Budu v práci na neschopence a přitom pobírat rodičák?

andilisek
17. srp 2017

ahoj 30.9.2017 mam nastoupit do prace v cervenci jsem si zazadala o prodluzeni rodicovske ale teto mesic jsem zjistila ze jsem znovu tehotna tak jsem v praci rekla ze budu misto nastupu na neschpoence ale pritom na socialce mam hlaseny prodlouzeni a zmenit to jde az v rijnu takze jako budu v praci na neschopence a pritom pobirat rodicak?nebo jak to je

victress
17. srp 2017

@andilisek a na jak dlouho sis prodloužila rodičák? pokud nad 3 roky, tak nemáš rodičák, ale neplacené volno od zaměstnavatele, pokud jsi na rodičáku, tak nemůžeš být zároveň na neschopence, v práci řekni, že máš prodloužený rodičák a až ti skončí, tak nastoupíš na neschopenku, na které budeš předpokládám do nástupu na mateřskou?

tulikiss
17. srp 2017

@andilisek RD a RP jsou dve veci takze te victress plete. muzes klidne pobirat RP a pritom chodit do prace a byt na neschopence.

victress
17. srp 2017

@tulikiss brala jsem variantu, že je doma na rodičáku z hlavního pracovního poměru a nikde si nepřivydělává na DPP nebo DPČ, protože předpokládám, že ona do práce chodit nechce, když šla okamžitě na neschopenku...

andilisek
autor
17. srp 2017

mela jsem jen rodicak do 2 let a ja si to prodlouzila na 4 roky minuly mesic to jsem jeste nevedela ze jsem tehotna az tento mesic a zmenit se to da mi rikaly az v rijnu

j.a.n.i
17. srp 2017

@victress To je ale úplně jedno, pobírání rodičáku nemá s rodičovskou dovolenou nic společného a ona si prodloužila pobírání rodičáku.

blahova_andrea
17. srp 2017

@andilisek rodičák si na 4 roky prodloužit můžeš = pobírání RP, ale rodičovská dovolená v práci je max. na 3 roky ze zákona. pokud teda chce déle, na ty čtyři roky, tak si žádáš o neplacené volno. pletou se ti pojmy, pak je těžké něco vysvětlovat 😉

j.a.n.i
17. srp 2017

@andilisek No, počkej, ale pokud jsou dítěti teprve 2 roky, tak je zásadní na jak dlouho máš u zaměstnavatele zažádáno o rodičovskou dovolenou? Opravdu máš písemně, že se do práce máš vracet toho 30.9.2017 nebo to jen usuzuješ z toho, že sis zvolila rodičák na 2 roky?

blahova_andrea
17. srp 2017

@andilisek pokud jsi to měla na dva roky, tak si v práci zažádej o změnu na tři roky, budeš dál na RD, budeš dál pobírat RP, který si pak teda zase zkrátíš na podzim, aby ti vyšel hezky do další mateřské a nic víc řešit nemusíš

andilisek
autor
17. srp 2017

jj vim 🙂 takze az v rijnu to zmenim na socialce na tri roky tak budu na rodic. a budu u zamestnavatele na neschopence... ? uz sem stoho fakt zblbla

blahova_andrea
17. srp 2017

@andilisek na jaké furt neschopence? to sem vůbec nepleť. toho 30.9. ti vyprší ty dva roky rodičovské dovolené u zaměstnavatele? pokud ano, tak si prostě požádej o prodloužení RD do tří let dítěte, tečka. nic víc.

andilisek
autor
17. srp 2017

v praci jsem mela nastup do 30.9.2017 nahlaseny pred tydnem jsem jim rekla ze nenastoupim ze budu na neschopenve ze cekam druhy ale na socialce jsem si to prave ze menila do 4 let pred tim nez jsem vedela ze jsem tehotna a ta doba na socialce mi jde zmenit v rijnu tak nevim

blahova_andrea
17. srp 2017

@andilisek četla jsi co ti píšu? co ti není jasné? 😨🙄

evicka_kr
17. srp 2017

Ale jestli se může vrátit do práce a jít má rodit, než bude mít zase mateřskou, tak je to pro ni přeci výhodnější, než prodloužit si rd u zaměstnavatele na 3 roky... plus rodičovský příspěvek bude brát v obou případech..

evicka_kr
17. srp 2017

Jít marodit

thalia
17. srp 2017

@evicka_kr naopak, nejvýhodnější je prodloužit si RD. Nárok na md mít bude a k tomu nebude omezená vycházkami. Prodloužení RD, pokud ještě nepřetáhla 3 roky věku dítěte, musí zaměstnavatel schválit.

karlajasmine
18. srp 2017

@andilisek prodluž si u zaměstnavatele rodičovskou dovolenou do tří let věku dítěte. To musí zaměstnavatel schválit. Proč bys chodila na neschopenku, to je nesmysl.

j.a.n.i
18. srp 2017

@karlajasmine Treba protoze to bude mit placene... Ale jak jsem psala podstatne je, zda ma pisemne, ze se ma vracet ted, protoze pokud ne, tak se dle zakona bere, ze ma RD na 3 roky a tedy ji zamestnavatel v neschopenkou posle do haje.

karlajasmine
18. srp 2017

@j.a.n.i jo tak to jo 🙂 to mi nedošlo s tím platem..akorát bude ale zato omezena vychazkama, ale pokud ji to nevadí...