Dobrý den maminky,
chtěla bych se zeptat jak je to s mateřskou dovolenou. Pracuji v Mš a otěhotněla jsem. Je to má první prace a pracují od Října.Na MD bych mela jít v dubnu. Budu mit nárok na mateřskou nebo ne? Moc se v tom nevyznám tak bych potřebovala poradit. Ještě jsem slyšela ze jde abych byla doma Já ale mateřskou bych pobirala na manžela (přítele) jde to? Budu ráda za všechny odpovědi popřípadě rady. Děkuji
Přesně jak říká @terry1512. Na mateřskou nebudeš mít nárok - nebudeš účastna na nemocenském pojištění min.270 dní. Mateřská se nedá pobírat přes manžela, jde to jen u rodičovské dovolené.
na mateřskou nárok mít nebudeš, ale pokud manžel pracuje, můžeš si pak zvolit délku rodičovského příspěvku přes něj.
@jana4321 Co jsi dělala předtím? Do těch 270 dní se počítá i doba studia, pokud bylo úspěšně zakončeno.
Manžel na mateřskou jít může (pokud pro ní splňuje podmínky), ale nemohl by dále pracovat na svou smlouvu. Takže to jde, ale je to velmi obtížné a málokterý zaměstnavatel na to přistoupí.
Pokud bys nárok na PPM neměla, od narození dítěte budeš pobírat rodičovský příspěvek. Automaticky budeš mít 4letou variantu, pouze v případě, že by otec dítěte měl nárok na mateřskou, tak by sis mohla zvolit délku pobírání RP.
Děkuji, před tim jsem studovala střední pedagogickou školu a zakončila ji maturitou. Na VS me nepřijali a práci jsem mela pul roku na dohodu o provedení prace. Práci na smlouvu az ted.
@jana4321 V tom případě bys nárok mít měla, protože se ti do toho započítá i to studium.
http://www.cssz.cz/cz/nemocenske-pojisteni/davk...
Je tak děkuji Já se na to po ptám 🙂
@jana4321 Je to tam vysloveně uvedené:
Do doby účasti na nemocenském pojištění pro nárok na PPM se započítává doba studia na střední, vyšší odborné nebo vysoké škole považovaná za soustavnou přípravu na budoucí povolání pro účely důchodového pojištění, jestliže toto studium bylo úspěšně ukončeno.
Dobrý den, přidávám se s podobnou otázkou. Žiji v zahraničí, ale rok si platím zdravotní a sociální pojištění v ČR jako osoba podnikající na živnostenský list. Nyní jsem těhotná a pojištění stále platím. Budu mít nárok na mateřskou a rodičovskou dovolenou ? Předem děkuji za radu.
@danka_35 Podstatné je, jestli v rámci sociálního pojištění platíš i nemocenské pojištění. Pokud ano, budeš mít nárok na peněžitou pomoc v mateřství, pokud ne, tak nebudeš mít nárok. Dovolenou tak jako tak mít nebudeš, nejsi zaměstnanec, ale nárok na to být s miminkem doma pochopitelně ano 🙂. Co se rodičovského příspěvku týče, záleží na okolnostech (Tvůj manžel/partner pracuje v ČR? Budete v ČR po narození potomka?).
P.S. Řeším pouze situaci v ČR, jak to budeš mít v zahraničí, kde žiješ, to netuším.
somalicats, moc děkuji za info. Manžel nežije v ČR a není ani občanem. Po narození by jsem ráda byla střídavě v ČR a střídavě v zahraničí. V tuto chvíli přemýšlím, co je pro mne lepší, zda placení zdravotního a sociálního pozastavit a nebo pokračovat a následně si v ČR požádat o mateřskou a rodičovský příspěvek. Bohužel to nemohu řešit osobně v ČR - jsem 12 hodin letu od ČR a doktor mi tak dlouhý let nedoporučuje.
@danka_35 Zdravotní pojištění s mateřskou nesouvisí. Jako OSVČ si platíš sociální pojištění, ale pozor, jak píše @j.a.n.i , není v tom automaticky zahrnuta i platba nemocenského pojištění, které je pro přiznání nároku na PPM rozhodující. Pokud si ho tedy neplatíš, nebudeš mít nárok na PPM a je tak zbytečné, aby sis v ČR cokoli platila. Jestliže nebudeš v ČR pobývat a Tvůj manžel není občan ČR, tak se obávám, že nebudeš mít nárok ani na rodičovský příspěvek.
Díky za informace, už v tom mám jasněji. Jen mě mrzí že jsem byla 18 let řádně zaměstnaná, vše platila a pak rok na živnosťák a snažila se taky vše platit ale stejně dostanu s prominutím "prd". bohužel mě to v ČR nepřekvapuje 😒
@danka_35 Pokud jsi byla řádně zaměstnaná, tak za Tebe zaměstnavatel odváděl i nemocenské. Takže jestli nepracuješ pouze poslední rok a za ten předchozí rok jsi byla zaměstnaná, tak by tam šance ještě byla...
Ahoj, romčo, zkus se podívat třeba tady http://www.czporadna.cz/?qa=23969/tehotenstvi-d... , myslím, že by se to nemělo přehánět 🙂
Jak píší holky, pokud máte ŽL jen poslední rok a předtím jste pracovala tak vám těch 270dnů vyjde. A o tom, že by si OSVČ měla platit i nemocenskou (když chce dostat mateřskou) snad ví i naše uklízečka 🙂 Je každého rozhodnutí jestli ušetří na platbách nemocenského nebo neušetři, oboje má své pro i proti.
@editah222 Nojo, ale 270 dní samo o sobě nic neřeší... to je jen první podmínka, tou druhou je být k datu porodu účastna nemocenského pojištění nebo v ochranné lhůtě po jeho skončení, což pokud má ŽL poslední rok a nemocenské neplatí, tak nesplní. A ani to není možné obejít tím, že by zapatila nemocenské těsně před odchodem na PPM, protože u ŽL je ještě podmínka, že to nemocenské musí být placeno 180 dní za poslední rok - právě aby toho nešlo jednoduše zneužít.
No myslím že na Mateřskou nárok nemáš.musela bys být 270 dní účastná na pojištění takže pokud si někde nepracovala už předním mateřskou nedostaneš.Budeš mítautomaticky 4 letou variantu na kterou nastoupíš po porodu dítěte.
RD si můžeš zvolit přes manžela pouze v případě že má odpracováno taky minimálně těch 270 dní.Pokud ano můžes si zvolit délku pobíraní RP.