Nevíte, zda se nechá někde zjistit do kdy mám pobírat rodičovský příspěvek? Nevím totiž přesně kdy jsem začala pobírat, ale vím, že jsem si nahlásila délku 3 roky. Proto bych chtěla vědět přesnější datum, kvůli práci, atd...
@bluelucy mám dojem, že se nehlásí délka čerpání, ale výše měsíčního příspěvku, tzn.kolik chcete měsíčně pobírat...na příslušném úřadu práce Vám pak jsou schopni říct, do kterého měsíce/roku budete příspěvek pobírat...délka rodičovského příspěvku rodičovské dovolené nemusí byt shodná...tzn.můžu pobírat příspěvek a přitom už být zpět v práci, nebo naopak být stále na RD i když příspěvek už mám vyčerpaný...
@bluelucy pokud ti chodí na účet, stačí si vyfiltrovat platby od Úřadu práce a hned vidíš, kolik korun už máš vyčerpáno.
jak píše @summer2012 , jen s tou rodzílnou délkou doma a délkou čerpání - paní mi doporučovala že pokud chci vyčerpat příspěvek rychleji ale zůstat ještě doma ( bez peněz), je nejjednodušší cca 2-3 měsíce před koncem přijít na účad a čerpání si prodloužit na dobu po kterou chci doma být - tedy zbývající částka se podělí dalšími třeba 12 měsíci ...je to prý jednodušší co do papírování, protože úřad práce automaticky bere že po vyčerpání příspěvku ukončuješ RD
@ange_de_la_morte s hlediska papírování to je určitě nejjednodušší cesta, nejnižší částka, kterou lze takto měsíčně pobírat je tuším 50,- Kč...nicméně i v případě dobrání příspěvku lze zůstat doma, jen je třeba se na příslušných úřadech nahlásit jako osoba pečující o dítě i dítě do 4 let (za určitých podmínek i do 7 a víc)...a pohlídat si limit kolik může dítě strávit ve školce (tuším 4hod denně). Délka RD záleží na dohodě se zaměstnavatelem.
@ange_de_la_morte to ale záleží na tom, jestli ti trvá pracovní poměr. Pokud ti trvá, tak jsi stále vedená jako žena na rodičovské dovolené a nic řešit nemusíš. To, co píšeš ty a
@summer2012 platí pro ty, kterým netrvá pracovní poměr.
@betelgeuzz : fakt ? no mi říkala na ÚP že to mám právě udělat tak jak jsem psala, i když měla moje papíry od zaměstnavatele
@ange_de_la_morte bohužel dámy na ÚP nevidí rozdíl mezi zaměstnanou a nezaměstnanou. Tuhle blbost už jsem slyšela od více lidí, že jim to tam poradili. Ale pokud jsi zaměstnaná, zaměstnavatel tě nahlásil na pojišťovnu jako na RD a to platí, dokud ti neukončí poměr, nebo tě nenahlásí zpět do stavu. Pobírání RP s tím vůbec nesouvisí.
@betelgeuzz : jo to je super když tomu nerozumí ani člověk který má tuto problematiku v náplni své práce .... děkuji .... já to ale asi stejně udělám prostě tak že si to před koncem natáhnu ( dala jsem si RP do 2 let kvůli hypo)
@betelgeuzz jj mají na ÚP neskutečné zmatky a pokaždé mi řekli něco jiného...tyhle dvě cesty jsou za mě nejjednodušší jak se vyhnout problémům (byť zaměstnaná)...známou takhle právě popotahovali, (nějaká aktivní a "chytrá" pracovnice), že neplatila sociální a zdravotní a i když se nakonec ukázalo že byla v právu, ty tahanice mi za to nestojí...
Děkuju moc za rady🙂
@bluelucy Čerpání rodičovského příspěvku zjistíš na příslušné pobočce Úřadu práce, oddělní dávek státní sociální podpory. Délku rodičovské dovolené potom u zaměstnavatele.