Chybí mi 9 dní na nárok na PPM, co teď?

vali90
24. únor 2016

Zdravím, moc prosím o pomoc/radu.
Termín porodu mám 25.4.2016. Na mateřskou mám nástup od 1.3. - 8 týdnů před porodem.
Celou dobu jsem v pohodě a včera jsem zjistila, že mi chybí 9 dní na nárok PPM. Co teď? 😒 Jsem z toho zoufalá.
Zaměstnání jsem měla: 13.10.2013 - 26.6.2014, 1.9.2015 - 22.10.2015 a nyní od 1.12.2015 do 29.2.2016. jinak jen DPP, takže to nepočítám. Lékařka mě chtěla nechat několikrát, na PN, ale nechtěla jsem, abych měla mateřskou a teď toto... u zaměstnavatele by byla šance prodloužit smlouvu, ale to mi asi nepomůže v téhle situaci, že? Jediné co, tak asi jít orodovat k lékařce, aby mi posunula termín porodu o 9-10 dní a tím by se to vyřešilo?

Děkuji moc za rady

martinkka
24. únor 2016

a nebo nastoupit na mateřskou 6 týdnů před TP a ne 8?

vali90
autor
24. únor 2016

@martinkka Ale to asi nic neřeší nebo se pletu? Když bych teda nastoupila 15.3. na MD tak se počítá zase od 15.3.2014? Nebo se počítá od 1.3.2014, kdy je nejdřívější termín na MD?

margot_ka
24. únor 2016

Musite mit odpracovany urcity pocet dni (270 tusim,nebo tak nejak), takze pokud pri odchodu na MD 8 tydnu pred chybi 9 dni do odpracovane sumy,tak logicky jdete o 2 tydny pozdeji, 6 tydnu pred terminem

vali90
autor
24. únor 2016

@margot_ka Ano musí být odpracováno 270 dní, ale mě jde o to, jak se těch 270 dní počítá... Protože pokud se počítá od nástupu na MD 2 roky zpět (den na den) tak těch 9 dní chybí tak jako tak

martinkka
24. únor 2016

jsou to 2 roky od dne nástupu na PPM, takže je pravda, že to v tvém případě nic neřeší :-/ ale když ti posune doktorka TP, tak se ti posune datum nástupu na PPM a to taky nic neřeší, ne?

verunka_korunka
24. únor 2016

@vali90 zavolej si na socialku, tam ti poradí, mateřská spadá pod ně. Ale nástup na mateřskou se dá klidně i později, klidně i dnem porodu, jen se o to přetáhněte zkrátí jako bys nastupovali 6 týdnů před porodem pokud pracuješ. Ale zavolala bych si, oni ti poradí, případně se tam zastav a spočítáte to na místě.

vali90
autor
24. únor 2016

@martinkka no myslela jsem, že kdyby mi napsala TP o těch 9 dní dřív, takže to pomůže, ale asi máš pravdu je mi to k ničemu.

@verunka_korunka Takže je šance, že bych měla mateřskou? Jde mi o to, že nechci mít 4 letou variantu rodičáku. Kdybych šla na mateřskou třeba 4 týdny před porodem, počítá se to jak?

kvakuska
24. únor 2016

@vali90 myslím že si nepomůžeš, to co bys teď pracovala dýl, o to by se ti zkrátily počítané dny z prvního pracovního poměru ... posunutí data porodu nic nemění ... i kdyby ti zaměstnavatel prodloužil smlouvu a tys dělala až do porodu, tak ať porodíš 1.3. nebo 30.4., odpracované dny ti zůstanou stejné ... co se ti teď bude přičítat, to se ti z PP z roku 2014 bude odečítat ... sama jsem zvědavá, co ti na sociálce řeknou 😕

verunka_korunka
24. únor 2016

@vali90 mrkni na net a zavolej na tu správu sociálního zabezpečení, poradí ti. Ale co jsem četla na netu, tak by platilo tohle, teda si myslím... Pokud žena však z mateřské dovolené vyčerpá méně než 6 týdnů z jiného důvodu, náleží jí mateřská ode dne porodu do uplynutí 22 týdnů (37 týdnů v případě narození dvou a více dětí).

vali90
autor
24. únor 2016

Holky, odpoledne jdu na úřad, tak uvidím... jsem na to zvědavá.

kvakuska
24. únor 2016

@verunka_korunka pokud nebude mít nárok na mateřskou, tak ode dne porodu bude pobírat rodičák 😠

mrskato
24. únor 2016

@vali90 já myslím, že když na mateřskou nastoupíš o devět dní později, tedy o necelé 4 týdny před plánovaným porodem, tak nárok mít budeš, je lepší se ochudit o těchto pár dní, než nemít nárok vůbec. Spíš než na sociálku bych se obrátila na zaměstnavatele, resp. personální. Ale podle mě to tak je, protože budeš mít odmakáno těch 270 dní nebo kolik to je...
Nástup na mateřskou je max. 8 týdnu před porodem a minimálně 6 týdnů před porodem, takže jestli nastoupíš na mateřskou později, třeba 4 týdny před porodem, je tvoje věc, sice se ochudíš o pár korun, protože jinak je mateřská 28 týdnů a bude se ti to počítat od těch 6 týdnů před porodem, ale měl by ti tím vzniknout nárok na mateřskou, protože stihneš těch 270 dní.

