Jak se díváte na skutečnost, že je otec na RD? Je tu nějaký? Jaký na to máte pohled z pozice matky, předsudky atd. Budu ráda za ohlasy žen i mužů, jsou-li tu nějací 🙂. Zvažuji, že manželovi po čase nabídnu, abychom se vystřídali...
Já byla doma s dětma 3roky do jejich 3.a1.r. pak 2r muž. Vyhovovalo nám to oběma.
Obdivuju chlapy,kteri do toho jdou,ale se vsim vsudy,coz ani noc neverim,ze taci jsou. Myslim to tak,ze to neni o tom,ze bude cely den doma s detmi delat blbiny a hrat si s nima,ale, ze opravdu zastane zenskou- opere,vyzehli, uvari, vytre,... Rozhodne bych nesla do modelu,ze v 5 prijdu z prace, a doma me ceka 2. smena,aby meli vse uklizeno,oprano,jidlo na druhy den nachystano v krabickach.
Znám tři rodiny známých, kde to zkusili - jedni kamarádi se nakonec rozvedli, otec na rodičovské fungoval skvěle, akorát pro manželku jaksi přestal být atraktivní, když spolu řešili jen poblinkaná trička a pleny a ona si našla v práci "obdivuhodnějšího" chlapa.
V druhé rodině do toho šli, aby manželka neztratila dobrou pozici v práci. U dítěte vznikla totální panika z odloučení, chlapeček jim večer odmítal jít spát, protože ráno už maminka doma nebyla... (přestože otec je fakt pohodář a taky se o dítě staral výborně). Nějak se s tím poprali, ale když kamarádka otěhotněla znova, přiznala, že to stále vnímá jako chybu a s druhým raději skončila v práci a žili z polovičního příjmu manžela, než to opakovat.
Třetí případ je dvojice, kde po různých pokusech, kdo bude pracovat a kdo se starat, zůstal doma manžel. Důvod byl hlavně v tom, že on byl zvyklý vydělávat způsobem tři měsíce dobře placené práce v zahraničí a pak zas třeba čtvrt roku seděl doma. Méně placená klasická práce od 8 do 16 mu tak trochu "nevoněla" a vždycky do měsíce odešel :-/. Takže buď vydělal peníze, ale neviděl děti, nebo byl tady, ale zas nic nevydělal, zatímco manželka je schopná vydělávat při běžné pracovní době okolo 100t měsíčně. Ale je třeba uznat, že dotyčný se o děti stará poctivě, tak jim to nějak funguje.
Naši známí si to vyzkoušeli asi na 3 měsíce a oběma to vyhovovalo. On přišel o práci, tak než nastoupil do další, šel na rodičák a ona si vyčistila hlavu tím, že šla do práce. Klidně by to tak měli déle, ale peníze jsou peníze a on prostě vydělává víc. My jsme do toho chtěli jít taky, ale pro nás by to byla hodně drahá dovolená, protože manžel vydělává o dost více než já. Ale manžel by na rodičák šel hrozně rád, dokonce věřím, že by mě dokázal zastoupit i v domácích pracích, protože s těmi pomáhá i když chodí do práce, jen si nejsem jistá, jestli by to dal nervově, jak dlouho by ho to bavilo a za jak dlouho by jemu nebo mě začalo vadit, že on je ta ženská v domácnosti a já ten, kdo vydělává.
@arwen_arina Ja bych se uplne vykaslala na nazory druhych a vyresila si to tak, aby to vyhovovalo vasi rodine 🙂.
Já to chápu snad jen v případě, kdy žena vydělává opravdu o hodně víc jak muž. Že by tu ztrátu jejího příjmu rodina více pocítila. I tak máme ale kamarády, kde ona vydělávala vždycky daleko víc,pořád se mluvilo o tom, jak až jednou půjde na mateřskou, tak na rodičáku pak zůstane on...a nakonec zůstala stejně ona, prostě je to ženská práce a popravdě zrovna toho kamaráda si nedokážu představit starat se celý den o miminko, natož aby dělal nějaké domácí práce. Ona ale uvažuje od září o návratu do práce na částečný úvazek, jsem zvědavá, jak se nakonec rozhodne. Malé bude v tu dobu necelých 14 měsíců.
@arwen_arina my sme si to vyzkouseli a malem sme se rozvedli. Ted mame treti ditko a sedim doma na zadku a dokud malemu nebudou minimalne dva, tak to doma proste musim vydrzet. Chlap je chlap, neumi delat vic veci najednou a ne kazda zenska ustoji byt zivitelem rodiny a zaroven si ho dostatecne vazit a ne kazdychlap tuto situaci ustoji aniz by utrpela jeho role hlavy rodiny.
