Zdravím vás všechny,
za chvili dokoncim VŠ a rádi bychom s manželem už chtěli miminko. Pracovala jsem na dohody a jedinou smlouvu jsem mela od 15.10.1013 do 30.6.2014, manžel má stálou práci. Pokud bych po státnicích nenašla rychle práci a chtěli bychom se tedy snažit o miminko, jak by mi vypočítávali mateřskou? A rodičovskou bych si mohla vybrat, když manžel pracuje, že? Nebyla by mi přidělena na 4 roky? Pročítala jsem tu dotazy, ale každý případ je trochu jiný a já se v tom nevyznám ☹ Děkuji moc 😉
Měla jsem to stejně, a na mateřskou nemáš nárok, na rodičák ano, od porodu. A rovnou si délku/výšku vybereš přes manžela.
Děkuji moc. A když tedy budu mít práci na dobu neurčitou (dejme tomu), tak muzu otehotnet kdy? Slysela jsem, ze musim mit odpracovany urcity pocet dni, nez mam narok na materskou.
A jak je to s materskou i osvc?
270 dni odpracováno, než odejdu na mateřskou, nebo se mi tam počítá těch 258 z předchozího zaměstnání? 🙂
@ally89 Ahoj, pokud bys hned po ukončení školy nastoupila do zaměstnání, tak se ti do té doby 270 dní účasti na nemocenském pojištění bude započítávat i studium. Já to tak teda mám. Školu jsem skončila letos v červnu už těhotná, hned od července jsem nastoupila do práce (zaměstnali mě i těhotnou) a na mateřskou půjdu 6 týdnů před termínem porodu, který mám 8. prosince. Budu pracovat do předposledního týdne v říjnu, což jsou necelé 4 měsíce, což znamená, že to není těch 270 dní, ale jak jsem psala, dopočítá se mi tam ta doba studia, na které zaměstnání hned navazovalo. Snad je to srozumitelné 🙂. A musíš mít odpracováno min. 60 dní (což jsou tři měsíce - myslí se tím pracovní dny). Tak snad to takhle je, abych tě nemátla, ale dle přítelovy tety, která tomuhle rozumí, to tak je a budu to tak mít 🙂
@mrabbit tohle mi taky nekdo rikal, ze by se melo pocitat nejak i studium. Jsem rada, ze je nejaka sance mit brzy miminko a nebyt bez penez. Neznamena to, ze chci otehotnet hned do mesice, co dostuduji, ale treba se zacit po par mesicich snazit a nemyslet na to, jestli mam ci nemam odpracovano 270 dni. 🙂
Na mateřskou v takovém případě nebudeš mít nárok, rodičák dostaneš automaticky na 4 roky a můžeš si ho přes manžela přehodit.