Holky, kdyz si budu ted po mateřské vybírat dovolenou, tak rodičovský příspěvek budu pobírat az po skončení dovolené? Jde to tak? Nebo je zároveň dovolená a jeste i rodičovský příspěvek? At vim, kdy si napsat odkdy budu příspěvek pobírat.
@michaela1990xx rodicovsky příspěvek můžeš pobírat současné s čerpáním řádně dovolené.
@michaela1990xx Nebo můžeš obojí naráz, je to v celku jedno. Jen je důležité si pohlídat ať nastoupíš na dovolenou hned po mateřské jinak se ti bude krátit dovolená ;)
@michaela1990xx Rodicak môžeš poberat hneď. Ale na rodičovskej budes az po dovolenke. T.j.v prvom rade písomne oznámiť zamestnávateľovi nástup do prace, potom podpis dovolenky a po dovolenke písomne oznámit ze ides na rodičovskú dovolenku. Pozor pocas cerpania dovolenky nie si chránená a moze ti dať vypoved. Preco ides čerpať dovolenku? Si ju nechaj po RD.
@gramar když bude čerpat letos, tak tam stejně bude mít "krácení" za rodicovskou dovolenou..
@lenoulinkaa Pokud má mateřskou tuším šedesát dní v roce, tak má nárok na celou dovolenou za tento rok, pokud ne tak ano dostane poměrnou část dovolené.
@gramar to už letos neplatí
@lenoulinkaa aha, tak tím je to vyřešené :D
@jakreb to bylo u nás taky za jiných okolností, ne po ppm, ale to neplatí a nemotej sem pořád slovenské právo a navíc od letoška je změna zakona
@lenoulinkaa a teď to krácení tedy taky neplatí? Prostě jen dostaneš dovolenou dle toho co odpracuješ, jestli to správně chápu (takže se to v podstatě krátí ale jinak...)?
@lenoulinkaa Nemotam. Pýtam sa. Zaujima ma to. Len som si to dovolila spomenut. Vdaka za info.
@gramar maminy na tom jsou oproti minule podstatne hůř.. to bych se musela podívat do příručky. Přes vánoce jsem to vypustila nějak z hlavy a budu muset akutně oprášit.
@lenoulinkaa No mě covid stav připravil o ostražitost a vzdělávání v tomto směru padlo za oběť školnímu vzdělávání... Navíc jsem díky všude přítomnému počtu nakažených přestala sledovat zprávy a úplně jsem zapomněla že to vlastně je na přetřesu... Musím se na to taky podívat, ale dnes ty příklady nějak nedávají smysl :D
@gramar to mi povídej.. ja si říkám že do ledna času dost a on už je. Mrknu na příklady, co mám. Jen s jistotou vím, že když letos neodpracuje mateřská dovolená + loňská dovolená 4 týdny tak není žádný nárok. Což jsou ty na přelomu roku. Pak už tam hodiny vznikají. A pak se zohledňuje tusim 800 hodin rodičovská dovolená.
@lenoulinkaa Hodím ti SZ, jestli můžu.
Ahoj, pokud v roce 2021 bude čerpání mateřské dovolené ve výši minimálně 12ti násobku týdenní pracovní doby, vzniká nárok na dovolenou. Při tomto splnění je nárok na dovolenou i po dobu rodičovské v délce 20ti násobku týdenní pracovní doby. Zbylá doba rodičovské se krátí. U maminek co odchází rovnou na rodičovskou bez mateřské mají nárok za stejnou dobu jako by měli nárok čerpat mateřskou + zmíněných 20xtýdenní doba za rodičovskou.
Jinak čerpání rodičovského příspěvku je možné kdykoli po skončení mateřské dovolené, tedy i v době čerpání řádné dovolené u zaměstnavatele, vyplňuje se žádost na příslušný úřad práce. Zaměstnavateli se musí dát písemně žádost o rodičovskou dovolenou (může se tam rovnou i vepsat žádost o řádnou dovolenou bezprostředně navazující na mateřskou dovolenou a po jejím vyčerpání rodičovskou) kde je nutné uvézt délku čerpání rodičovské dovolené, ta je možná až do 3 let věku dítěte. V případě takové žádosti pokud se budete chtít vrátit do práce dřív, zaměstnavatel to nemusí akceptovat. Naopak rodičovský příspěvek si můžete každé 3 měsíce změnit a čerpat ho libovolně do výše vyměřovacího základu (nebo vyměřovacího základu otce) až do vyčerpání částky nebo max do 4 let věku dítěte.
Snad jsem to nenapsala moc složitě
@zara11 Kdyby jsi se mě na to ptala v loňském roce, byla bych schopná odpovědět, ale jak jsem zjistila poněkud jsem prosklila schválení a platnost nového zákona, takže teď fakt nevím, musím to dostudovat. @lenoulinkaa bude v tomto ohledu jistější informátor 🙂
@lenoulinkaa Ty jsi úředník, či HR??
Díky za info. V pondělí si zavolám do prace a zeptám se, co budou potřebovat k tomu, abych si dovolenou mohla vybrat. MD my ma končit myslím 13.2.
@michaela1990xx a můžu se zeptat kolik máš dovolené z 2020?
Ha zde celkem "blbuvzdorně" vysvětleno a jestli jsem to správně pochopila tak se dovolená již nekrátí v rozsahu jako do teď, ale pří vyšší "osobní" absenci se akorát nepřičítá (trochu slovíčkaření, ale...) https://socialni-davky-2013.eu/2020-kalkulacka-...
@zara11 ke krácení po čerpání rodičovské nedojde, protože se už teď nově bude krátit (nevznikne nárok) rovnou. Takže jestli během 3 let nezmění zase zákon, bude dovolená ve stejné výši jako při čerpání po mateřské rovnou.
@lenoulinkaa nastoupim na ppm teprve od 1.3. Tzn cca pulka zari... jen me ta diskuze zaujala,protoze tentokrat si nechci cerpat dovolenou ted,ale az za3roky...
@zara11 to budeš mít plný nárok za 2021 pokud nejsi na nemocenské.
@michaela1990xx Budeš vybírat po mateřské dovolenou a jakmile vyčerpáš tak “najíždíš” na rodičák🙂