Tak my jsme to měli tak, že já jsem byla doma první rok a manžel další rok a půl. Byla to správná volba pro všechny. Žádná druhá směna mě doma nečekala. Uklízelo a pralo se o víkendu společnými silami (a je to tak doteď). Teplé večeře nemáme zavedené a k obědu sobě a dceři vždy něco uvařil. Vyžadovalo to ode mě jen trochu plánovat jídelní lístek.
U nas to mame takhle. Pritel maka 4-5dni v tydnu, jak chce, nekdy od 12:00-23:00 nekdy 16:00-23:00. Nekdy zustane cely den doma a travime cas spolecne. Ja pracuji mimo domov 2-4 dny v tydnu. On je doma o vse se postara. Kdyz jde do prace az odpoledne, podnikame vylety, koupani atd. Chceme bydlet, chceme penize. Dite je moje i jeho uplne stejne. Mala tim, ze s ni furt nejsem nijak netrpi. Kdyz jsme se takhle do jejiho 1roku nestridali, vubec ji nevidel, prisel a uz spala, nekoupal, s kocarem sel 10x vic nestihl a o volnu jen spal, nemel cas na kamarady, pribuzny. Ted s malou, kdyz hlida, lita po kamaradech a kamoskach co maji deti. Je to super, dokonce se naucil i luxusne varit. Kdybych musela jit do prace jen ja, kvuli platu, klidne pujdu. Je to jen stara ohrana pisnicka, ze dite musi byt doma s mamou, pro me holej nesmysl.
já bych to takhle určitě nechtěla. teda zatím. uvidíme, jestli mi po 4 letech na rodičáku bude hrabat:D ale asi spíš ne...
nevim, jestli předsudek, ale spíš bych to nazvala názor....názor mám ohledně toho, že dítě potřebuje hlavně mámu v prvních letech života. myslim si, že táta nemá s dítětem co dělat doma tak do 2 let minimálně. ideálně do 3.... asi je to konzervativní přístup, ale co už..
i z důvodu jakýhosi "zmatení rolí" si myslim, že to nedělá dobrotu. samozřejmě, že to tak nebude vždycky, ale mnohý chlapi nenesou dobře bejt doma s dítětem a posílat ženu vydělávat peníze. a dlouhodobě to prostě není dobrý ani pro jednoho, pro vztah, ani pro dítě. sem pro absolutní rovnost mez pohlavíma, to jen tak pro pořádek...nicméně zas se mi úplně nelíbí, když se ta "rovnost" dělá třeba takhle...popřením něčeho, co bylo docela dost i přírodou daný. žena v sobě nosí dítě, žena rodí dítě, žena kojí dítě, žena by měla bejt hlavní pečovatelkou dítěte v prvních letech života. otec začíná bejt opravdu důležitej až mnohem pozdějc.
No, asi prakticky, záleží kdo víc vydělá, kdo chce/nechce pracovat a kdo naopak pečovat, což je taky práce, na rozjeté kariéře, zajištění rodiny...
Pominu-li všechny faktické věci, tak mají muži - tatínci, svým způsobem můj obdiv, musí si to obhájit, ne každý to dobře nese, atd., ale pouze můj názor, třeba do veškerých kroužků, které jsme navštěvovali nebo navštěvujeme s miminky a batolaty chodí pouze matky, a třeba otcové tam působí nechci napsat směšně, abych se někoho nedotkla, ale přinejmenším úsměvně... na jednu stranu super, že se starají, věnují čas, zajímají se..., ale prostě máma je máma... (nebo ten kroužek "přetrpí"). Přijde mi, že takový táta, který je doma je poněkud zženštilý, takže je potřeba mu potom jako žena poskytnout prostor pro jeho "ego" samce (nebrat mu koule)... Nebo naopak je dobrý pokud je matka víc "mužatka", to se poté doplňují a role se vyrovnávají...
Ovšem zase jsem četla článek, o tom, že otec dá doma dítěti úplně jiné předpoklady k základům do života... jako víc samostatnosti, větší riskování, rychlejší rozhodování, matka zase víc citu, něžnosti, empatie, tvořivosti....
A tak to asi má být... Každý rodič dá něco... A všechno má svoje...
Ovšem realita s dítětem může být pak jiná (schopnost vyrovnat se s tím pracovat doma či v zaměstnání, stýskání se po dítěti, atd.), než plány (hlídací babičky, apod.)...
