Co dělat, abyste na mateřský nezblbly? 🙂

ansip
6. únor 2017

Ahoj holky, čím se zabýváte přes den na mateřské(kromě mimča, úklidu, vaření), abyste uplně nezblbli? zbyde vám vůbec na něco jiného čas? Já mám 8 měsíční holčičku a bydlíme na horách, nově jsme se přistěhovali na podzim, takže tu zatím nikoho moc neznám a s kočárem se přes ten sníh nikam moc nedostanu..Zvládáte třeba nejaky sport nebo ruční práce?

lovely_creature
6. únor 2017

Já ještě na mateřské nejsem, ale tohle je moje noční můra. Už kvuli těhotenství jsem musela dost zájmů omezit ( běžky, lyže, windsurfing, cyklistiku ...) a nedokážu si představit jak to bude dál. Ted jsem si na nudný večery pořídila pedig a podle internetu se budu učit dlat ošatky z protí. A nedočkavě vyhlížím jaro až budu pěstovat sazeničky na zahradu.

irisv
6. únor 2017

Toho se taky bojím.... přesně jak píše lovely_creature nade mnou, už teď sem musela přestat lozit po horách atd., a docela šílím. No a nedovedu si moc představit, jak to bude vypadat pak :( přemýšlím o lehkém studiu, v podstatě napsání a obhájení práce, což bych s dítětem mohla zvládnout... Jinak sem taky bezradná.

ansip
autor
6. únor 2017

to je pravda, na jare to urcite bude lepsi, no ja mela taky driv aktivit, hlavne cestovani, ale na to si na chvili musim nechat zajit chut, ale aspon po cechach to neni takovy problem

ansip
autor
6. únor 2017

ja mam hlavne hroznyho nespavce, takze cely den na sebe mam tak 15 minut,tak nic moc nestiham

g_m
6. únor 2017

Nechci krást iluze, ale bude hůř 😀 My byli taky dost aktivní, hodně sportovali, hory, lyže apod. Malá má 3 měsíce a je to děs. Na lyžích jsme teda každý víkend, protože babička bydlí hned pod vlekem, tak máme zázemí. Ale rozhodně nechodím 3x týdně cíleně cvičit a to nemluvím o běžkách nebo kolu atd. Jdu jednou a pak doma trochu jógy, když je teda čas. V létě netuším kam pojedeme na dovču, protože vždycky jsme jezdili na hory - turistika nebo ferraty, což s mimišem nedáme.

@lovely_creature Nudné večery 😀 Já chodím spát tak v 9, protože se řídím heslem, že nikdy nevím, co noc přinese a budu raději přespaná než nevyspaná ;)

Ale třeba bude líp, jak trochu poporoste. Jinak abych nezblbla, tak chodím s kočárkem, pokud teda není kosa. Bydlíme na vesnici a celkem se ty cesty dají, ale už aby bylo jaro. A od března začínáme jezdit na plavání a cvičení s miminkama, tak se rozptýlím.

ansip
autor
6. únor 2017

ja uz to jaro vyhlizim kazdym dnem 🙂 taky se budu muset porozhlednout po cviceni s mimnkama, ale bojim se ze tady u nas nic takoveho neni..

fialovakobyla
6. únor 2017

Mně ze začátku dost pomáhalo třeba plavání s dětmi 🙂 Vyloženě jsem se každý týden na ten den plavání těšila, že si vyčistíme hlavu obě :D Nebo jen delší procházky s nosítkem, kočárkem... Postupně, jak děti rostou, se dají přidávat i další aktivity a bude to čím dál lepší, protože začnou mluvit a stanou se parťáky 🙂 Chápu, že teď je to takové složitější kvůli počasí, ale až se oteplí, tak se dá jezdit s mrňatama na kole (sedačka nebo taková ta kárka za kolo). Viděla jsem i jednu superženu, která s tou kárkou na děti uvázanou za pas bruslila na běžkách do kopce :O Dá se koupit i taková ta krosnička na nošení dětí nebo můžeš malou vozit ve fusaku na saních, místo kočáru. Ono hodně záleží i na povaze dítěte, jestli v tom vydrží sedět(a jestli vlastně už sedí). Také se dá chodit na nějaké cvičení s dětmi nebo zkuste strollering (no jo, ale zase ten sníh :/)

j.a.n.i
6. únor 2017

Tak já sporty kvůli těhotenství neomezovala, lyžovala jsem i těhotná, stejně jako chodila, další neprovozuju... A na mateřský jsem z domova pracovala - člověk nezblbne a ještě za to něco je. Akorát tedy to lyžování šlo pak s dětmi do háje, hlídání nemáme a s miminem se jezdit nedá, lehčí turistiku jsme s půlročním dali.