vali90
autor
24. únor 2016

@mrskato No dneska tam zajdu tak jako tak a uvidí se co mi řeknou... když tak se obrátím na zaměstnavatele.

verunka_korunka
24. únor 2016

@kvakuska pokud by dopracovala 2 týdny tak by měla dle mého splněno a nastoupila by na mateřskou 4 týdny až 0 týdnů před porodem a tím by jo začala matersla, nebo případně porodem.. Ale nevím jestli to tak jde. To musí říct na té sociálně, to se takto asi nikde nedocteme.

mrskato
24. únor 2016

@vali90 v závěru se vlastně neochudíš, protože budeš dostávat normální plat, ochudíš se jen o těch pár dní volna 🙂 držím palce, aby to taky bylo 🙂

vali90
autor
24. únor 2016

@mrskato O volno mi vůbec nejde... Můžu pracovat i z domu. Jde mi o to, abych neměla 4 letou variantu rodičáku. Doufám, že máš pravdu. Večer dám vědět 🙂)

lenjii
24. únor 2016

@vali90 doporučuji zavolat si přímo do Prahy na Trojskou. Mně totiž v Brně řekli, že nárok nemám a s tím jsem žila nějakou dobu, než mi volala paní z Prahy kdo mi to v Brně řekl špatně, že nárok mám. Takže na Brno se z vysoka vykašli a zavolej si do Prahy. Bylo s tím docela na poslední chvilku lítání,.. ale díky Bohu za tu super uřednci z Prahy 🙂

vali90
autor
24. únor 2016

@lenjii díky za info. Stavím se na pobočku, uvidím co mi řekne a případně zavolám na Trojskou...

sheila86
24. únor 2016

@vali90 Hele 4 leté variantě se vyhneš, pokud těch 270 dnů doložíš na manžela/přítele, se kterým čekáš dítě. Pokud on tuhle podmínku splňuje. S dítětem pak budeš doma ty. Před 3 lety jsem řešila to samé, tak snad to od té doby nezměnili. On jen bude potřebovat tuším nějaké potvrzení ze mzdovky o výši platu a o tom, že těch 270 odprac.dní splňuje. Akorát ale nebudeš pobírat mateřskou, na tu nárok nemáš, pokud nemáš odprac. 270 dní přímo ty. Začneš rovnou od rodičáku. Mě tehdy chybělo 20 dní.

kvakuska
24. únor 2016

@mrskato @verunka_korunka když nastoupí na MD k 1.3.2016, tak z prvního PP se jí bude počítat 1.3.2014 - 26.6.2014, tedy 118 dní ... když nastoupí na MD k 15.3.2016, tak si sice připočte ještě 15 dní, ale z prvního PP se jí bude počítat jen 15.3.2014 - 26.6.2014, tedy 103 dny, takže +15 a -15 a je pořád na stejném čísle ... no jak říkám, sama jsem zvědavá co jí řeknou na SSZ 😠

kvakuska
24. únor 2016

@vali90 pokud opravdu na mateřskou nárok mít nebudeš, tak můžeš nahlásit, že na rodičáku bude otec dítěte a pokud má slušný plat, tak si bude moct vybrat délku rodičáku ... potom si to změníte tak, že na mateřské zůstaneš ty, ale délka mateřské už zůstane stejná ... trošku kolem toho budete běhat, ale dá se to, vím o někom kdo to tak měl 😉

kvakuska
24. únor 2016

@vali90 v podstatě jsem ti teď napsala to co @sheila86 😀

verunka_korunka
24. únor 2016

@kvakuska aha, Sorry, nějak jsem se prekoukla. V tomhle mas pravdu. Tak už jediné, že by zpětné zaplatila nemocenskou za dny kdy nebyla zaměstnaná, což nevím jestli jde.

vali90
autor
24. únor 2016

Bohužel na chlapa to dát nemůžu. Teď dodělává ING a má jen brigády na DPP. 😒 chjo... blbých 9 dní...
Vědět to dřív, tak si v prosinci nehledám práci a zůstávám na nemocenské 😒

granda
24. únor 2016

Tak posun termín porodu

vali90
autor
24. únor 2016

@granda No ale kam? Dopředu, dozadu? To by nemělo nic řešit...si myslím

granda
24. únor 2016

@vali90 o tu dubu dřív a dá to. Musí to dr. Ing podepsat. Porod nikdy není přesný termin

patrusa
24. únor 2016

a z tech DPP smluv jste nikdy zadne davky na nemocenske pojisteni neplatila?

gracinka7
24. únor 2016

@lenjii Oni v tom vůbec mají bordel... Podle dvou sociálek jsem nárok měla a podle té "mé" jsem nárok neměla. Takže jsem se odvolala a nakonec mi to uznali.

vali90
autor
24. únor 2016

Ahoj holky, tak bohužel chybí mi 10 dní, takže mám smůlu...