Chci se zeptat, jak je to v situaci, kdy budu mít PPM pouze za 9 dní (takže cca 5500 Kč), když jsem pobírala předtím RodP 11500 Kč. Dorovnává se to před porodem či po porodu a bere se to z rodičovského příspěvku na starší dítě nebo již z badgetu na nejmladší dítě?
Děkuji 🙂
Z PSSZ mi odepsali, že si mám zažádat o denní vyměřovací základ po první výplatě PPM. Ale že neví, zda by se doplatek dorovnával z již stávajícího - momentálně zrušeného - rodičovského příspěvku na první dítě, nebo již na druhé dítě. To mě zase příjde zvláštní - nedej bože, se dítě nenarodí a budu to dorovnání vracet? Příjde mi také logičtější to doplatit z RodP na 1.dítě, když jsem vybrala jen pár desítek tisíc, čili do 220000 tam je ještě peněz dost. Nedovedu si představit, že PPM dostane matka samoživitelka třeba jako já - to není ani na nájem...
@astyna no, vim, ze socialka a urad prace spolu moc nespolupracuji... zatim mi prisla nova mateřská a rodičovská ne... uvidim co bude... me ten doplatek teda dela min nez tobe, ale stejne jim to tam nenechám 😀 a nastesti samozivitelka nejsem, to bohuzel si asi musis udelat rezervu ☹ a nebo obracene... nahlasit nastup na materskou uradu pozdeji, tedy az v dalsim mesici, ale musis pocitat s tim, ze jim preplatek budes muset vracet 🙂
mě to zpětně napadlo taky, že jsem tam neměla chodit, poté jim to radši poslat zpětně a nemusela bych řešit výkyv ve financích.
Na štěstí jsme na příjmy dva, takže to takový "výbuch" nebude, ale 6tisíc je dost. Pokud to půjde z druhého Rodp, takže na to prdím 🙂 Dostanu to tak i tak. Pokud z prvního, tak jim to nenechám.
@astyna určitě je to z prvního. Protože u mě je to do 21.5. rodičovská na první dítě a k tomu datu ukončena a od 21.5. naběhla druhá mateřská... Mateřskou už poslali, rodičovskou ještě ne a předpokládám že ji pošlou až budou vědět kolik mi sociálka vyplatila za ten květen na mateřské... Otázka je, jak se to dozví...
na to jsem právě dostala od úřadu práce papír o vyměřovacím základu, že si tam mám dojít a pak to zanést zpět na úřad práce. Je to stejný dokument, jaký se podává se žádostí o rodiP.
@astyna Je to už pár let, ale v tomhle se nic neměnilo. Na ÚP se mě ptali, jestli chci přerušit rodičák na 1. dítě a až jim pošlu denní vyměřovací základ na novou PPM, že mi to doplatí nebo jestli mi mají 1. rodičák vyplácet dál, abych nebyla bez peněz a až bude jasná nová PPM, že případný přeplatek vrátím. Co sis domluvila na ÚP? Určitě se to vyplácí z 1. rodičáku.
@verunka_korunka Dozví se to tak, že jim dodáš denní vyměřovací základ na novou PPM. Některé OSSZ posílají dopis o výši PPM, tak by měl stačit ten. Některé neposílají, pak je potřeba vyplnit formulář o výši PPM, který bude stejně třeba pro 2. rodičák a ten ti potvrdí na OSSZ. Pak ho k žádosti o RP už nebudeš muset dokládat.
@vilibalda no, tak uvidíme co zvládneme... Problém u mě je ten, že vše řeším z postele... Takže telefon, dopisy a nebo manžel... Já má klidový režim, takže běhat po úřadech moc nemohu :( počkám na dopis ze sociálka a pak si zavolám na pracák, jestli jim to stačí
@verunka_korunka Chápu, u mě tenkrát stačilo poslat naskenovaný dopis.
Holky taky jsem to resila ted. Zasla jsem na pracak, kde jsem vyplnila papir, ze koncim RD a nastupuji na materskou. Ten papir jsem odnesla na socialku. Tam ho vyplnili a po par dnech se nesl zase zpatky na pracak. Uz me poslali jak materskou za 5 dni, tak i rodicak dnes prisel. 🙂
Jo a jeste na socialce museli cekat, nez jim z prace poslali denni vymerovaci zaklad nebo co to bylo.
@matildaxp no já na pracák poslala jen ručně napsaný dopis, že nastupují na mateřskou od xy. Takto mi to řekla paní z pracáku do telefonu, že ji to tak stačí... Ze sice na to mají lejstro, ale že to být nemusí 🙂
@verunka_korunka fakt? A já tam volala, že potřebuji ukončit rodičák a paní mi řekla, že se musím dostavit osobně, abych to podepsala😲
@matildaxp ja ji do telefonu rekla, ze mam rizikove tehotenstvi a prisny klidovy rezim, takze v podstate doma lezim, jestli je nutne abych na urad za ni sla a ona mi rekla ze staci napsat dopis, zadost o ukonceni rp kvuli nástupu na md, bud na urad poslat s dopisem manzela, nebo klidne poslat poštou. Samozrejme jsem tam musela uvest svoje jmeno, bydliště, rc, od kdy bude mateřská a datum misto podpis 🙂
Ono vzdy zalezi na vstricnosti referentky na urade. Ja jsem mela bozskou v miste minuleho bydliste, 250 km od mista,kde jsem de facto bydlela,vse jsme vyridili emailem nebo na me pockala v patek.
@astyna to mě taky zajímá kdy mi to přijde.... Ale dorovnání by mělo být z RodP na první dítě pokud vím.