Prosím o radu, pokud by někdo věděl, jak to je. Jsem na nemocenské a mám nevyčerpanou dovolenou. Kdy je vhodné a jakým způsobem ( ukončením nemocenské před nástupem na mateřskou?) si dovolenou vybrat, aby to neovlivnilo výpočet ( neponížilo vyplácenou částku) následné mateřské dovolené? 😒
Díky moc za rady.
@mar22 mateřskou dovolenou to vůbec neovlivní, jakmile ti bude končit mateřská a budeš přecházet na rodičovský příspěvek, měla by jsi písemně zažádat zaměstnavatele o čerpání (proplacení) řádné dovolené. Zaměstnavatel by ti měl v podstatě proplatit dovolenou, kterou u něho máš k čerpání 🙂
@luccy.luccy A nevíš, zda to jde proplatit i dříve? Na mateřskou půjdu v březnu, myslela jsem, že by mi dovolenou proplatili na konci roku. 😒
@roseinka já si o to také požádala, musí se to podat ke konci mateřské v návaznosti na začátek rodičovské, jinak to nejde...pozor na ta data, kdybys je popletla, nemusí ti to vyplatit...musí to navazovat
vyplácet by to měly až po podaní za období, ke kterému se to vztahuje (např. podáš v srpnu, peníze dostaneš hned v návaznosti v září, případně říjen...dle počtu zbývající dovolené), někdo to platí naráz celou částku, někdo postupně a někdo se cuká (já to tahala ze zaměstnavatele půl roku, nakonec po výhrůžkách s právníkem mi vše doplatil)
@gosa22 Jakože když v březnu budu přecházet z nemocenské na mateřskou, podám žádost v tom měsíci a následující bych to měla dostat? Jsem z toho úplně jelen.... Jinak já už jsem se šéfovou domluvená, že mi jí proplatí. Původně mi jí chtěla proplatit už teď, ale když mi nic nepřišlo, tak mi došlo, že to asi nejde letos a zatím jsem s ní nemluvila.
Ahoj, já čerpala dovolenou ihned po mateřské. Zároveň s rodičovskou.
@gosa22 Nikdo to určitě neplatí celé naráz, to ani nejde.
@roseinka Pokud jsi až do nástupu na MD na nemocenské, tak si zažádej o čerpání dovolené mezi MD a RD. Nejde mít souběh nemocenské a dovolené nebo MD a dovolené, to máš smůlu. A dovolená se proplácí pouze při skončení pracovního poměru, ty ji budeš klasicky čerpat.
@xpila Může ji i snížit, není to tedy typická situace, ale například pokud máš na podzim nějaké prémie či přesčasy a vysoké vánoční odměny, pak jdeš hned v lednu na neschopenku a jsi na ní celé těhotenství, tak ti dovolená před MD (počítaná z minulého čtvrtletí a tedy pouze ze základního platu) může mateřskou snížit, protože čím déle si na neschopence, z tím menšího počtu měsíců se počítá a pak už tam jeden měsíc čerpané dovolené může udělat paseku.
@roseinka jakmile ti bude končit mateřská, podáš si žádost k zaměstnavateli, uvedeš správně konec mateřské a začátek rodičáku, zažádáš si o "čerpání dovolené v návaznosti na ukončení mateřské dovolené..atd." a je to...zadej si to do googlu a najdeš tam i vzory, jak ta žádost má vypadat 😉
Zkusím to vysvětlit na svém příkladu:
Termín porodu mám 19. 3. 2015, nástup na MD 6 týdnů před, tj. 5. 2. 2015. V práci tedy budu naposledy 4. 2. 2015. PPM budu pobírat od 5. 2. po dobu 28 týdnů, tj. do 19. 8. 2015. Protože mi po dobu pobírání PPM běží nárok na dovolenou za rok 2015, zažádám si o čerpání dovolené od 20. 8. 2015, u nás máme dovolenou 25 pracovních dní, tzn. dovolenou budu čerpat do 23. 9. včetně. Na RD tedy nastoupím od 24. 9. 2015.
Holky - @j.a.n.i aspol. - kdyžtak mě, prosím, opravte, jestli to tam mám špatně.
Plus mám na Vás dotaz - dovolená za rok 2015 se bude počítat z čeho? Z platu před odchodem na MD? Tzn. za poslední uzavřený kvartál, tj. 10,11,12/2014, kdy jsem byla ještě v práci? Nebo z posledního uzavřeného kvartálu (3,4,5/2015), kdy jsem byla na PPM?
@xpila to je dost zvláštní, protože na ÚP mi řekli, že to navazuje, zaměstnavatel neváhal ani minutu, že bych si něco měla vybrat...navíc mi toto "čerpání" poradila známá ze sociálky...neznám nikoho, kdo by to klasicky čerpal a nic nedostal...samozřejmě že čerpáš, ale přece ti musí přijít peníze za ty dny dovolené, ne 😉
@gosa22 Na MD navazuje dovolená (pokud je) a na to RD, samozřejmě tam nesmí být žádná prodleva, proto to navazuje. A je to tvoje povinnost si o dovolenou a potažmo RD zažádat, ne zaměstnavatele, tak proč by ti o tom měl říkat? Asi si pleteš dojmy - čerpání dovolené znamená to, že za ty dny dostaneš samozřejmě zaplaceno, ale není to proplacení dovolené, ale její čerpání s náhradou mzdy (prostě úplně klasická dovolená, to jsi přece taky nebyla doma zadarmo).
Jde mi o starou dovolenou za tento rok, kterou musím vyčerpat do konce roku.
Uvedu modelovou situaci: Zbývají mi 3 dny dovolené, od 1.12. nastoupím na nemocenskou od 2.1. na mateřskou. Co s tou starou dovolenou? pokud bych si jí vybrala v prosinci a oddálila tak nástup na nemocenskou, nebo v lednu a oddálila tak nástup na mateřskou, pak mám za poslední měsíc před nástupem na mateřskou na výplatní pásce pouze výplatu za 3 dny dovolené a tudíž to při výpočtu mateřské z hrubé mzdy posledních 12 měsíců výrazně sníží průměr. Nebo je to jinak?
Pokud vím, tak se příjem z nemocenské nezapočítává do mateřské a počítá se opravdu z posledních 12 měsíců v práci před nástupem na nemocenskou, nebo je to taky jinak?
@mar22 Proč by to mělo ovlivnit výpočet mateřské?