astyna
6. únor 2017

ahoj, tak já využívám různé dětské koutky, hřiště, herničky. Když se mi nikam nechce, tak si čtu nebo pletu, případně jsem si koupila němčinu a japonštinu a oprašuju základy 🙂 Ono toho času moc za den navíc není, ale dá se to využít konstruktivněji.

brokovich
6. únor 2017

Šiju, háčkuju, maluju, fotim, scrapbookuju, peču. A hlavne 4x tydne fitko, kdyz decko vecer usne. To je nejvetsi relax😊

jani76
6. únor 2017

Bydlíme na zač. Vysočiny a jelikož je tu hodně hornato, a já jsem býv. sportovec, tak jsem nasadila malýho hned do manducy, a do jeho 12kg jsem ho nosila a nosila po túrách. Teď už se mi tam nevejde a já ho neunesu, tak jsem to tu ještě párkrát objela s ním v terénním kočárku, a teď to zkoušíme spolu trochu obcházet. Jinak ho mám stále "na krku", takže mohu zapomenout na nějaký sport - ale až ho někde v nejbližším okolí najdu, a on tam vydrží být jakš takš v klidu, potáhnu ho tam s sebou 🙂 Nejvíc si doma ve volných chvílích čtu, pokud nesleduji svoje zajímavá témata na netu - filmy, dokumenty, diskuze a přednášky na you tube. Na jaře zase začnu něco na zahrádce zasazovat a všelijak si ji krášlit.

ditta01
6. únor 2017

Je pravda že na jaře je to hned o něčem jiném než teď. Chtěli jsme nějak výlet ale co teď v zimě vymyslet krom jet na hory. Všechno pozavirane hrady,zámky. Zoo taky nic moc v zimě Dinopark nejede ani pohádkový sklep nic. Takže ať už je tu jaro ☺

hankaros
6. únor 2017

Mam 9mesicni. Dvakrat tydne se mi podari sportovat bez ditete, kdyz neni snih, beham s kocarem. O vikendech zavody, tam clovek potka i bezdetne lidi. Doma hodne ctu, varim. Zasadni je byt proaktivni, snazit se moc nefnukat 😉

majaaa82
6. únor 2017

Ahoja, jelikoz jsem osvc, tak jsem zacala po sestinedeli zase pracovat, potrebovala jsem udrzet hlavu v oboru a do jiste miry u prace i odpocivam 😉 Zaroven se ted pripravuju na prijimacky na VS. Sice uz jednu mam, ale studia neni nikdy dost. K tomu obcas nejake posezeni s kamarady, koncerty a temer denne prochazky. Zacala jsem azse cist a chodim i dvakrat v ytdnu od fitka. Dcerce je sedm mesicu a myslim, ze jsem zatim dusevne celkem cajk 😉

adypro
6. únor 2017

Máme tříletou dceru a 5ti měsíční mimčo, ráda šiju (sice teď míň, ale i tak sem tam něco udělám), s manželem chováme včely (25 včelstev), takže se od jara věnujeme hodně jim, jsem zvědavá, jak to budeme zvládat se dvěma dětma. Po večerech, pokud je klid, se snažíme zkouknout nějaký film nebo si zahrát naši oblíbenou deskovou hru.
Je pravda, že co máme více včelstev a hlavně děti, omezili jsme turistiku, která nás hodně bavila a baví, sice jsme výletovali i s dcerkou a budeme i s oběma, ale to není to pravé. Ale utěšuju se, že čas na turistiku zase bude, jak děti odrostou 🙂 A také budeme s dětma jezdit na výlety na kolech, to určitě.

alen_ka
6. únor 2017

já na mateřské hodně čtu, dřív jsem hodně cestovala, tak aspoň plánuju pomocí map a internetu cesty "až budou děti větší", na ČT2 sleduju dokumenty, hlavně cestopisy a před měsícem odešla mamka do důchodu, tak nechávám synka hlídat a chodím na alpinning, jo a už se těším, až bude konečně jaro, koupíme mu sedačku na kolo a budeme zase jezdit na kole

cinula
6. únor 2017

"vykašlala" jsem se na domácnost (v tom smyslu, že nežehlím hned každou pračku, neuklízím pořád hračky, vařím jednodušší jídla) a věnuju se sobě - začala jsem číst, opakuju si němčinu, chystám se do fitka, chodím s malým cvičit a na částečný úvazek jsem se vrátila do práce. 🙂

