2016

@terry1512 Teď jsem to řešila. RD mi končí v únoru 2016 a neplánovaně jsme zadělali na druhého prcka s TP začátkem července 2016. Na MD můžu nejdřív začátkem května, takže mi tam přesně haprovaly cca tři měsíce.

Počítala jsem, že prodloužím RD a holt budu bez peněz, ale v práci jsem se domluvila tak, že k termínu, kdy mi končí RD a měla jsem jít znovu na HPP nastoupím na nemocenskou a z ní pak přejdu plynule v květnu rovnou na MD.

coolik
1. led 2016

@magdalenan dobrý den, takže nemusíte ani jeden den jakoby nastoupit do práce a pak až na nemocenskou? prostě rovnou místo datumu nástupu na HPP, půjdete marodit a pak nastoupíte na mateřskou. a myslíte, že mateřskou budete mít stejnou, tak jako u prvního dítěte, nebo se to bude počítat jinak? tedy teď s tím, že vlastně budete pobírat nemocenskou .. tudíž asi nižší základ? božínku, to jsou tak složité věci kolem tohoto všeho! děkuji za radu.

magdalenan
1. led 2016

@coolik Uvedu úplně konkrétní info, aby to bylo jasné.

RP pobírám v nejvyšší možné výši tedy 11.500, takže v únoru už budu mít v podstatě vyčerpáno a prodloužit RD by znamenalo jen administrativní krytí, peníze žádné.

První syn se narodil 13.2. a RD mám na dva roky, takže k tomu dni mi také končí. Navazovat jsem měla správně HPP (nevím přesně jak to tam bude po řešení, 13.2.2016 bude sobota), syna budeme dávat do soukromé školky.

V práci jsem to řešila s šéfovou a účetní a ta mi právě navrhla, že než prodlužovat RD a být tři měsíce bez peněz, tak ať mi doktor napíše k tomu datu PN (zdravotní indikaci mám, to není problém), že firma je s tím OK a budu probírat klasickou nemocenskou, tedy 60% z původního platu. Pak nastoupí v květnu z PN na MD a budu probírat PPM, to je těch asi 70% z platu (nemám v tom aktuálně moc přehled, každopádně mateřská jde vždy z platu, i když je těhotná v neschopnosti) U prvního dítěte jsem byla v PN od prvního měsíce..

Tak snad to pomůže 🙂

coolik
1. led 2016

@magdalenan jo super, děkuji 🙂 všechno jasné! a místo Vám budou držet další dva roky nebo dle toho, jak se rozhodnete být dlouho na rodičáku. to je ze zákona, že? samo je mi jasné, že pokud zaměstnavatel nebude mít zájem, tak si něco vymyslí. ach jo. u nás se změnilo celé vedení firmy a pro mě to je jako jít do úplně nové práce ... s cizími lidmi 😒

magdalenan
1. led 2016

@coolik Rozumím, to je pak člověk hodně nejistý a nervózní.

No já to mám trochu nestandartní. Ve firmě jsem už dlouho, dělám v klasickém korporátu a na mém oddělení nefunguje klasický záskok za MD, práce se tam po návratu vždycky najde. Navíc jsem během aktuální RD zaměstnaná na DPČ a už rok dělám jinou práci, že které se měla stát i moje nová pozice na HPP, ale tím, že jdu na další MD/RD, tak mám na HPP papírově a platově tu původní, bohužel...

Jsem pravou rukou managerce celého oddělení, tzn. cca 180 lidí a máme super vztah, takže kam půjdeme ona, půjdu já. V tomhle se prostě o práci bát nemusím, navíc i u druhého dítěte hodlám opět co nejdřív dělat na DPČ, abych zůstala v kontaktu s firmou a tak..

Jinak máte pravdu, ze zákona musí i u druhé RD "držet místo" ... Praxe samozřejmě občas pokulhává, ale jak jsem vysvětlila výše, toho já se snad bát nemusím (ťuk, ťuk)

coolik
1. led 2016

@magdalenan děkuji. tak to máte fajn a určitě i super práci! tak Vám moc přeji ať vše dopadne dobře, radost z dalšího přírůstku a stále práci, která Vás baví a naplňuje! ještě jednou dík za konzultaci a dobrou noc! 🙂

magdalenan
1. led 2016

Není zač! Moc bych to přála Vám všem, jistota v zaměstnání, které neubíjí je strašně důležitá! Hodně štěstí terry1512, ať to všechno klapne 🙂

pajulax
1. led 2016

Já jsem šla marodit na 2 měsíce a pak znovu na MD.

sapinek
2. led 2016

@coolik ahoj, já myslím, že by Ti místo určitě držel měli. Ale bohužel se v téhle problematice moc nevyznám.. A jak už tu někdo psal, tak nemusíš nastoupit do práce, ale můžeš jít rovnou na nemocenskou. Jinak co se týká mateřské, když jsem otěhotněla, tak jsem se informovala na sociálce. Paní mi tam řekla, že pokud nebudou děti 4 a více let od sebe, tak je to zařízené tak, že mateřská nemůže být nižší než ta předchozí. Měla by být minimálně stejná (nebo vyšší, pokud se zvedal plat na pozici, kterou jsi vykonávala).

mahuliena1
6. led 2016

Ahojte, prosim poradte aj mne 🙂 Mam podobny problem ibaze ja nie som zamestnana, zmluva mi skoncila pocas 1. materskej. Cas medzi skoncenim rodicaku(mam 2 letu variantu) a terminom 2.porodu su 2 mes. Na UP sa nechcem hlasit. Ake mam moznosti? Mozem ist po skonceni rodicaku na PN?

xpila
6. led 2016

@mahuliena1 Na PN jít nemůžeš, jelikož nejsi zaměstnaná. Takže máš 4 možnosti:
1. Najít si na ty 2 měsíce práci.
2. Jít na ÚP a pobírat minimální podporu.
3. Nahlásit se na pojišťovnu jako osoba pečující o dítě a budeš mít hrazené zdravotní pojištěním ale budeš bez příjmu.
4. Prodloužit si RP.

mahuliena1
6. led 2016

@xpila dakujem za rady