Ahoj, nedávno jsem zjistila, že jsem na začátku těhotenství, předpokládám porod v prosinci. Momentálně jsem ale s dcerou na rodičáku, ten mi končí v červenci (to jí budou 4). Do práce nemam kam se vrátit, předtím jsem byla student. Teď chodím na brigádu, ale kvůli nevolnostem to asi nevydržím dlouho. Mám od toho července do prosince nárok na nějaké peníze, nebo budu doma úplně zadarmo? A kam se mám jít hlásit, na pracák? Děkuju za rady 🙂
Šla bych na pracák, oni už řeknou co a jak. Jestli budeš mít na něco nárok, to netuším, ale mám dojem že dříve dávali po skončení RD něco málo...
Natáhla bych si rodičák do konce roku (minimum je 50 Kč), ať nemusíš na pracák a stát za tebe platí pojištění. K tomu si můžeš pořídit brigádu, pokud to neutáhnete z jednoho platu.
@martiniquest to ale nejde, kdyz dite ma v cervenci uz 4
@martiniquest rodičák už mam teď na maximum, víc už nemůžu.. takže asi budu muset na pracák.
@tulikiss díky, dobré vědět, že by malá mohla být ve školce jen dopo (což většinou bývá, ale občas tam spí). Z jednoho platu to nějak utáhneme, chlap nebere minimum a bydlíme prakticky zadarmo v dvougeneračním domě s jeho rodiči. Jen pro mě bude nepříjemné nemít nic, jsem zvyklá si od dcery 10 měsíců přivydělávat a nebýt závislá na jeho příjmech
@julielim nevzdávej možnost práce, bude ti líp, ten začátek je nejhorší. Když půjdeš na pracák, jakmile ti doběhne RP, budeš vedená jako nezaměstnaná a tím pádem za tebe bude platit zdravotní stát. V tomto případě nebude mít omezení pro malou ve školce. Podpora tam nějaká myslím je, ale v minimální výši, protože jsi měla jen rodičák.
Ahoj, pokud to půjde, najdi si před další rodičovskou brigádu (DPČ) nebo vedlejšák, kde za tebe budou odvádět sociální a zdravotní. Pokud jsi v posledních třech letech odpracovala (a odpracuješ) s těmito odvody alespoň 270 dní, budeš mít normální nárok na mateřskou (nebudeš muset na tu čtyřletou bez možnosti volby). Pokud odvody z brigád odvádíš i teď, mohla bys nastoupit i na nemocenskou (pokud tedy doktor shledá důvod, ale píšeš, že je ti dost nevolno, tak snad ano) a pak bys to možná mohla takto překlepat až do porodu.
@chiara75 270 dní myslím nesplním, sice mam celou dobu brigády a nějakou dobu i částečný úvazek, ale brigády byly vždycky do 10 tisíc, takže se mi sociální neodvádělo ☹ asi jen z jedné, ale tam už nejsem rok. Každopádně pokud vím, možnost volby už má teď každý, nebo se pletu? vím že to měnili... a při nejhorším můžu zvolit přes přítele 🙂 mě jen šlo o to, jestli mám ten půlrok co budu bez rodičáku nárok aspoň na něco
@julielim Aha, to se obávám, že nárok mít nebudeš na nic. Můžeš být vedena jako matka v domácnosti s dítětem do 7 let, pak stát odvede zdravotko, to se taky hodí... Po překonání nevolností bych zkusila najít lepší práci a trvala bych na DPČ, kde se odvodí platí i pod 10 tisíc - ne DPP. Jinak ti nezbývá, než být vyživována manželem, což je tuším jeho zákonná povinnost. Můžu se zeptat co jsi vystudovala? Třeba by se dalo najít něco na živnosťák, z domova apod. Na pekárnu se vykašli, ze zákona nesmíš dělat noční a navíc tím dítěti i sobě můžeš uškodit.
Resila jsem stejnou situaci. Je mozno nahlasit se na UP. Kdy je podpora po dobu 6 mesicu (teda aspon za me to tak bylo... 2 roky zpet) a prvbi mesic nejake 3tisice. Potom min min a nakonec 1700 nebo tak nejak...
@tulikiss To jsem přehlédla.
super děvčata, děkuju!! 🙂
@netopejr To není pravda. Status státního pojištěnce vzniká několika různými možnostmi, ve všech platí pojistné stát, ale každá má jiná omezení. Státní pojištěnec z titulu pobírání rodičovského příspěvku nebo čerpání rodičovské dovolené neomezuje po druhém roce dítěte nijak ani výdělek, ani školku. Toto bohužel paní už po 4. roce věku dítěte nevyužije. Státní pojištěnec z titulu UCHAZEČE O ZAMĚSTNÁNÍ nemá omezení stran školky - je to v rozporu s logikou statusu uchazeč o práci. Státní pojištěnec z důvodu statusu PÉČE O DÍTĚ DO 7 LET má nejtvrdší omezení co do příjmů a omezení školky - logicky, pokud se žena nahlásí pod tímto statusem, nechce pracovat a má se starat o dítě. Pokud pracovat chce, je výhodnější nahlásit se na pracák, aby to omezení neměla.
Obecně nárok na žádné peníze nemáš, naopak se musíš jít nahlásit na pojišťovnu jako osoba pečující o dítě do 7 let, nebo si budeš muset platit zdravotní pojištění sama.