Bude se po svatbě rodičák počítat z manželovy výplaty?

domushka
5. lis 2015

AHojky holky, dulezity dotaz, mam chlapecka,2 roky, otec neni v RL,bydlime ofiko sami v byte, pobiram penize na bydleni, zamestanavatele stale mam, mam smlouvu na neurcito, beru rodičák na 4 roky, bohuzel jsem nemela na vyber, nemela jsem odpracovano..... ted mam pritele a chtely bychom druhe miminko, akorat nevim zda dostanu na vyber ,materska na 3 roky by byla super a na dva jeste lepši, jenze kdyz se vezmeme prijdu o sedm tisic na bydleni, tak by mě zajimalo zda kdybychom se vzaly tak jetsli by se moje materska pocitala z jeho vyplaty? vím že by si nas pak vsechny mohl odepsat z daní...I by si chtěl napsat malyho za svyho...Musely bychom se vzit kdybychom chtěly druhy, musel by bych tedy zapsany jako otec, no uprimně mam v tomhle takovej gulas že sama nevim jak chci aby to bylo....moc moc bych chtěla s nim druhé mimi, oba bychom chtěly, jen bychom chtěly vědět co to pro nas tedy znamena?

bajana
5. lis 2015

@domushka teda nie uplne rozumiem, o com pises, ale pleties dohromady matersku a RP...v zasade plati, ze:
- ak teraz nepracujes ale beries rodicak a nemala si narok na matersku, nebudes ju mat ani pri druhom dietati (teda ka sa medzitym nezamestnans a nesplnis zakonnu podmienku o dlzke poistenia)
- vysku a teda aj dlzku poberania RP si mozes zvolit ak partner (= otec dietata podla rodneho listu) ma dostatocne vysoky denny vymeriavaci zklad zo svojho zamestnania, nemusite byt manzelia
- ak sa vezmete, bude mat manzel danove ulavy na teba a vase spolocne deti

domushka
autor
5. lis 2015

@bajana mam smlouvu na neurčito, jsem zaměstnana, jen mi k chyběly odpracovane dny, proto mam RD na 4 roky

zuzulka92
5. lis 2015

Jestli ti dobře rozumim tak se ptáš na volbu délky RP že?Pokud chceš aby jsi si mohla volit délku RP musí být přítel uveden jako tec dítěte,v žádném případě se brát nemusíte pokud sami nechcete 🙂

domushka
autor
5. lis 2015

@zuzulka92 Takže když budu čekat druhý a budu to mít třebas na 2 roky tak on bude muset jako že platit vyživný nebo to nějak neřeší když bydlíme spolu?

bajana
5. lis 2015

@domushka určite nebude musieť platiť vyzivne...to je jedine medzi vami, ako sa budete finančne podieľať na výchove...ak by bol problém, si to ty, kto môže na sude domáhať vyzivne od neho...inak sa vám do toho nik miešať nebude 😉

zuzulka92
5. lis 2015

@domushka Když spolu žijete tak ti samozřejmě výživné platit nebude...

blacklioness
14. lis 2015

Holky asi trochu tupej dotaz.. 🤐 No možná to někdo taky řeší nebo bude 🙂 Když jdu vyplnit tu žádost o rodičovským příspěvku a chceme to vyplácet od přítele vzhedem k vyšší mu výdělku, koho mám uvíst do žádosti jako žadatele? Sebe nebo jeho. Na mateřský jsem já, tak předpokládám že sebe? Moc děkuju

andelka
14. lis 2015

@blacklioness sebe, ale jeho doložíš příjmy. Jeden z rodičů musí mít nárok, ale je jedno na koho je to napsané.

blacklioness
14. lis 2015

@andelka moc děkuju, rozumím. Jeho doložím vyměřovací základ což by měli udělat účetní u něho v práci nebo na sociálce tuším

blacklioness
14. lis 2015

@andelka ještě dotaz... když je rodičák 220 tis. v čem je vlastně výhoda toho když se to nechá vyměřit z vyššího platu jednoho z rodičů? Jestli mířím dotaz správně 🙂

andelka
14. lis 2015

@blacklioness myslím že jsem vyzvedla papíry na sociálce, a pak předala do práce a oni to vyplnili.
No, 220 dostaneš tak jako tak, víc nejde. Ale využít manžela se vyplatí tam, kde by žena neměla jinak nárok zvolit délku, tam kde nemá nárok na PPM (já neměla, měla jsem děti hned po škole a na 4 roky jsem nechtěla RP). Jinak si zvolíš délku /výšku měsíčního RP podle vlastních potřeb. Ale je tam strop, asi 11000 a to vychází na 2 roky. A to si může zvolit jen ten, kdo má dostatečně vysoký denní výměr. Takže je to kvůli tomu výběru výše.

j.a.n.i
14. lis 2015

@blacklioness že ho dostaneš za kratší dobu, což je podstatné vlastně jen když plánuješ brzo další dítko.

blacklioness
14. lis 2015

aha už si vzpomínám moc Vám děkuju 🙂 ano chci jí na 2 roky 🙂 včera bylo Romance 5 měsíců a rádi bysme co nejdříve druhý. Už na něm pracujeme. Moc Vám děkuju holky

mili00
9. led 2016

zdravím,
chtela bych se zeptat, když bych chtela rp pres muze, musí mít vys0ky príjem?

blacklioness
15. led 2016

@mili00: nemusí, jen v případě že byste chtěla dovolenou na 2 roky. Jaké je minimum pro 2 roky nevím - čili čím vyšší příjem, tím máte na dosah vyšší měsíční příspěvek jestli jsem srozumitelná.