Dorovnání druhé PPM do výše rodičovského příspěvku

astyna
12. čer 2017

Chci se zeptat, jak je to v situaci, kdy budu mít PPM pouze za 9 dní (takže cca 5500 Kč), když jsem pobírala předtím RodP 11500 Kč. Dorovnává se to před porodem či po porodu a bere se to z rodičovského příspěvku na starší dítě nebo již z badgetu na nejmladší dítě?

Děkuji 🙂

verunka_korunka
12. čer 2017

@astyna to mě taky zajímá kdy mi to přijde.... Ale dorovnání by mělo být z RodP na první dítě pokud vím.

astyna
autor
12. čer 2017

@verunka_korunka

Z PSSZ mi odepsali, že si mám zažádat o denní vyměřovací základ po první výplatě PPM. Ale že neví, zda by se doplatek dorovnával z již stávajícího - momentálně zrušeného - rodičovského příspěvku na první dítě, nebo již na druhé dítě. To mě zase příjde zvláštní - nedej bože, se dítě nenarodí a budu to dorovnání vracet? Příjde mi také logičtější to doplatit z RodP na 1.dítě, když jsem vybrala jen pár desítek tisíc, čili do 220000 tam je ještě peněz dost. Nedovedu si představit, že PPM dostane matka samoživitelka třeba jako já - to není ani na nájem...

verunka_korunka
12. čer 2017

@astyna no, vim, ze socialka a urad prace spolu moc nespolupracuji... zatim mi prisla nova mateřská a rodičovská ne... uvidim co bude... me ten doplatek teda dela min nez tobe, ale stejne jim to tam nenechám 😀 a nastesti samozivitelka nejsem, to bohuzel si asi musis udelat rezervu ☹ a nebo obracene... nahlasit nastup na materskou uradu pozdeji, tedy az v dalsim mesici, ale musis pocitat s tim, ze jim preplatek budes muset vracet 🙂

astyna
autor
12. čer 2017

@verunka_korunka

mě to zpětně napadlo taky, že jsem tam neměla chodit, poté jim to radši poslat zpětně a nemusela bych řešit výkyv ve financích.

Na štěstí jsme na příjmy dva, takže to takový "výbuch" nebude, ale 6tisíc je dost. Pokud to půjde z druhého Rodp, takže na to prdím 🙂 Dostanu to tak i tak. Pokud z prvního, tak jim to nenechám.

verunka_korunka
12. čer 2017

@astyna určitě je to z prvního. Protože u mě je to do 21.5. rodičovská na první dítě a k tomu datu ukončena a od 21.5. naběhla druhá mateřská... Mateřskou už poslali, rodičovskou ještě ne a předpokládám že ji pošlou až budou vědět kolik mi sociálka vyplatila za ten květen na mateřské... Otázka je, jak se to dozví...

astyna
autor
12. čer 2017

@verunka_korunka

na to jsem právě dostala od úřadu práce papír o vyměřovacím základu, že si tam mám dojít a pak to zanést zpět na úřad práce. Je to stejný dokument, jaký se podává se žádostí o rodiP.

vilibalda
12. čer 2017

@astyna Je to už pár let, ale v tomhle se nic neměnilo. Na ÚP se mě ptali, jestli chci přerušit rodičák na 1. dítě a až jim pošlu denní vyměřovací základ na novou PPM, že mi to doplatí nebo jestli mi mají 1. rodičák vyplácet dál, abych nebyla bez peněz a až bude jasná nová PPM, že případný přeplatek vrátím. Co sis domluvila na ÚP? Určitě se to vyplácí z 1. rodičáku.
@verunka_korunka Dozví se to tak, že jim dodáš denní vyměřovací základ na novou PPM. Některé OSSZ posílají dopis o výši PPM, tak by měl stačit ten. Některé neposílají, pak je potřeba vyplnit formulář o výši PPM, který bude stejně třeba pro 2. rodičák a ten ti potvrdí na OSSZ. Pak ho k žádosti o RP už nebudeš muset dokládat.

verunka_korunka
12. čer 2017

@vilibalda no, tak uvidíme co zvládneme... Problém u mě je ten, že vše řeším z postele... Takže telefon, dopisy a nebo manžel... Já má klidový režim, takže běhat po úřadech moc nemohu :( počkám na dopis ze sociálka a pak si zavolám na pracák, jestli jim to stačí

vilibalda
12. čer 2017

@verunka_korunka Chápu, u mě tenkrát stačilo poslat naskenovaný dopis.

matildaxp
12. čer 2017

Holky taky jsem to resila ted. Zasla jsem na pracak, kde jsem vyplnila papir, ze koncim RD a nastupuji na materskou. Ten papir jsem odnesla na socialku. Tam ho vyplnili a po par dnech se nesl zase zpatky na pracak. Uz me poslali jak materskou za 5 dni, tak i rodicak dnes prisel. 🙂

matildaxp
12. čer 2017

Jo a jeste na socialce museli cekat, nez jim z prace poslali denni vymerovaci zaklad nebo co to bylo.

verunka_korunka
12. čer 2017

@matildaxp no já na pracák poslala jen ručně napsaný dopis, že nastupují na mateřskou od xy. Takto mi to řekla paní z pracáku do telefonu, že ji to tak stačí... Ze sice na to mají lejstro, ale že to být nemusí 🙂

astyna
autor
12. čer 2017

@matildaxp

mě napsali mejla, že mám vyčkat do první výplaty. Ale zkusím tam zajet dříve 🙂 mám to kousek od domu.

díky za zkušenost.

j.a.n.i
13. čer 2017

@astyna Obávám se, že dříve tam pojedeš zbytečně, pokud se tedy trefíš cca 1-2 dny před výplatu, to už tam data mít budou, ale dříve ne, vlastně hned jak je zadají, tak se to odbavuje pro výplatu.

astyna
autor
13. čer 2017

@j.a.n.i

zajdu tam začátkem měsíce, sice už mi asi ten měsíc doplatek nepříjde, ale aspon se dozvím co a jak...PPm mi chodila vždy kolem 8. v měsíci.

matildaxp
13. čer 2017

@verunka_korunka fakt? A já tam volala, že potřebuji ukončit rodičák a paní mi řekla, že se musím dostavit osobně, abych to podepsala😲

verunka_korunka
13. čer 2017

@matildaxp ja ji do telefonu rekla, ze mam rizikove tehotenstvi a prisny klidovy rezim, takze v podstate doma lezim, jestli je nutne abych na urad za ni sla a ona mi rekla ze staci napsat dopis, zadost o ukonceni rp kvuli nástupu na md, bud na urad poslat s dopisem manzela, nebo klidne poslat poštou. Samozrejme jsem tam musela uvest svoje jmeno, bydliště, rc, od kdy bude mateřská a datum misto podpis 🙂

astyna
autor
13. čer 2017

Ono vzdy zalezi na vstricnosti referentky na urade. Ja jsem mela bozskou v miste minuleho bydliste, 250 km od mista,kde jsem de facto bydlela,vse jsme vyridili emailem nebo na me pockala v patek.