Manžel na RD je 🙂 Mě ve 2 letech skončil rodičák a on byl dlouhodobě ze zdrav.důvodů doma (teď už je propuštěn ze zdrav.důvodů > dva měsíce nějak překlepeme a od září jde malý do školky a snad si najde manžel novou práci)
Kdyby to nebyla nutnost tak bych byla s malým asi doma, . Nedovodla sjem si to představit, ale zvldádají to dobře. Manžel přebaluje, vaří, myje nádobí . . . Syn je šťastný skopkojený a více ,,vycepovaný´´ 🙂 . Myslím, že splu mají ,,hezčí vztah´´ než kdyby byl od rána do večera v prácí (dělal 12-cky a někdy malého ani neviděl páč už spal)
Manžel byl s malou půl roku doma. Zvládl to úplně s přehledem a dcera k nemu má uplne jiný vztah než starší dcera. On zase oceňuje moje práci doma. Žádná dovolená. Oba si to uzili. Jinak manžel vydělává daleko víc než já, ale chtěl si udělat přestávku a trochu si užít holky, protože hodně pracuje a starší dceru viděl v podstatě o vikendech.
@radka8888 Jj, tohle by byl i nas pripad. Teda vydelavame skoro stejne,on o neco vic,ale ja to doma uz moc psychicky nedavam a hlidani na puluvazek nemam:( Zatimco jemu byt doma nevadi,je takovy typ🙂 sice domaci prace nedela,ale rikam si,ze snad by se to naucil:D
@arwen_arina přesně. Po 3 letech sm byla psych.na dně. Muž v práci nonstop 5 až klidně 10 dní. Oba sme toho měli dost. U nás muž odjakživa nakupuje a vaří, já uklízí,tak sm chodila com k teplé večeři a do bordelu😅
@arwen_arina máme v okolí rodinu, která funguje s otcem na RD a dle toho, co vidím on bez problémů obstará i vaření, praní atd. 😀 Ona vydělává evidentně víc, do půlroku byla s dítkem doma, pak naskočila do práce. Vzhledem k tomu, že jejich dítěti jsou 4 roky a jsou pořád spolu, tak usuzuji, že jim tenhle model naprosto vyhovuje 😀 Dítě už chodí do školky, on je pořád doma, pracuje z domu👍🏼
Nemám s tím nejmenší problém, co se týče předsudků, jsou k smíchu. Hluboce před takovým mužem smekám👏🏼
Akorát si myslím, že maminu občas asi zamrzí, když si dítě namele a bolavé koleno běží dát pofoukat prvně taťkovi... Ale to asi není nic, co by převážilo ty praktické a finanční důvody. Táta bezesporu dokáže dát dítěti stejnou lásku a péči jako máma 👍🏼 Akorát s tím musí být vyrovnaní oba. Nejen naoko, ale opravdu, vnitřně👍🏼
@arwen_arina u nás je ten poradny manžel. On i když jsem doma toho spoustu dělá. Treba žehlí a myje koupelnu. Vaření to spíš ne, ale zase je naprosto nenáročný, takže si prostě něco vezme. On je celkově dost genderově vyrovnaný 🙂)) Teď teda hodně pracuje, tak to se ho snažím setrit, ale obecně se o děti dokáže se vším všudy postarat jako já, možna v něčem i lépe.
Mám zkušenost od svých známých. Otec šel na rodičovskou dovolenou v půl roce dítěte. Nějakou dobu si musel zvyknout... náročnější byly hlavně "zimní" měsíce, teď už mu to končí a docela by si to prodloužil 😉. Zvládnul se starat o domácnost včetně vaření. Je velice rodinný typ, má opravdu hezký vztah i k nevlastním dětem.
Na vesnici to nezpůsobilo žádný šok 🙂.
Sama jsem byla ráda, že na mateřské se svými dětmi mohu být, ale kdyby to jinak nešlo, tak bych variantu otec na RD využila.
Když bylo klukům 2,5 měla jsem dobrou pracovní příležitost..s mužem jsme se vystřídali na půl roku, pak se vrátil do práce a kluci šli do školky, dcera už chodila na dopoledne..a zvládl to skvěle..bylo to zrovna na jaře, takže si užili jarní a letní čas spolu..vyhovovalo nám to tak všem 🙂
U nás bude na MD také manžel. Já vydělávám nepoměrně víc a z jeho platu bychom nevyžili. Budu chodit do práce tak na 2, max 3 dny v týdnu, takže budeme prakticky doma oba. Těším se na to, že se o starost o prcka podělíme a že to vše nebude pouze na mě.
