Druhé dítě během rodičovské dovolené, můžu jít na PN?

rebesovi
16. led 2015

Ahojky, potřebovala bych radu. Máme nyní 10 měsíční dceru a pokoušíme se o druhé . Mám dvouletou rodičovskou dovolenou a chceme to stihnout. A zajímalo by mě, jestli když teď otěhotním, tak jestli mohu místo rodič. dovolené jít na neschopenku. Měla jsem předtím dobrý příjem a neschopenka by pro mne byla mnohem lepší než RD. Je to možné ??? Předem děkuji za odpovědi... 🙂

lrg
16. led 2015

Jakože by jsi zrušila RD, "nastoupila" do zaměstnání a pak rovnou od doktora přinesla neschopenku? Teoreticky by to asi šlo, ale těžko asi na to zaměstnavatel přistoupí, ne?

arrowka
16. led 2015

Teoreticky lze pobírat RP a nemocenskou najednou, ale ukončení RD dřív než v nahlášeném termínu je čistě na dobré vůli zaměstnavatele a tvé žádosti vůbec nemusí vyhovět. Otázkou je, proč by to dělal, když z toho nic nemá.

arrowka
16. led 2015

Teď si nejsem úplně jistá, jestli jsem nenapsala blbost a jestli vůbec je souběh dávek možný, snad mě někdo povolanější opraví.

z_kopretinka
16. led 2015

@rebesovi Nedovedu si představit zaměstnavatele, který by tě přijal zpět a dal ihned na PN - protože pak on musí platit 14 dní. U zaměstnavatele jsi si požádala o nějakou dobu na RD a on není povinen ti ji ukončit dřív protože chceš, natož pokud pak chceš PN.

somalicats
16. led 2015

@arrowka Nejen, že z toho nic nemá, ale ještě jí bude proplácet prvních 14 dnů nemocenské...

somalicats
16. led 2015

@arrowka Je možný, neb při pobírání RP lze pracovat. Nemocenská dávka je dávka vázaná na pracovní smlouvu, zjednodušeně řečeno.

z_kopretinka
16. led 2015

@arrowka RD jde pobírat i při práci - podmínka je, že nesmíš dát dítě do předškolního zařízení na více jak 4 hodiny denně. Ale opravdu chci vidět zaměstnavatele co by tohle udělal.

arrowka
16. led 2015

@z_kopretinka Ano, já vím, jaké jsou podmínky pobírání RP, jen jsem si nebyla jistá, jestli je kombinovatelný s dávkou nemocenského pojištění.

wendy_
16. led 2015

Tak tohle mne nikdy nenapadlo, ze by slo. Kdyz ma clovek s zamestnavatelem podepsanou zadost o rodicovskou dovolenou, tak by to musel zmenit zamestnavatel a je otazka proc by to mel delat, kdyz potom bude tu nemocenskou muset zkraje platit on.

somalicats
16. led 2015

@arrowka S nemocenskou to zkombinovat jde, s PPM už nikoli.

martinas91
16. led 2015

Já teď vyřizovala RD,tak mi to řekl tak...Kdybych se teď rozhodla,že se začneme pokoušet o druhé,tak mám dojít a oni mi navýší peníze.Pokud by to delší dobu nešlo,tak dojít a oni to zase upraví..Jde o to,že ten balíček 220000,- je fakt nejlepší vyčerpat,at zbytečně nepropadají peníze státu..Takže být tebou,tak zajdu na sociálku,že to chci navýšit a snad se brzo zadaří 🙂 Oni by ti tam poradili,jak dál..😉

bjoucik.15
16. led 2015

@rebesovi nevím jak je to teď, ale bývalo to, že tě do 15dnů mohl zaměstnavatel propustit i na ND.. :(

wendy_
16. led 2015

A clovek je na nemocenske omezeny vychazkama.

z_kopretinka
16. led 2015

@bjoucik.15 jejda, to by vyhodil každý zaměstnavatel zaměstnance. To platí pro ukončení pracovního poměru ve zkušební době - že NESMÍ propustit během prvních 14 dní nemoci. Jinak nesmí nikdy propustit nikoho na neschopence (jen pokud se zaměstnavatel ruší)

lrg
16. led 2015

@martinas91 No ale maximálně můžeš pobírat 11500,- měsíčně, což na dvouletém rodičáku má, takže to jí v ničem nepomůže.