Co po prvním dítěti, když nestihnu otěhotnět?

iwikaaa
22. lis 2017

Ahoj holky, mám dceru, nyní 2 a čtvrt roku. Příští rok v srpnu jí budou 3 roky. Mateřskou mám na 3 roky, ale jelikož jsem si nastavila částku 7600,- tak mi vyprší už někdy v květnu. Snažíme se o druhé, ale zatím bohužel nic. Tápu tedy, jak to bude, pokud otěhotním tak, že nestihnu porodit do dceřinných 3 let. Kdybych otěhotněla a měla rodit třeba až 3 měsíce po jejích 3. narozeninách, jak bych to měla s mateřskou/rodičákem? V práci mám smlouvu na dobu neurčitou, ale moc se mi tam vracet nechce. Jsem docela ve stresu, že se nedaří a mám obavy, jak bych to měla s penězi. V práci jsem myslím nedopatřením nahlásila, že mám mateřskou až do konce příštího roku (hlásilo se to pro sociálku). Máte někdo zkušenosti, prosím? Děkuji moc za případné odpovědi

j.a.n.i
22. lis 2017

@iwikaaa NO, prostě by ses buď na tu dobu do práce vrátila, RD je ze zákona maximálně na 3 roky, takže jestli si hlásila něco delšího, tak je to stejně blbost. Nebo by sis třeba domluvila na tu dobu neplacené volno.

ilonne
22. lis 2017

@iwikaaa Az vycerpas castku 220tis prestanou ti chodit penize, resp. RP. Jak to mas v praci, zalezi na tom do ktereho data ti zamstnavatel podepsal RD. Ovsem musis pocitat s tim, ze budes nejakou dobu bez penez, pokud se nevratis do prace. Az otehotnis, muzes nastoupit na PN. Nemusis tam byt vecne

ilonne
22. lis 2017

@j.a.n.i Aha, ja myslela, ze ti muze zamestnavatel povolit do tech 4 let, ale to bude to neplacene volno.

iwikaaa
autor
22. lis 2017

holky a jak by to bylo s mateřskou/rodičákem, kdybych na tu chvíli nastoupila do práce? Kdybych se třeba od toho srpna vrátila a za 3 měsíce měla třeba rodit? Dostala bych mateřskou, nebo jen rodičák? A u rodičáku bych si mohla zvolit na jak dlouho? Nebo bych dostala automaticky na 4 roky?

ejmate
22. lis 2017

@ilonne Já jsem si teda taky myslela, že rodičovská je až na 4 roky...

ilonne
22. lis 2017

@iwikaaa U nas je to tak, ze bud se materska.pocita z posledniho roku nebo dostanes stejnou,.kdyz dalsi dite porodis do.4 let veku predchoziho ditete. Zalezi co je pro tebe vyhodnejsi.

iwikaaa
autor
22. lis 2017

@ilonne stačí teda do 4 let? Já měla mateřskou 14 tisíc, takže bych brala tu, protože pak spadnout na rodičák jen 7 tisíc. To je rozdíl.

veroniquecz
22. lis 2017

@ejmate rodičovský příspěvek muže být do 4 let. Rodičovská dovolená max. Do 3 let.

syrinxka
22. lis 2017

@veroniquecz rodičovská dovolená je tedy jen do 3.let věku dítěte, chápu to dobře? Já si teď totiž nejsem jistá do kdy to mám. Rodičovsou dovolenou i příspěvek jsem chtěla na 3roky, ale teď nevím jestli se to počítá od doby kdy jsem o to žádala nebo jestli je to do 3let věku dítěte. Vím, můžu si tam zavolat a zjistit, ale když už to tady píšete tak to zkusím u vás :D děkuji a nezlobte se, že jsem sem tak vecpala svůj dotaz 🙂

j.a.n.i
22. lis 2017

@syrinxka Rodičovská dovolená je max. do 3 let věku dítěte.

j.a.n.i
22. lis 2017

@ilonne Ano, od 3 let výše už by se jednalo o neplacné volno, které není nárokové a je potřeba se na něm případně se zaměstnavatelem dohodnout.

syrinxka
22. lis 2017

@j.a.n.i děkuji 🙂 to by si ten náš táta s druhým měl taky pohnout 😂 😂 😂

veroniquecz
22. lis 2017

@syrinxka je to přesně jak píše
@j.a.n.i 👍
Po 3 letech vám to neplacené volno dat muže a nemusí a pokud nenastoupite, tak vás samozřejmě muže propustit. Někteří zaměstnavatele se takto “elegantně” zbavují nechtěných lidi, rozuměj matek po RD 😡

syrinxka
23. lis 2017

@veroniquecz věřím, u mě je to ale jasný, že by mě čekalo hledání práce resp. pracák. Měla jsem smlouvu na dobu určitou a já hodná duše jsem se přiznala zaměstnavateli že jsem těhotná začátkem 3.měsíce místo toho abych mlčela a podepsala smlouvu na neurčito :D a do mateřské jsem ve stávajícím zaměstnání byla jen na dohodu. No uvidíme jak to vyjde, bylo by fajn navázat na další rodičák.

j.a.n.i
23. lis 2017

@syrinxka Jo, počkej, tak pokud nemáš trvající pracovní poměr, tak na žádné rodičovské dovolené nejsi, pouze pobíráš rodičovský příspěvek a tedy po skončení rodičáku musíš řešit co dál, s ohledem na zdravotní.

syrinxka
23. lis 2017

@j.a.n.i Aha, já mám za to že jsem na normální rodičovské dovolené :D Od účetní v práci mi bylo řečeno že stačí když se nahlásím na pracák po skončení rodičáku. Což v plánu mám. V plánu je druhé miminko a to zatím vůbec nemám představu jak budem řešit, jestli budu mít vůbec na něco nárokkdyby se zadařilo nebo jestli se bude dát napsat rodičák na přítele. Chtěla jsem se poptat na sociálce až ta situace nastane.

stuplakova
23. lis 2017

@iwikaaa Ale když máš nárok na mateřskou, tak ta se bere 6-8 týdnů před porodem a to máš dva měsíce, tak kdyby jsi porodila dva měsíce po jejich narozeninám, tak by to vyšlo nebo se mýlím? Někdo mě když tak opravte. Myslím to tak, když v srpnu skončí rodičák a termín porodu bude v říjnu, tak to ta mateřská prokryje nebo ne? 🙂

j.a.n.i
23. lis 2017

@stuplakova Jo, to jo.

iwikaaa
autor
24. lis 2017

@stuplakova to aby jsme si pohli. Zatim se nam prave nedari. Vim, nemyslet na to, ale kazda druha kolem me je tehotna a do toho otazky typu "a vy nechcete druhy?" mi fakt moc nepridavaji

stuplakova
27. lis 2017

@iwikaaa To se každému snadno říká nemysli na to. Mám kamarádku co se snažili roky a nakonec museli na umělé oplodnění, po x potratech byla vyřízená a všichni kolem ní těhotní ☹, bylo mi jí úplně líto. Ani jsem jí neřekla že jsem těhotná, doku mi neřekla že čeká taky. Teď čekají druhé, ale taky uměle. Nevěděla jsem co jí mám říct, protože nemyslet na to prostě nejde.