Ahojky...
Jsem 31tt a vcera mi sestra u dr vypocitala, ze bych od 14.6. mohla nastoupit na na materkou 8 tydnu pred porodem. Jenze mi jde o to, ze nevim jestli mi vznika narok, tak abych zbytecne neukoncovala PN.
Zamestnana jsem od zari 2016 a smlouva mi vyprsi ted v prosinci 2017. Od poloviny ledna jsem v PN do dneska. Vyjde mi to na PPM?
Moc dekuji za radu...
@janulle22 Tak nárok je, to je dobře 🙂 Výpočet PPM bude pro laika trochu složitý, ale dá se pochopit 🙂
Je nutné znát rozhodné období, které je u vás září 2016 - květen 2017 (pokud nastoupíte na PPM v červnu). Z tohoto období Vám na Příloze k žádosti o dávku Vaše mzdová účetní vyplní tzv. vyloučené doby (doby nemoci, neplac,volno,...) a vyplní ke každému měsíci hrubou mzdu (= rozhodný příjem, v době nemoci od ledna máte nulu). Na OSSZ se Vám dávka PPM spočítá tak, že se součet všech rozhodných příjmů podělí počtem dní (bez vyloučených dob) a z této částky se vypočte "denní částka", což je 70% toho vypočteného základu.
Je to velmi zjednodušeně řečeno 🙂
Určitě nepůjdete pod současnou dávku nemocenského - ta činí 60% DVZ (denního vyměř.základu) 🙂
@paulie dekuji, ale fakt je to slozite pro me...😂 no dulezite je, ze min nez to co beru ted to nebude.. dekuji moc za vysvetleni a ochotu... 🙂 nastoupit bych mela ted 14.6. A je to 8 tydnu pred porodem...toto se resi na socialce kde vyrizuji pridavky na dite atd a nebo tam kde si nosim listek na penize?
@janulle22 Není zač 🙂 Nastoupit můžete 8 - 6 týdnů před porodem, ale pouze v tomto rozmezí (kdyby se Vám to hodilo časově lépe). A vyřizovat nic nemusíte - žádost o PPM dáte mzdové účetní zaměstnavatele a ona to na OSSZ odešle se zmiňovanou Přílohou (a s ukončením DPN, na které právě jste). Na OSSZ Vám vše spočítají a vyplatí první dávku do 30 dnů ode dne doručení (správně vyplněných) podkladů 😉
@paulie dobrý večer, muzu se poradit? Jsem OSVČ a vypadá to, ze mi bude chybět cca 12 dni do splnění 270 dnů pro PPM(dobrovolně nemocenské si platím cca od 20.11. a termín porodu mám 22.9.) myslela jsem, Ze podle tohohle zákonu je možné nastoupit na materskou dele?
@veronikaprostenika Mně to při rychlých počtech vyšlo, že při nástupu v nejzazší možný termín (6t = 11.8.) by Vám chybělo 6d. Zeptám se zítra OSVČ kolegyň, jak to konkrétně počítají a dám vědět 😉
@paulie jste moc hodna, děkuji🙂
@veronikaprostenika Napíšu Vám do IP 😉
Zkuste si s kalendářem spočítat, zda vám to od počátku zaměstnání (=data prvního dne v zaměstnání) vyjde ke dni přede dnem nástupu na PPM (v celém rozmezí 8.-6.týdnů před předpokládaným datem porodu) na 270 dní nemocenského pojištění = abyste na PPM mohla nastoupit, musí být těchto 270dní splněno, nelze ten 270. den brát jako den nástupu na PPM. To je pro nárok asi to nejdůležitější 😉 Nemocenská se Vám do této celkové doby počítá 🙂