Ahoj, holky berete některá rodičovskou ze zahraničí? Manžel žije a pracuje v Rakousku a dle jeho účetní mám nárok na rodičovskou z Rakouska. Mate s tím nějaká zkušenosti?
Ahoj, ja mam prac.smlouvu a tr.pobyt v CR a beru rodicak ze Slovenska (+ mi CR doplaci rozdil). Je to proto, ze se na SK ted fyzicky zdrzuju u manzela, travim tu rodicovskou. V ramci EU by to melo byt vsude stejny, takze jde o to, kde se fyzicky zdrzujes. Samozrejme si ale myslim, ze to jde brat i kdybys tam nebydlela, ale do toho uz tak nevidim.
Ahoj nemám manžela, ale žiju s přítelem, tak je trochu jiná situace. Ale pracovní poměr na dobu určitou mě zkončil při mateřské a o rodičovskou jsem si musela žádat v zahraničí, kde přítel pracuje.
Maminky,kdo má vyřízený rodičák v Rakousku?Děkuji za odpověď
Manžel zije a pracuje v zahraničí. V česku jsme brala jen mateřskou. Rodicovskou beru z rakouska, tu nejdelší na 30měsíců. Mužů říct, ze to vyřizování bylo šíleně a to si budeme muset žádat každý rok
Ninulik Můžu se zeptat co jste vše potřebovala? Děkuji
Taky by mne zajimalo...manzel ma jit pracovat do zahranici,ja beru ppm a pak mam jit na rp...mam tu pracovni smlouvu na dobu neurcitou,lekare pro sebe i deti,hypoteku na dum...rozhodne chci mit nadale vse v cr vcetne lekaru,starsim detem platime skolku,ted tam nechodi,protoze nam to pediatricka nedoporucila (mame par tydnu miminko a deti doposud nemely nestovice,tak aby je nechytl maly).....pokud muz vezme praci v zahranici,tak co? Ja za nim obcas s detmi pojedu a obcas on za nami,pokud ja nebudu figurovat v realitce kde si on zaridi podnajem...nechci s tim nijak tzv vycuravat,ale mame vse v cr...a chci tady vse mit i na dale...tady jsem pracovala 8let a odvadela danne,socialni i zdravotni...vim ze v zahranici bych mela narok i na prispevky na dite navic (maji tam na kazde dite prispevek) .... Ale ja se jednak bojim toho sileneho papirovani a za dalsi tam nechci evidovat deti neb az budou skolou povinne zde v cr tak nastoupi zde.....tam by od zari musely do skoly.
Nevite na jak dlouho muzu za manzelem jet nebo jak casto? Abych mohla pobirat rp tady v cr...pokud to tedy jde.
@shine2015 Ahoj, ta doba pobytu v zahraničí by u Tebe neměla přesáhnout 3 měsíce ročně. Už nevím, odkud to mám, ale takto si to pamatuji. Jinak RP je nepojistná dávka a vyplácí se na základě trvalého bydliště či obvyklého bydliště (v rámci EU). Tzn., že je úplně jedno, jestli si tu kdy pracovala nebo ne. Dostávají to lidi, kteří v životě nevydělali ani korunu. Pokud manžel platí daně tady, tak je to ok. Pokud však bude mít zahraniční smlouvu, tak pozor. ÚP si může vyžádat cokoli a kdykoli během pobírání příspěvku. Pokud Tě tedy nějaký "dobrotivý" soused udá a ÚP si vyžádá manželovu smlouvu, tak můžeš mít dost problém. Je to hodně nespravedlivé, vyplácení RP je určitým způsobem dosti iracionální, ale je to tak...
Naopak máme nárok a pobirame přídavky na děti z německa, jen jsme od naší socialky potřebovali potvrzení.
@berynka dnes jsem volala na info linku a pokzd zijes tady a mas smlouvu na dobu neurcitou,muze manzel pracovat v zahranici a ty pobirat rp tady v cr presne jak pises....jen musis dolozit ze treba tady mate hypoteku,skolku pro starsi dite,pausal na tel,lekare atd....aby bylo zrejme ze zijes v cr...cestovat za muzem muzes neni omezena doba jak dlouho muzes byt mimo cr, ale posuzuji to....
@ninulinek myslím pokud žiješ tady a máš platnou pracovní smlouvu, tak máš nárok na rodičák tady. Pokud ne tak o RP a přídavky budete žádat v Rakousku a jestli je tam pak rozdíl (menší peníze v závislosti na kratší době čerpání), tak ti to tady sociálka doplatí.