Dotaz ohledně nástupu na mateřskou dovolenou

zuzan88
1. črc 2018

Dobrý den, našla by se nějaká paní či maminka, která by mi poradila ohledně nástupu na mateřskou dovolenou a dále s tím souvisejících věci...vyrizovani na úřadech atd... Nutno podotknout, že smlouvu mám na dobu určitou do konce listopadu, termín porodu v říjnu a momentálně sem na neschopence.

leniczka23
1. črc 2018

@zuzan88 co bys potrebovala vedet? Gynekolog ti da 6-8 tydnu ored porodem papir, ten odneses do prace a oni nasledne posilaji dal. Vic jsem se starat nemusela.

blahova_andrea
1. črc 2018

základy tu ví hodně lidí, co přesně ti není jasné?

zuzan88
autor
1. črc 2018

Tak já nevím ani ty základy... Nikdy sem se o to nijak zvlášť nezajímala, protože sem měla smlouvu na dobu neurčitou... Teď sem zaměstnaná od prosince loňského roku, tudíž smlouvu mi samozřejmě nikdo neprodlouzi. Na netu sem se dočetla, že na mateřskou se nastupuje 6-8 týdnu před termínem, to je tak vše co vím.

lachtanice86
1. črc 2018

@zuzan88 a co víc chceš vědět?

leniczka23
1. črc 2018

@zuzan88 jako kdyz nevis vubec nic bylo by fakt fajn pouzit google.

zuzan88
autor
1. črc 2018

@leniczka23 sorry ale žádný učenec z nebe nespadl... Co je na tom zeptat se někoho zkušeného, od čeho to tady potom je??

lachtanice86
1. črc 2018

@zuzan88 zkušená taky nejsem. Čekám první ale přečetla jsem si stránky cssz, použila googl a většinu věcí už vím

leniczka23
1. črc 2018

@lachtanice86 no..a to.podle me udela kazda normalni zenska..😊

zuzan88
autor
2. črc 2018

Vidím, že nemá smysl vám něco vysvětlovat... Já ty stánky taky četla... Nejsem blbá ani nenormální ženská, jak tady bylo řečeno... Jen sem se chtěla zeptat, na to jak to chodí v praxi v jednotlivých případech... Nevidím na tom nic špatného a pokud se to někomu nezdá, nemusí se do diskuze zapojovat 😉 na to sem sem nepsala...

gabrolo
2. črc 2018

@zuzan88 Gynekolog ti dá papír na mateřskou, ten odevzdáš v práci. 6-8 týdnů před porodem nastoupíš na mateřskou, datum si můžeš vybrat sama, já jsem mohla. Po porodu si půjdeš vyřídit porodné, pokud by jsi chtěla a splňovala by jsi podmínky. Dokládá se rodný list dítěte, který si vyzvedneš na příslušné matrice, podle toho kde budeš rodit. Před koncem mateřské dovolené si zajdeš na pracák, tak si vyzvedneš papír, se kterým si zajdeš na ossz, kde ti potvrdí DVZ (denní vyměřovací základ) a ten odevzdáš na pracák s žádostí o rodičák a vybereš si délku rodičáku. Kdyby jsi ještě něco chtěla, tak se ptej 🙂

emamaira
2. črc 2018

Jen doplnim, ze to, jestli mas smlouvu na dobu urcitou nebo neurcitou s materskou nijak nesouvisi.

blahova_andrea
2. črc 2018

@zuzan88 v jednotlivých případech jsou ale jisté odlišnosti, které pak ty věci, které sis přečetla mění. tak to potom záleží jestli jsi učebnicový "nenáročný" příklad, který spadá do základních informací, které sis načetla, nebo se tě týká nějaká ta odlišnost a pak se chceš zeptat na svůj konkrétní případ, to ale musíš být sdílnější. základ je ten, že dostaneš u gynekologa vybrat, kdy chceš v rozmězí 6-8 týdnů nastoupit na MD, dá ti papír do práce, ten tam odevzdáš a oni to dovyplní a pošlou na ossz, která ti potom vyplácí ppm. práce ti smlouvou končí, takže potom jsi jen na ppm, ale nebudeš žádat od rodičovskou dovolenou. po MD budeš žádat na úp ssp o rodičovský příspěvek. na úřadě si vyzvedneš formuláře a dostaneš další pokyny. na toto téma je tu už mraky diskusí, kde se popisuje, co kdy a kde přesně. jde ti jen o ty věci kolem práce nebo i třeba o matriku? a věci po MD? zeptala jsi se dost obecně, na to fakt není jiná odpověď než opět obecná 😀

zuzan88
autor
2. črc 2018

Ano ohledně mateřské sem to pochopila už dřív. Spíš mě zajímalo co potom, až mi ukončí pracovní smlouva.dotaz sem chtěla doplnit až po tom co by se našel někdo kdo mi k tomu něco víc poradi. Obecně info na netu najdu, to je mi jasné.

blahova_andrea
2. črc 2018

@zuzan88 no tak to teda upřesni a my ti rády odpovíme 😉 smlouva ti vyprší v době mateřské dovolené. pro tebe to znamená jen to, že si pak jak už jsem psala nebudeš v práci žádat o rodičovskou dovolenou, ale půjdeš na úp ssp a tam si vyřídíš rodičovský příspěvek. pošlou tě to nahlásit na i na pojišťovnu, že jsi prostě s dítětem doma, ale to už budou vědět, protože tam poneseš rodný list dítěte. víc vlastně řešit ohledně práce nebudeš. prostě už nebudeš zaměstnaná, ale budeš žena pobírající RP, takže zdravotní poj. za tebe hradí stát. zbytek záleží zas na další situaci za pár let až budeš chtít druhé nebo zůstat doma nebo jít do práce