Já se chystám zpět do práce v lednu, syn bude mít 9 měsíců. U nás jde především o to ekonomické hledisko, protože zkrátka vydělávám více jak dvojnásobek než partner. Dalším ukazatelem na misce vah je to, že mě moje práce baví a naplňuje a jeho otravuje, takže odpočítává dny, kdy konečně půjde na rodičovskou. Rozhodně si to nepředstavuje jako dovolenou, od začátku se v péči spravedlivě dělíme a zvládne to levou zadní, mám jen obavy o tu druhou směnu, abych nepřišla a nemusela uklízet a vařit...V práci si vymíním alespoň jeden den práce z domu a snad i nějaký další půlden k tomu, abych ze synova života nezmizela a neznala ho jen z fotek a videí. Dojíždění do práce mi zabere 5 minut, takže s ním i ve všední dny budu už odpoledne a ne až večer. Bojím se toho, samozřejmě, bude to velká změna, ale u nás tohle bylo jasné už před těhotenstvím, takže jsme s tím smířeni my i naše okolí.
Mě osobně to je jedno. Pokud má žena v zaměstnání vyšší příjem (tím nemyslím o tisícovku, ale značně vyšší), pak se to rodině vyplatí, aby šel na RD otec, pokud chce, a žena by chodila do práce a nosila vyšší finanční obnos. Já bych to takto ale nejspíš nechtěla, přece jen otec dítě nenakojí a to je hlavní emoční činnost, kterou matka s dítětem potřebují. Ale jinak to je na rodičích, co je pro ně v jejich situaci vhodnější. Já bych tuto možnost volila jen pokud bych měla mnohem vyšší příjem než partner a taky pokud bych dokázala skousnout, že nebudu stále s dítětem a "kojit" ho bude tatínek z lahve.
@arwen_arina jestli se muzu zeptat, jak to dopadlo? Uz jste se s manzelem na RD vystridali?
U starsiho byl pritel se synem doma od jeho 15 mesicu, ja na zkraceny uvazek v praci (4 dny v tydnu, patek volny), ale o teto moznosti jsme mluvili uz predtim, nez jsme meli deti, pritel se k tomu od pocatku stavel pozitivne.
Mladsi dceri bylo 9 mesicu a opet planujeme, ze se v lete prohodime. Pritel se tesi, se synem si to uzil, podnikali vylety, obcas si stezoval, ze kvuli nekterym pravidelnym aktivitam (plavani, cviceni rodicu s detmi) nema tolik casu treba prave na ty vylety 😉
plus na hristi, na krouzcich a nasledne i v praci byl za "hrdinu" a kolegyne ho obdivovaly, ze na RD sel, coz mu taky delalo dobre 🙂
kazdopadne pristup otce je trosku jiny, nez maminky, a pro dite je urcite fajn, pokud si vyzkousi oboji - samozrejme za predpokladu, ze tatinek o to bude stat 👍 Nema smysl nikoho nutit.
@arwen_arina Osobně netrpím žádnými předsudky, pokud to tak někdo jiný má. Ale sama bych to takto nechtěla, jedině z nouze (kdyby třeba manžel přišel o práci a fakt by to bylo z existenčních důvodů). S manželem jsme v péči o dítě sice plně zastupitelní, vím, že by to zvládl.. ale prostě by mi to bylo trochu nepříjemné. Okolí je mi šumák, ale já sama za sebe prostě chci pečovat o děti a příjmy ať zajišťuje primárně chlap, připadá mi to prostě přirozené. A to opravdu nejsem žádná puťka od plotny, pracovala jsem celé těhotenství s předchozím dítětem, nepřerušila jsem to ani po porodu, pracuji doteď (čekám druhé v srpnu), ale tedy z domova a jen v rozsahu částečného úvazku. A o domácí práce i vaření se dělíme, operativně, komu se to víc hodí, ten to prostě udělá.. Ale zkrátka kdybych tu rodinu živila primárně já, chlap by pro mne nebyl dostatečně chlapem, nemůžu si pomoct. A trochu bych se bála že manžel by z toho byl časem trochu frustrovaný. Takže za mne ne. Ale to opravdu mluvím jen za sebe. Co se týče okolí- ať to každý má, jak mu to vyhovuje. Pokud by ti nevadilo mít chlapa doma, a on by se taky necítil divně, tak do toho klidně jděte... žádná exotika ani stav, na který by se všichni široko daleko dívali skrz prsty, to už dávno není.