Datum, kdy jsem otěhotněla. Kdy nárok na mateřskou?

petranaty
6. bře 2020

Ahoj holky ,jsem v zapeklité situaci :( . 10.7 jsem dala v práci výpověď , pm.byla od 24 ale můj úžasný Dr mi do průkazky napsal 27.6. i když jsem mu říkala ,že už od 24.jsem slabě krvácela ( nikdy předtím se mi to nestalo) a 27.jsem začala krvácet jakože fakt hoooodne. Tak asi proto napsal 27.do těhotenské průkazky . Od 1.srpna jsem nastoupila do nové práce a tam po měsíci zjistila že jsem těhotná + nález na čípku a návštěvy Copu.takze mi napsal Dr neschopenku a od té doby jsem na rizikovém .

petranaty
autor
6. bře 2020

Žádost o mateřskou jsem poslala na sociálku , nárok mám , ovšem jen když mi dr.napise že jsem byla těhotná už toho 10.7.kdyz jsem dávala výpověď což jsem byla ! A on mi to napsat nechce že prý pravděpodobně až 11. Mám s ním problémy od začátku tehu ,ale jiný Dr mě těhotnou vzít nechtěl ......co s tím mám dělat ? Nemohla jsem s přítelem otěhotnět delší dobu , tak jsem si dělala ovu testy a přesně vím že sex byl hned po ms.

petranaty
autor
6. bře 2020

Termín porodu mám 2.4. už sotva lezu a nedovedu si představit že si budu obehavat jinou finanční "jistotu " jako je třeba navazující neschopenka ,kterou mu ovšem dr.rekl že to nejde a no socialce že jde :(

volfici
6. bře 2020

No a v té nové práci jsi pořád zaměstnaná? Nebo co teď řešíš? Podmínku doby pojištění nebo ochrannou lhůtu?

petranaty
autor
6. bře 2020

@volfici řeším , že mi Dr. Nechce napsat potvrzení že jsem v době výpovědi už byla těhotná . Ochrana lhůta mi vyjde krásné , jde jen o to že je neochotný napsat že jsem byla těhotná 10.a s úsměvem tvrdí že si myslí že až 11.

petranaty
autor
6. bře 2020

@volfici a na socialce to potřebuju mít doložené ( kvůli výpovědi ) z té nové práce mě samozřejmě ve zkušebně vyhodili ,hned jak zjistili že jsem těhotná ,ale to už jsem byla na neschopence .

bassetlady
6. bře 2020

No pokud vím, tak ochranná lhůta je tak dlouhá jako trvalo poslední zaměstnání. Takže nevím, nevím jestli tam vůbec nárok je.

petranaty
autor
6. bře 2020

@bassetlady ale já píšu ,že vím ,že nárok mám . Je to už vypočítané . Jde jen o ten datum " oplodnění "

bassetlady
6. bře 2020

@petranaty no když myslíš. Jinak se tam vyplňuje TP, a vyplňuje to sestra s tou není domluva? Taky jsem hrála o dny a nikdo to nehrotil, lidsky jsme se domluvili.

petranaty
autor
6. bře 2020

@bassetlady to nemyslím ,ale vím . Volala mi to paní ze socialky ,jen že potřebuje doložit že jsem byla 10.tehotna . Žádost o mateřskou už mají na socialce a samozřejmě je tam napsaný i termín porodu ,ale oni po mě chtějí termín od kdy jsem byla těhotná a můj Dr to seká o jeden den

rosa106
6. bře 2020

@petranaty Já se omlouvám, ale mne to přijde jako blbost, protože termín, kdy si otěhotněla lze těžko vyspecifikovat. Nikdo přeci neví, který konkrétní den se vajíčko potká se spermii,...Prave proto je pro všechny určující termín porodu na základě poslední menstruace a od toho se počítá těch fyziologických 40 týdnu těhotenství. Nic víc, nic min 🤷🏼‍♀️

rosa106
6. bře 2020

@rosa106 a ještě dodám, ze kdybys měla sex každý den, těžko se určí, který byl ten oplodnujici. Opět bude rozhodovat termín poslední menstruace.

martaskaaa
6. bře 2020

@petranaty to je nějaká bejkárna, vždyť ani Dr nemůže poznat, jestli jsi byla těhotná už ten nebo ten den. Já třeba vím úplně přesně, kdy jsem měla styk a kdy došlo k oplodnění, vůbec to nesedělo s menstruací o týden. To by mi taky mohl Dr napsat, že jsem už byla těhotná a přitom jsem ještě vlastně nebyla (když to vezmu obráceně). Ale na co chtějí vlastne vědět, jestli jsi byla těhotná při výpovědi z práce?

petranaty
autor
6. bře 2020

@rosa106 jistě podle termínu poslední menstruace jsem těhotná byla ve výpovědi ,ale to jim asi nestačí

petranaty
autor
6. bře 2020

@martaskaaa na to aby mi mohli dát mateřskou , já taky vím přesně kdy byla soulož i ovulace . Na socialce potřebuji jen informací že jsem v době výpovědi už byla těhotná

martaskaaa
6. bře 2020

@rosa106 tady jde asi o to, že ji Dr napsal menstruaci o 2 dny dýl do průkazky a vypocital ji jako že měla ovulaci 14dc a k oplodnění došlo 15dc (to je toho 11.7) jestli to dobře chápu. Ale ona mu hlásila, že už měla trochu menzes dřív. Tak by ji to pak podle jeho výpočtu vyšlo.. ale nekdo má ovulaci i dřív než 14dc přeci, zas doktor který to řeší podle tabulky jakoby žena měla být naprogramovaný stroj!!!

