Co s papírem, jak dostanu na mateřskou dovolenou?

lidasedlakova
13. led 2015

Prosím o radu..co s papírem jak dostanu na MD..to se nese jen do práce? a na úřadu práce to musím hlásit taky,že mi skončí k 21.2. RD a od 22.2. budu na MD?..první dítko se narodilo předčasně a tak mi toto vyřizoval chlap..tak nevim..☹ díky za rady

hanivasi
13. led 2015

@lidasedlakova koukám, že máš pojmy docela pomotané a není mi zrovna jasné, na co se teda vlastně ptáš. Takže to asi radši prvně uveď na pravou míru. Postup: jsi těhotná, dále můžeš být na nemocenské - rizikové, pak jdeš 6-8 týdnů na mateřskou, kterou pobíráš ca půl roku (pokud na ni teda máš nárok), pak máš rodičovské příspěvky ze sociálky a v práci jsi na rodičovské dovolené. Takže zkus znovu napsat, na co se opravdu ptáš. Rádi ti zde poradíme, ale musíme opravdu vědět, co potřebuješ.

lidasedlakova
autor
13. led 2015

@hanivasi čekáme druhé na 7.4...k 21.2. mi končí RD na dceru (3 roky)..jsem neustále zaměstnaná,smlouva na dobu neurčitou..jde mi o to jestli se musí hlásit na úřadu práce že mi končí rodičák a půjdu znovu na mateřskou..nebo to musim na sociálku že mi začíná další mateřská? jsme z toho jelen..☹

nikoll2
14. led 2015

@lidasedlakova Ahoj,pokud máš stále aktivní pracovní poměr, tak vystavenou doklad o nástupu na mateřskou odneseš do práce do mzdové účtárny. Ty vše zařídí. A rovnou bych doporučovala se se zaměstnavatelem domluvit na dalším volnu z důvodu další mateřské. Předpokládám, že s prvním dítětem jsi měla domluvené volno do věku tří let prvního dítěte. Jestli tomu dobře rozumím, tak ti vychází termín porodu na 7.4., pokud by jsi šla na mateřskou 6 týdnů před porodem, tak ti to cca vychází na 24.2., tady pozor na křížení dvou dávek mateřské a rodičovského příspěvku, doporučuji až budeš mít upřesněn nástup na mateřskou se spojit s úřadem práce - odbor státní sociální podpory, který ti vyplací rodičovský příspěvek a nastup na mateřskou jim nahlasit a rovnou se informovat, kdy ti tedy končí nárok na pobírání rodičovského příspěvku. Aby to potom po tobě nechtěli vracet zpět.

lidasedlakova
autor
14. led 2015

@nikoll2 no rodičák mám na 3 roky a ten skončí dnem kdy bude mít malá 3 roky..tj.21.2. a od 22.2. jestli jsem to správně počítala můžu jít na mateřskou..vychází to nějakých 6 týdnů + 3 dny před porodem..ale dojdu se zeptat na pracák abych pak nemusela něco vracet..díky

luli2012
14. led 2015

Dcera se taky narodila driv,v listopadu, rodicak mam do dvou let veku ditete,ale teda do 31.1.2015,nikoliv presne do data,kdy dosahla veku 2 let (odpovida to spis puvodnimu datu terminu porodu,tj. 20.1.,takze do konce celeho mesice ledna). Volala jsem si na UP a tam mi to rekli presne. Od 1.2,pokud vse pujde dobre,tak nastoupim na MD,nikam na UP nic hlasit nebudu. Na MD staci poslat papir od doktora do prace a meli by vyridit za tebe na socialce (budou prikladat prehled prijmu pro vypocet MD).