ahojte chtěla bych se zeptat jestli náhodou nevíte jestli budu mít nárok na porodné když je manžel OSVČ. Já mám nárok na mateřskou, oddělané mám. V práci sem měla 12000 hrubého, ale teď mi spočítali mateřskou na 7500tis korun. tak bych se chtěla zeptat jestli se v tom někdo nevyznáte nebo nemáte zkušenosti jak to je??
Ahoj, nedávno jsem taky žádala o porodné a je to tak, že se vám oběma sčítají příjmy za poslední čtvrtletí před dnem porodu. Sečtou se vaše příjmy a čistý měsíční příjem za to období nesmí přesáhnout 18 500 Kč (2,4 násobek životního minima). Pokud jo, tak nedostaneš nic .. Já taky nedostala. :( Jestli je OSVČ, to na to nemá vliv.
@kristynulinka No, trochu to na to vliv má - protože i když si OSVČ nevydělá nic a má to jako hlavní činnost, tak se mu jako příjem započítá stanovená částka.
Takže, když mám nárok na PPM a manžel je OSVČ-sice má nulové příjmy, ale dle jejich tabulek má příjem 18 tis., nárok mít nebudeme 😒 , zas na to plno lidí nedosáhne.
@jabadabadoo
@j.a.n.i a tak to ma byt 🙂
Ahoj, mám dotaz k tématu i když diskuse je už staršího data. Zajímala by mě situace: Já OSVČ, přítel zaměstnanec. Jsem už 4-tí měsíc na neschopence,nepodnikám, mám jen nemocenskou cca 3500,-
Na mateřskou jsem nárok neměla. A miminko se narodí v dubnu.
Znamená to, že abych měla nárok na porodné, musí přítel doložit potvrzení od zaměstnavatele za poslední 3. měsíce a já mám předložit daňové přiznání, potvrzení od sociálky a zdravotky že mám placené zálohy a také potvrzení o prac. neschopnosti? Co ještě ? Mám doložit výši příjmů ( základ daně) v době kdy jsme podnikala a nebo z období posledních 3-měsíců co jsem na nemocenské ?Počítá se do mých příjmů i ta nemocenská ?
díky předem za radu
To zní jednoduše .
To by šlo. Děkuji
ahoj holky..neresily jste to ted někdo?cekame druhé mimo...ja jsem ted na up(bez podpory) a manzel osvc...jak se to pocita...prosim prosim....vi někdo aktualne...
Ahoj, já byla loni na nemocenské a pak PPM. Přítel OSVČ v době, kdy se malá narodila, tedy říjen. Žádali jsme o porodné a nevyšlo nám to. Mě to počítali ze III. kvartálu tedy část PN a část PPM. Přítelovi z roku 2014, jelikož za 2015 nebylo hotové daňové přiznání. Záleželo na tom jaký měl vyměřovací základ a z toho mu to taky počítali.
Zdravím, uběhl nějaký čas a ze mě je maminka. 😉 K tématu chci ještě dodat pár rad a informací, až teď když jsme s partnerem dořešili všechny ty papíry ohledně rodičovské a porodného.
1.Zajímali by mě Vaše zkušenosti s úřady. Jak ochotné a nápomocné jsou úřednice z pobočky ÚP ve vašem regioniu?
My měli smůlu na velmi neochotnou paní, kterou partner navštívil celkem 6x. Protože pokaždé vytáhla nový papír a chtěla další potvrzení. Buď ze sociálky nebo ze zdravotky. Obojí sídlí v jiném městě, takže proto se to tak protáhlo. Zkušenost ve mě stále zanechává spoustu nevyřešených otázek. Já stále na nemocneské ( do konce 6-ti nedělí )
Např. jsme se dozvěděli, že výše nemocenské se odečítá z rodičovské za ty měsíce co marodíte.
A u porodnhého po mě chtěla výpis zda jsem si platila zálohy za rok 2014. Přitom jsem stihla podat daňové přiznání za 2015 a V roce 2014 jsem žila sama.
Dobrý den,snažím se najít odpověď na můj dotaz,tak snad píši ke správné diskuzi 🙂
Jsem momentálně na PÚa chtěla jsem jít na OSVČ,ale ejhle zjistila jsem ,že jsem těhulka,co teď?Nevíte radu jestli zůstat z hledisa financí na ÚP nebo začít podnikat?
Děkuji moc za předem veškeré info 🙂 🙂 ☹
Dobrý den, kdybych byla ve Vaší situaci podnikat bych nezačínala. Na PÚ za Vás bude stát platit zálohy. ( Téměř 4000/ měsíčně ) za předpokladu, že byste si jako OSVČ vydělala méně než 25.tis. měsíčně.
@berusia No, tak to záleží na tom kolik by sis vydělala, ne? Nepíšeš jak dlouho si na UP, ale každopádně i kdyby chvilku, tak podpora je maximálně na 5 měsíců a pak už nedostane nic, takže pokud si podnikáním vyděláš víc jak 4000,- které tě bude stát sociální a zdravotní, tak budeš v plusu.
Díky moc za názor.Na ÚP už nepobírám dávky.Pokud bych šla na nemocenskou dostávala bych vůbec nějakou nemocenskou?Pokud bych byla OSVČ mám nárok na rodičovský příspěvek?Díky Věrka
@lenfru No, jisté to není, ale spíše myslím, že vám nárok nevyjde, protože u OSVČ se jako plat bere cca 11 - 13 tis, plus tvůj plat, to asi hranici přesáhnete, ale jistě ti to nikdo neřekne, to bys musela tu žádost podat.