martaskaaa
6. bře 2020

@petranaty kdy máš termín porodu podle Screeningu? Ne podle poslední ms

petranaty
autor
6. bře 2020

@martaskaaa to mu prý sedí i podle ultrazvuku , jenže já si dělala ovu testy a ty mi nikdy neseděli podle "tabulek" ono i z toho špatně napsaného termínu pm jsem klidně mohla být už těhotná toho 10 . Jenže ten můj Dr je fakt hrozný , nic ho nezajímá ,nic mi k těhotenství neříká ,jen nashledanou ,plod je živý ....:(

petranaty
autor
6. bře 2020
martaskaaa
6. bře 2020

@petranaty a to je když zadáš toho 27. že byla poslední Ms?

petranaty
autor
6. bře 2020

@martaskaaa ano i podle pm i podle termínu porodu

martaskaaa
6. bře 2020

@petranaty jako fakt handrkoval se kvůli jednomu blbymu dní, to by mě švihlo! Okamžitě bych po porodu hledala jiného doktora. Naštěstí můj Dr je pohodář už v důchodu, vždycky pokecáme a dá se s ním dohodnout úplně na všem. Nikdy jsem ale problémy neměla, tak nevím jak by se zachoval v tomhle stejném případě, ale řekla bych, že by neměl problém. Tohle je fakt kretén. Říkala jsi mu, že kvůli tomu nedostaneš mateřskou? A že víš kdy konkrétně ovulace byla? A víš že stačí jeden blbý milimetr měření a hned máš jiný datum? To by měl snad taky vědět..

petranaty
autor
6. bře 2020

@martaskaaa on mi řekl jako hotovou věc ,že jsem otěhotněla prostě pravděpodobně 11. A že toho 10. Mi nenapíše ,že kdyby se v tom někdo šťoural tak by mohl mít problém ....a to že kvůli tomu nedostanu mateřskou i když jsem před tehhu pracovala 4 roky v jedné firmě a hned navázala na nové zaměstnání ...prostě hrůza a nespravedlivost ...

petranaty
autor
6. bře 2020

@martaskaaa spíš nevím co mu říct ať mi napíše aspoň něco takového že pm. Byla 27. A že od toho se to počítá ...nebo prostě nevím jak ho přesvědčit

alilali
6. bře 2020

To nechápu. Snad se řeší vždy termín porodu a ne termín oplodnění .

petranaty
autor
6. bře 2020

@alilali jistě téměř vždy ,ale v mě situaci rozhodně ne .

volfici
6. bře 2020

@petranaty tak tomu teda nerozumím, takže bohužel neporadím. Protože jak tu píšou už holky, pro nárok na PPM musíš splňovat pouze dvě podmínky a to trvání pojištění nebo být v ochranné lhůtě a odpracovaných (pojištěných) 270 dní za poslední dva roky. Všechny lhůty se počítají ke dni nástupu na PPM.
To že po tobě chce sociálka dobu (co takhle přesný čas?🤦🤦🤦) otěhotnění, je bejkarna největšího kalibru. Vždyť to ti nikdy nikdo neřekne. Leda při ivf, kdy je datum transferu jasné.
Třeba se ozve někdo, kdo dělá přímo na OSSZ, ČSSZ a fundovaně poradí.
Jinak bych se klidně obrátila přímo na ČSSZ nějakého metodika, ať ti to vysvětlí. Docela by mě zajímalo, jak jsi pak dopadla, pokud nám to sem napíšeš.

petranaty
autor
6. bře 2020

@volfici jistě že dám vědět 😉 jen právě nevím jak vyřešit toho doktora :( ....mě vychází ze jsem prostě těhotná už byla (podle ovu testů a vím kdy byl přesně sex ) tak právě nevím , možná by jim stačilo napsat ten termín poslední menstruace ...popravdě jsem z toho už dost nervózní ...dnes je mi celý den zle a nevylezla jsem ještě ani z postele :( rodím za 4 týdny a nevím zda budu mít peníze ( vše záleží jen na tom co napíše doktor )

amazonkajanik
6. bře 2020

@petranaty den neden,ale na navazující neschopenku nárok máš,já jí měla taky,když mi končila podpurci doba a pak když jsem neměla nárok na PPM,tak jsem měla do konce sestinedeli neschopenku. Takhle mi to poradili na ossz,měla jsem štěstí na super úřednice. Taky se mi stalo,že mi tam lítal jeden den,(těhotná od 10.9.,smlouva do 31.10.,neschopenka od 1.11.,pac mě ženská doktorka poslala nejdřív k obvodakovi kterého jsem měla 90km daleko)ale už jsem to neřešila

petranaty
autor
7. bře 2020

@amazonkajanik aha aha a taky po tobě chtěli přesný den kdy jsi otěhotněla ? Nebo stacil termín poslední menstruace ? Jenže já jsem na tuty přesvědčena ,že jsem těhotná už byla :(

petranaty
autor
7. bře 2020

A s tou neschopenku , brala si stejné peníze jako předtím ?