hop_ita
7. únor 2017

Ja jsem se prilis neomezovala ani v těhotenství. Jeste v sedmem mesici jsem absolvovala nekolikadenni trek ve vysokych horach, pritel mi samozrejme pomohl s batohem, skalnimu lezeni a dokud byl v alpach snih tak skialpinismu. To jsou nase nejvetsi koníčky. Rodila jsem cisarem, ale i tak jsem ani ne mesic po porodu chodila na puldenni prochazky-tury. Bruslit na rybnik se da jit i s kocarkem, snad zase zamrzne. Nekolikrat jsem byla na bezkach i na sjezdovkach, plavat, ale to jen diky hlidani. Nebyt po cisari, tak uz i zase lezu, vsak mimco muze spat v kocarku pod stěnou. Tak uz se tesim na jaro, az budeme vsichni tri chodit lezt ven. Jo, je to jiny, spoustu veci si budeme muset odeprit nebo vyrazne přizpůsobit synovi, ale jde to. Vlastne bych rekla, ze i s dvoumesicnim miminkem mam.mnohem pestrejsi a aktivnejsi zivot nez kde kdo bezdětný. Staci jen chtit 🙂

kobra3007
7. únor 2017

My chodime hodne na ruzne krouzky. Plavani, cviceni s detmi, pak srazy s kamaradkami, jednou tydne navstevy babicek a tyden utece ani nevim jak...
Taky jsem cvicila, jezdila na kole, no...zustaly nam akorat inline, to se da i s kocarkem. Maly ma uz 2,5roku, ale fakt jsme se nenudili. A kdyz je hodne snehu, tak vezmete sanky, fusak, poradne obliknout prcka a muzete trajdat po horach pul dne 😊.

incognito
7. únor 2017

ja jsem si nasla asi v roce a ctvrt syna praci, kterou jsem nejprve delala na 25% uvazek, pracovala jsem kdyz spal, bylo (je) to na home-office, postupne tlak nadrizenych silil, takze jsem jim kyvla na 50% uvazek....to uz teda musim rict, ze je slusny kolotoc, dopoledne musim zmaknout to, co asi ostatni delaji v prubehu celeho dne, ve 13h chodi mlade spat a ja usedam k pocitaci....pracuji dokud se nevzbudi (cca kolem ctvrte) a pak hodinku vecer - dava ho spat manzel. Po te ctvrte se mu snazim venovat, protoze dopoledne vetsinou peru, varim, uklizim, nebo prijimame navstevy 🙂 na druhou stranu si nic neprectu, ani si s nim nikdy nelehnu...ale snad ani nezlbnu ve smyslu zakrneleho mozku, neb ho mam stale nastartovany, abych na neco nezapomnela a vsechno slapalo jako dratcich 🙂

petrasipkova1
7. únor 2017

@majaaa82 To teda smekám, jak to děláte, takových věcí, vůbec nechápu jak to někdo může zvládat 😀 Krásná inspirace pro mě tahle diskuze 🙂

petrasipkova1
7. únor 2017

@incognito Jojo, tak u vás to chápu, dcera spí maximálně 45 minut za celý den, takže práce ani žádná činnost moc nepřichází v úvahu, většinou stihnu uklidit po obědě a je vzhůru 😀 A když byla miminko, tak spala 4x20 minut 🙂 To jsem si skočila akorát na záchod Po přečtění této diskuze se začínám stydět 😀 😀 Navíc už je měsíc nemocná, takže jsme doma, jak je jí blbě, tak je pořád na mně, se mnou, takže stihneme max něco udělat v kuchyni, někdy ani to ne a večer jsem vyždímaná jako houba, juknu na koníka, a jdu do peřin. No děs, asi zblbnu 😀

cinula
7. únor 2017

@incognito toho se občas bojím, že po mě budou chtít v práci víc. :( Jste dobrá! 🙂

zuzkazich
7. únor 2017

Máme dvě děti, 4roky a 9měsíců. Při prvním dítěti jsem dodělávala vysokou, státnice 3 měsíce po porodu byl adrenalin 🙂 , pak jsme se stěhovali, zařizovali, zahrada,pořád něco. Při druhém dítěti už mám pohodičku a ve volném čase šiju, čtu a zahradničím. Jezdim na výlety do města i cvičit. Snažím se scházet s bezdětnými kamarádkami, s nimi většinou neřeším děti a budu si rozšiřovat vzdělání.

