Dobrý den, ahoj. Prosím o radu. Chci jet s miminkem na delsi dovolenou do Anglie. Pracuje tam pritel. Jsem prihlásená s miminkem v Cr. A máme tu zdravotní poistení. Nemám v plánu se odhlásit.ani zit jine. Budeme mit i cestovní pojisteni. Seberou mi Rodicak? Máte s tím nekdo zkusenosti? Nerada bych problémy. Dekuji
proč by ti ho měli brát? prostě jedete na dovolenou...
Pokud se to ted nedavno nejak nemenilo, tak nikomu nic hlasit nemusis, i kdybys to nebrala "jako dovolenou", pokud si v CR ponechas trvaly pobyt....
Dekuju
Jen jsem cetla že pokud otec ditete pracuje tam, a my nebudeme stále fyzický v Cr,muzou ho vzit
@majkodrobcek a kde jsi to cetla? hod odkaz
Nebo má to nektera z Vás podobne?
Dekuji
@majkodrobcek Aha, hele nikam nic nehlas, podle me to resit nikdo nebude.
@majkodrobcek to je ale přece úplně jiný případ, než jsi ty, ne? 😉 tam tazatelka jasně napsala, že si neplatí v čr pojištění, že se v čr nezdržuje. že prostě žije s manželem v zahraničí. ty tu pojištěna jsi a nevidím důvod, aby jsi to rušila, když jedeš jen třeba na měsíc pryč. do toho nikomu nic není proč a kam jedeš, pokud se tam nestěhuješ, což píšeš, že ne.
Dekuji,Devcata
Proste jsem cetla že pokud pritel /manžel pracuje mimo CR tak žena má o dávky Rp zadat tam a ne tady. Že je to zmena od roku 2012. Co je na tom pravdy? Abych nevracela Rp. Znate nekoho kdo musel vracet Rp? Dekuju
@majkodrobcek znám někoho, kdo vracel rp, ale z jiného důvodu. o tomto už jsem taky slyšela, ale má to své podmínky. nevztahuje se to určitě na každého. asi by to chtělo si zavolat přímo na ssp a čssz a poptat se u zdroje přímo na tvůj případ.
@majkodrobcek - vím pouze o tom, že se abys nepřišla o RP musíš se vetší část roku zdržovat v ČR, nestačí pouze trvalý pobyt, ale opravdu se zde musíš zdržovat, mít zde lékaře a pojištění, pokud budeš v zahraničí, dávky bych měla žádat tam, chtějí tak zabránit duplicitám, že někdo bere peníze ze zahraničí a ještě z ČR, což se jim nedivím...ale ověřila bych si přesné podmínky právě na příslušném úřadě.
jinak s tím vracením to je tak, že by tě asi musel někdo udat, aby se na to přišlo...takže bych se nešířila...
Prípadne znate nekoho kdo musel vracet Rp?