Co vše dokládat, když chci rodičák "přes manžela"?

bayt
27. čer 2018

Ahoj, jsem trochu zmatená, už dvakrát jsem neuspěla na úřadech, zatímco jsem chtěla žádat o rodičák přes muže. Co vše jste musely dokládta, pokud jste to takhle chtěly řešit? Dnes mi ta úřednice dokonce oznámila, že obcházím zákon, přitom mně to tedy přijde jako zcela regulérní možnost....

kac_kac
27. čer 2018

Mám to takhle přes muže už přes půl roku. Nikdo tím nic neobchází. jeden z rodičů dítěte (je jedno který) doloží výši svých příjmů a podle toho se odvíjí maximální možná výše RP.
Měnila jsem v průběhu pobírání RP, původně jsem měla počítáno z mých příjmů, a když se vylouplo další těhotenství tak jsem jen naběhla na ÚP s potvrzením o manželových příjmech a můžu čerpat RP o dost vyšší, stále pobírám RP já, jen ten výpočet maximální výše je z manželových příjmů

bayt
autor
27. čer 2018

@kac_kac Aha, já teda ještě dokládala papír od gynekologa, pak mám rodný a oddací list. Chtěli po tobě i potvrzení ze sociálky? Protože já ho právě mám, ale jen od manžela - potvrzují se tím přijmy muže.

kac_kac
27. čer 2018

Juj, nějak se v tom papírování ztrácím. Já fakt jen dokládala manželovi příjmy, protože je jak zaměstnanec tak OSVČ, tak jsem měla potvrzení z práce i z OSSZ. Ale já jsem vlastně měnila výši už vypláceného RP, jestli prvně žádáš o přiznání RP, možná toho chtějí víc, ale docela mě zaráží potvrzení od gynekologa, to jsem dokládala jen k PPM, a to je něco úplně jiného než RP, a to může čerpat manžel až po šestinedělí.

darinka84
27. čer 2018

ahojte mohu se přidat do diskuze? pracovní poměr mě skončil v 11/2017 a v 2/2018 jsem otěhotněla.jsem na úřadu práce.narok na PPM tedy asi nemám...a teď k RP. také bych chtěla přes manžela, z důvodu abychom si mohli vybrat měsíční částku a tedy i délku sami. Rozumím tomu správně že to lze takto? zítra jdu na úřad a chtěla bych být připravená jak to vysvětlit a na co mám nárok, aby mě taktéž nědo nenařknul, že obcházím zákon..

bayt
autor
27. čer 2018

@kac_kac možná jsem to tam donesla zbytečně, to nevím..myslela jsem, že se to dokládá taky, když to právě chci přes muže

kac_kac
27. čer 2018

@darinka84
@bayt
https://portal.mpsv.cz/soc/ssp/obcane/rodicovsk...
čtěte druhý puntík, případně to úřednicím na ÚP omlaťte o hlavu, tady je to jasně dáno, přímo z toho nejpovolanějšího zdroje 😉
držím palce

bayt
autor
27. čer 2018

@kac_kac no jo, akorát tam nepíšou, co všechno se musí dokládat

kac_kac
27. čer 2018

@bayt
https://formulare.mpsv.cz/okdavky/cs/form/edit....
Na konci toho formuláře je i seznam toho co všechno by mělo být k žádosti doloženo.

darinka84
27. čer 2018

@kac_kac děkuji...

bayt
autor
27. čer 2018

@kac_kac tam je to prave psano s NEBO, tak me zarazi, ze ta urednicka baba chce oboje
mozna je zbehla v matematicky logice

xxx3d
27. čer 2018

@bayt ahoj, to "přes manžela" myslíš jako abys měla vyšší rodičovskou, nebo aby on šel na rodičovskou a ty do práce?

bayt
autor
27. čer 2018

@xxx3d no aby byl rodicak stanoveny na zaklade jeho prijmu (ve skutecnosti mam i ja narok na nejvyssi rodicak, ale pracuju za Prahou a chtela jsem si usetrit cestu a jezdit na tamni socialku)

vilibalda
27. čer 2018

@bayt Pobírat rodičovský příspěvek chceš i v měsíci, kdy ti končí mateřská nebo chceš od 1. dne v měsíci?

xxx3d
27. čer 2018

@bayt dobře, takže on si v práci nechá potvrdit (teda pokud je zaměstnanec) od zaměstnavatele na konkrétním formuláři (účetní bude vědět, jaký to je) výši příjmu za nějaké období, to ti předpokládám řekli, tuším je to rok před tím, než se dítě narodilo, ale tohle přesně nevím, už, a potom s tím lejstrem půjde na sociálku, pod kterou patříte dle místa trvalého pobytu, kde mu na počkání vypočítají denní vyměřovací základ a tady s tímhle papírem a vyplněnou žádostí potom půjdeš na úřad práce, pod který patříš a odevzdáš to tam.

