Co vše musím splnit pro mateřskou, když končím VŠ?

ally89
5. zář 2014

Zdravím vás všechny,
za chvili dokoncim VŠ a rádi bychom s manželem už chtěli miminko. Pracovala jsem na dohody a jedinou smlouvu jsem mela od 15.10.1013 do 30.6.2014, manžel má stálou práci. Pokud bych po státnicích nenašla rychle práci a chtěli bychom se tedy snažit o miminko, jak by mi vypočítávali mateřskou? A rodičovskou bych si mohla vybrat, když manžel pracuje, že? Nebyla by mi přidělena na 4 roky? Pročítala jsem tu dotazy, ale každý případ je trochu jiný a já se v tom nevyznám ☹ Děkuji moc 😉

zmrz_lina
5. zář 2014

Na mateřskou v takovém případě nebudeš mít nárok, rodičák dostaneš automaticky na 4 roky a můžeš si ho přes manžela přehodit.

andelka
5. zář 2014

Měla jsem to stejně, a na mateřskou nemáš nárok, na rodičák ano, od porodu. A rovnou si délku/výšku vybereš přes manžela.

ally89
autor
5. zář 2014

Děkuji moc. A když tedy budu mít práci na dobu neurčitou (dejme tomu), tak muzu otehotnet kdy? Slysela jsem, ze musim mit odpracovany urcity pocet dni, nez mam narok na materskou.

prcek21
5. zář 2014

@ally89 no myslím, že musíš mít odpracováno 270 dní..

silwin
5. zář 2014

A jak je to s materskou i osvc?

j.a.n.i
5. zář 2014

@ally89 Po zkušebce... akorát to nejspíš zaměstnavatele příliš nepotěší a dá ti to najevo při návratu.

j.a.n.i
5. zář 2014

@silwin Musí si alespoň 270 dnů platit nemocenské pojištění.

ally89
autor
5. zář 2014

270 dni odpracováno, než odejdu na mateřskou, nebo se mi tam počítá těch 258 z předchozího zaměstnání? 🙂

nonnni
6. zář 2014

@ally89 musis byt 270 dni ucastna na nemocenskem pojisteni. Takze zalezi na tom, jakou jsi mela smlouvu. Pokud jsi sice pracovala, ale ucastna jsi nebyla, tak se tyto odpracovane dny nepocitaji.

mrabbit
10. zář 2014

@ally89 Ahoj, pokud bys hned po ukončení školy nastoupila do zaměstnání, tak se ti do té doby 270 dní účasti na nemocenském pojištění bude započítávat i studium. Já to tak teda mám. Školu jsem skončila letos v červnu už těhotná, hned od července jsem nastoupila do práce (zaměstnali mě i těhotnou) a na mateřskou půjdu 6 týdnů před termínem porodu, který mám 8. prosince. Budu pracovat do předposledního týdne v říjnu, což jsou necelé 4 měsíce, což znamená, že to není těch 270 dní, ale jak jsem psala, dopočítá se mi tam ta doba studia, na které zaměstnání hned navazovalo. Snad je to srozumitelné 🙂. A musíš mít odpracováno min. 60 dní (což jsou tři měsíce - myslí se tím pracovní dny). Tak snad to takhle je, abych tě nemátla, ale dle přítelovy tety, která tomuhle rozumí, to tak je a budu to tak mít 🙂

ally89
autor
11. zář 2014

@mrabbit tohle mi taky nekdo rikal, ze by se melo pocitat nejak i studium. Jsem rada, ze je nejaka sance mit brzy miminko a nebyt bez penez. Neznamena to, ze chci otehotnet hned do mesice, co dostuduji, ale treba se zacit po par mesicich snazit a nemyslet na to, jestli mam ci nemam odpracovano 270 dni. 🙂