Chodí nějaké upozornění, že vám končí rodičák?

lejla29
16. bře 2015

Nevíte, zda chodí nějaký papír, že vám končí rodičák a posílají ho před ukončením? Já totiž nevím, který den přesně mi končí. Dcera se narodila 21.10. 2012, šla jsem rovnou na rodičovskou, protože jsme neměla nárok na mateřskou. Nechala jsem si vyplácet 7334,-. Počítala jsem, že to bude přibližně na 2,5 roku, když to vydělím těma 220.000,- takže vím, že by mi měl rodičák končit teď v dubnu, ale zajímalo by mě který den přesně. Děkuji za odpovědi. 🙂

petrajurinova
16. bře 2015

Tak výplata rodičovského příspěvku se ti snad neváže přesně na den v měsíci, ale na celý měsíc, takže jestli to máš rozvrhnuté do dubna dostaneš rodičák za duben a šlus. Rodičovská dovolená ti končí podle toho jak ses dohodla v práci (pokud ses domluvila že se vrátíš dříve), nebo dnem třetích narozenin dítěte.

lejla29
autor
16. bře 2015

@petrajurinova Děkuji, já nastupuji do nového zaměstnání a mám tu výhodu, že můžu nastoupit kdykoliv. Na úřadu práce mi doporučili, aby se mi to krylo s koncem rodičáku. A jestli se to počítá na měsíce a ne na dny, tak nevím, zda mi končí rodičák tedy ke konci března, či dubna. Když se dcera narodila 21.10., tak se rodičák počítá tedy od začátku října?

blondynka400
16. bře 2015

@lejla29 RP je vždy na celý měsíc, nekrátí se (za říjen kdy se narodila dcera jsi také dostala celou měsíční dávku). RP se vyplácí zpětně.
Nevidím jediný důvod, proč by se měl termín nástupu do práce krýt s RP. Na zdravotní pojištění máš nárok i bez RP, stačí to pouze pojišťově ohlásit.

ludmilad
16. bře 2015

vyděl si těch 220.000 částkou, co ti posílají, vyjde ti počet měsíců, za které bereš rodičák. Pak si to spočítej, za který měsícj si měla první + ty měsíce co ti vyšly.
Jinak ÚP ti pak posílá oznámení, že ti dávku odebírá, protože jsi už dosáhla 220tis., takže to budeš vědět.
Až ti skončí rodičovský příspěvek, tak pokud nenastoupíš do práce, tak musíš oznámit na pojišťovnu, že se nadále staráš o dítě a přidáš jim ten papír z ÚP, že ti skončil rodičák (stát za tebe bude dál platit zdrav. pojištění).

j.a.n.i
16. bře 2015

@lejla29 Mě přišlo oznámení, že se mi rodičák snižuje na částku XY, což byl přesně ten doplatek do 220 000,-

j.a.n.i
16. bře 2015

@ludmilad Nojo, ale tam je podmínkou, že dítě nesmí chodit do školky na víc jak 4 hodiny denně.

hojda
16. bře 2015

Přišle mi jeden dopis obyčejný, že mi snižují na ten zbytek do 22O tisíc a pak doporučený dopis, že mi rodičák končí.

j.a.n.i
16. bře 2015

@hojda Jojo, přesně tak, taky mi přišel ten obyč dopis.