Holky chci se zeptat jak je to s dávkami na dítě příspěvku na bydlení a porodnem .. vůbec se v tom nevyznám a hlavně u nás je to dost komplikované tak nevím na co mám nárok ...
Začnu asi tady s přítelem čekáme miminko jsem v 7 měsíci bydlíme spolu v podnájmu .. bohužel nemáme smlouvu ze tu bydlíme protože majitele by za nás museli odvádět daně. jsem hlášena u babičky kde je nahlasen i bratr a děda .. babička s dedou pobírají důchod a bratr bere nějakých 20 tisíc měsíčně .. chci si zažádat o příspěvek na bydlení chápu ze to asi bude bezúspěšně protože se budou posuzovat všechno v domácnosti .. mám pozadane i o městský byt ..dále mám nárok na porodné ? Přítele chci udat jako otce (bude napsán v rodném listu malinke) já jsem od 3 měsíce tehotenstvi na neschopence nejsem hlášena na UP v zaměstnání než jsem odešla na nemocenskou jsem měla 13590 čistého nyní pobiram 6500 nemocenskou přítel ma bohužel insolvenci jeho plat je kolem 20 tisíc ale dávají mu jen životní minimum 9400 Kč ... dále mužů si podat i příspěvek na dítě ? Holky prosím poraďte vůbec se v téhle věcech nevyznám a chci vědět na co mám a nemám nárok
@kladpol To bych řekla, že nemá. Bude tam mít uveden ten čistý příjem. Úplně na stopro to nevím, ale myslím si, že exekuce a insolvence co se dávek týče nikoho nezajímá a započítává se cista mzda bez těch srážek. Čistá mzda je něco jiného než to, co člověk skutečně ze mzdy dostane.
Do dávek se počítá čistý plat, ale peníze na dluhy se odečítají až od čisté mzdy. Takže pro sociálku bude mít tvůj přítel plat těch 20 tisíc. Na přídavek na dítě je 2,7násobek životního minima, což pro rodinu dva dospělí+mimčo 7710 Kč. Museli byste tedy mít čisté příjmy do 20 817 Kč. Mateřská, rodičovský příspěvek se do příjmu také započítávají.
Příspěvek na bydlení - nechala bych si od majitele napsat smlouvu to že nechtějí platit daně je jejich problém, budete mít miminko a majitel vás může kdykoliv vyhodit, když nebudete mít smlouvu, bez nároku na výpovědní lhůtu a to bych si s miminkem neriskla ani náhodou. Ale píšete, že jste v podnájmu, na podnájemní smlouvu vám příspěvek nedají, musí to být smlouva nájemní. Nechala bych si tam naspat trvalé bydliště jen na sebe a na dítě, pak budete mít nárok na víc peněz, a ty se Vám budou hodin pokud má přítel plat 9 tisíc. Ještě dodám, že až se narodí dětátko, to jeho minimum se mu zvýší asi o 1500 Kč když bude mít vyživovací povinnost.
@mili_ilim_ilmi No tím jsem si právě nebyla jistá jestli je bude zajímat to a nebo ono. Ale už jsem viděla výše že je zajímá čistá mzda, tak to asi nárok mít nebudou. Jedině asi nenapsat otce do rodného listu, ale to by pak bylo asi blbé. Ale jak píše @mis_el taky bych si tam raději nechala napsat trvalé bydliště, co když je pak napadne je vyhodit nebo něco. Ale na podnájemní smlouvu člověk nedostane nic. Záleží kdo je majitel.
Příspěvkem na dítě máš asi na mysli přídavek na dítě, ten se odvíjí podle příjmů na ten by jsi myslím měla nárok. Ohledně žádosti o příspěvek na bydlení musíš splňovat dvě podmínky a to mít nájemní smlouvu a trvalé bydliště v bytě, na který chceš čerpat. Do posuzovaných osob se berou všichni kdo mají na adrese trvalé bydliště. Ohledně porodného byste i měli nárok si myslím, jen záleží jestli těch 9400 má přítel uvedený na výplatní pásce jako čistý příjem.