majaaa82
7. únor 2017

@petrasipkova1 tak ono to jde, protoze jsme s manzelem oba na volne noze a oba delame primarne doma. Manzel je zahradni architekt a arborista, ja pisu. Pres zimu hodne kresli, pripadne jedeme nekam spolu resit stromy (pomaham mu). Diky tomu se muzeme o malou starat oba a stridat se v peci tak, abychom oba mohli delat i dalsi veci. On ted chodil treba hodne kreslit, ja zas blbnu krom prace treba s tema prijimackama 😉) Je mi ale jasne, ze partner, ktery dela od-do a nemuze se trhnout domu, je pak utahanejsi, vic pece je na zensky a pak neni cas. Sama za sebe rikam, ze mam silenou kliku, ze to mame takhle.

incognito
7. únor 2017

@petrasipkova1 vytrvejte, s tím spánkem se to zlepší! 🙂 moje dítě nespalo nikdy více jak 25 minut 2x denně, kolem 13-14 měsíce se to zlomilo a začal spát fakt hodně, až jsem se bála, jestli se něco neděje (jakože 2 hodiny dopoledne, 3 hodiny odpoledne, noc prospí většinou celou), ale souviselo to s tím, že začal běhat (on do teď nechodí, ale běhá jako blázen) a hodně ho to vysilovalo, jak nebyl zvyklý. Teď už teda nějakou dobu spí jen jednou denně, ale jsem za to moc ráda. Přeju Vám, abyste si našla něco, co Vás bude naplňovat. Já se na tu práci každý den vyloženě těším, potřebuju prostě asi od té mateřské na ty 4 hodiny denně "únik", je to taková forma relaxu, i když mi většinou hoří koudel víte kde kvůli termínům, které většinou honím tak tak 🙂 Ale s tou prací to nemůže dělat každý, já to mám dohozené ze známosti, moc takových míst není, kde by nechali člověka pracovat na 100% home-office, můj původní zaměstnavatel pro mě nic takového neměl. Proto se fakt snažím a makám, aby si mě nechali co nejdéle, protože bychom rádi druhátko a to bude teprve kolotoč 😀,

petrasipkova1
7. únor 2017

@incognito Já bych věděla milion věcí co by mě bavilo, co ráda dělám, už i tak primární věc jako si uvařit nějaký složitý oběd, upéct dort, číst si knížku, jít si zaběhat, ale s malou se to nedá 🙂 myslim, že se to nezlepší, bude jí 20 měsíců a někdy se tváří, že už nebude spát vůbec, v kočáru být nechce, chodí malinko max 200 metrů, tak máme takové složitější období 😀 , až přibyde další, tak už to bude úplný konec, mně nezbývá než počkat až mi děti vyrostou 🙂 manžel je vytížený, a jiné hlídání nemáme.
@majaaa82 tak to je super, to opravdu nemá každý, muž pracuje hodně, potom má dost práce doma okolo domu, topení atak, takže ten pohlídá jen v nutnosti, jiné hlídání nemám, ale to se nedá nic dělat. 😉

majaaa82
7. únor 2017

@petrasipkova1 si to vynahradite vsechno, az budou deti starsi 😉 Ja ted prestala kojit, "doslo" mi mliko... je to pro me velkej krok, citim se trochu svobodneji... ze uz na me mala neni stopro zavisla. Oslavila jsem to ctyrma pivkama na koncerte😉)

iviiii
8. únor 2017

@petrasipkova1 tak to máme podobně maly teda bude mít sotva 7mesicu ale spat taky nechce,a nejradsi by nechodil spat ani vecer..obcas mam z toho depky,ze nic nestiham a nemam cas ani na sebe-pokud nepocitam pul hodinku co spi kdy skouknu maily a internet-shanime nove bydleni..takze se tesim az bude hezky a nebude furt takova kosa aby se dalo byt aspon cely den venku protoze doma ho zabavit už taky neni jen tak 🙂

annfi
8. únor 2017

Ahoj, tak já jsem obě dcery právě kvůli neschopnosti se s kočárkem kamkoliv dostat nosila (a mladší ještě nosím) v šátku, resp. nosítku. Takže když je hezky, šup na procházku do lesa...
Ono je to hodně o tom, jak si to člověk nastaví v hlavě... s dětma jde dělat spousta věcí, jen se zamyslet... ostatně je to otázka pár let, pak si je rádi na víkendy rozeberou prarodiče 🙂
Chodila jsem dogtrekkingy - loňský rok jsme aspoň na těch pár co byly blízko jela i s dětma, udělali jsme si procházku, dostala jsem se mezi lidi... letos uvidím, do kdy budu ještě kojit 🙂