bayt
autor
27. čer 2018

@xxx3d to sem udelala a oni chteji papir i ode mne...nestaci jim od manzela z te prace/socialky ale chtej i ode mne ze socialky (pac jsem pobirala materskou)

bayt
autor
27. čer 2018

@vilibalda to je mi jedno..asi spis od prvniho

kac_kac
27. čer 2018

@bayt 8-O Uf, nějak pani úřednici nechápu. držím palce.

vilibalda
27. čer 2018

@bayt Myslím, že to chtějí proto, kdybys měla v jednom měsíci RP i PPM. Jinak by to mělo být jedno. Přesně tohle budu v nejbližší době řešit.

bayt
autor
27. čer 2018

@vilibalda ta zenska rikala ze je to proto ze obchazim zakon a pokud jsrm pobirala materskou musim to dolozit

xxx3d
27. čer 2018

@bayt tyjo… tak to netuším, proč to chtějí, nicméně jestli si brala mateřskou, tak ti to vyrozumění o výši a době odkdy dokdy přišlo poštou a spolu s tím i denní vyměř.základ. Jaký sakra obcházení zákona? Naopak, je možnost příspěvek vybrat dřív, tak to tak udělám, ne? To si tam kápla na nějakou trubku, s prominutím.

bayt
autor
27. čer 2018

@xxx3d myslíš jako automaticky? to mi nepřišlo...ale jako napíšu sociálce ať mi to dodá i za mě..ale fakt by mě zajímalo prostě, jak to teda doopravdy je, ideálně kdyby tu někdo byl od fochu...

xxx3d
27. čer 2018

@bayt jo, mně to přišlo automaticky. Tak jak je to doopravdy by bylo zajímavý vědět, ovšem že by sem zavítala některá od fochu si nemyslím 🙂

barchen
27. čer 2018

@bayt Dolož jim i to tvoje potvrzení z ČSSZ o výši PPM, nemají to odkud mít. (Mne osobně nic k PPM nikdy nedošlo, jenom jsem si vypočítala denní základ a pak skočila na ČSSZ/OSSZ). Jeho kopii OP, případně i kartičky pojištění (ano mohou to požadovat). Náš ÚP si nepředá podklady ani z jednoho patra do dalšího, jako blbec na jednom patře ÚP vyzvedneš a na druhé odneseš. Já se už ničemu nedivím. Vítejte v pravěku.

bayt
autor
27. čer 2018

@barchen jo o to potvrzení jsem už dneska zažádala skrze poštu, jenže než se to vyřídí a než mi to zašlou, tak teda nevím, kdy vůbec začnu ten rodičák brát :D

barchen
27. čer 2018

@bayt Skoda,mohla si skocit osobne pokud to neni v jinem meste nez bydlis,bylo by to na pockani..

bayt
autor
27. čer 2018

@barchen no právě že je to pěkně daleko, to byl ten hlavní důvod, proč jsem to chtěla řešit přes muže...bydlíme v Praze, ale pracuju už v rámci Středočeského kraje

katjja123
27. čer 2018

@bayt pokud máš í ty nárok na ppm musíš doložit svůj denní vynerovaci základ. Je potřeba je kterému dní ti vzniká nárok na rp. Mohla sis zbytečně ušetřit cestu pokud by sis dobře přečetla formulář žádost o rp, na konci je vypsané co je potřeba k žádosti doložit. Úřednice si nic navíc nevymysli.

bayt
autor
27. čer 2018

@katjja123 no, já si to přečetla, ale nebylo to pro mě dost jasně formulované, protože tam stojí, že formulář dokládá ve zkratce žena NEBO muž

veronikanj
27. čer 2018

@bayt zarizovala jsem si rodicak pred cca dvemi tydny. Potvrzeni o dennim vymerovacim zakladu ti vyda jakakoli pobocka ossz. Pracovala jsem v Moravsloslezskem kraji a taky tu bydlim, ale muj zamestnacatel je z Prahy. A potvrzeni mi vydala normalne ossz v ostrave. Jeste jsem se bavila s pracovnici ossz a ta rikala ze je to blbost, ze se to traduje, ale na pockani tu ho musu potvrdit vsude. Hlavne je to zalezitost asi 1,5 minuty. Napise dve cisla a da razitko. Jako pres manzela bych se s tim nemordila pokud neni nutne. PS. Vyrokova spojka NEBO - disjunkcni nevylucuje. Tzn. Plati A , plati B a plati i AB. Takze formular muze dolozit zena, muz i zena a muz soucasne. Takze kol a kolem - jsou to jeleni na tech uradech!

bayt
autor
27. čer 2018

@veronikanj No i kdyby tedy platila výroková logika, měli by to vzít jen od muže.

Škoda, že jsem to nevěděla dřív, vůbec jsem netušila, že mi to může potvrdit jakýkoliv OSSZ! To jsem to mohla mít vyřízený už před měsícem 😃.