Berete rodičovskou ze zahraničí?

ninulinek
23. led 2015

Ahoj, holky berete některá rodičovskou ze zahraničí? Manžel žije a pracuje v Rakousku a dle jeho účetní mám nárok na rodičovskou z Rakouska. Mate s tím nějaká zkušenosti?

berynka
23. led 2015

@ninulinek myslím pokud žiješ tady a máš platnou pracovní smlouvu, tak máš nárok na rodičák tady. Pokud ne tak o RP a přídavky budete žádat v Rakousku a jestli je tam pak rozdíl (menší peníze v závislosti na kratší době čerpání), tak ti to tady sociálka doplatí.

monasek84
23. led 2015

Ahoj, ja mam prac.smlouvu a tr.pobyt v CR a beru rodicak ze Slovenska (+ mi CR doplaci rozdil). Je to proto, ze se na SK ted fyzicky zdrzuju u manzela, travim tu rodicovskou. V ramci EU by to melo byt vsude stejny, takze jde o to, kde se fyzicky zdrzujes. Samozrejme si ale myslim, ze to jde brat i kdybys tam nebydlela, ale do toho uz tak nevidim.

lendulka212
11. únor 2015

Ahoj nemám manžela, ale žiju s přítelem, tak je trochu jiná situace. Ale pracovní poměr na dobu určitou mě zkončil při mateřské a o rodičovskou jsem si musela žádat v zahraničí, kde přítel pracuje.

sbinka2004
26. pro 2015

Maminky,kdo má vyřízený rodičák v Rakousku?Děkuji za odpověď

madrilena
26. pro 2015

@berynka Tak to není. Pokud manžel platí daně v Rakousku, tak musí být rodičák vyplácen Rakouskem. V některých zemích ani rodičák nemají. Pak by teoreticky měla ČR dorovnávat rozdíl, ale jestli se tak děje i v realitě, nevím.

berynka
26. pro 2015

@madrilena mám zkušenosti z Německa a tam je to tak, jak jsem napsala výše. A určitě to nesouvisí s daněmi, jedině se sociálním pojištěním.

Nejpřesněji by to už teď mohla uvést @ninulinek 😉 .

madrilena
26. pro 2015

@berynka V EU by to mělo platit všude stejně. Akorát tady ta ochota vyplácet je asi hodně malá 😉

ninulinek
autor
26. pro 2015

Manžel zije a pracuje v zahraničí. V česku jsme brala jen mateřskou. Rodicovskou beru z rakouska, tu nejdelší na 30měsíců. Mužů říct, ze to vyřizování bylo šíleně a to si budeme muset žádat každý rok

sbinka2004
27. pro 2015

Ninulik Můžu se zeptat co jste vše potřebovala? Děkuji

shine2015
27. pro 2015

Taky by mne zajimalo...manzel ma jit pracovat do zahranici,ja beru ppm a pak mam jit na rp...mam tu pracovni smlouvu na dobu neurcitou,lekare pro sebe i deti,hypoteku na dum...rozhodne chci mit nadale vse v cr vcetne lekaru,starsim detem platime skolku,ted tam nechodi,protoze nam to pediatricka nedoporucila (mame par tydnu miminko a deti doposud nemely nestovice,tak aby je nechytl maly).....pokud muz vezme praci v zahranici,tak co? Ja za nim obcas s detmi pojedu a obcas on za nami,pokud ja nebudu figurovat v realitce kde si on zaridi podnajem...nechci s tim nijak tzv vycuravat,ale mame vse v cr...a chci tady vse mit i na dale...tady jsem pracovala 8let a odvadela danne,socialni i zdravotni...vim ze v zahranici bych mela narok i na prispevky na dite navic (maji tam na kazde dite prispevek) .... Ale ja se jednak bojim toho sileneho papirovani a za dalsi tam nechci evidovat deti neb az budou skolou povinne zde v cr tak nastoupi zde.....tam by od zari musely do skoly.
Nevite na jak dlouho muzu za manzelem jet nebo jak casto? Abych mohla pobirat rp tady v cr...pokud to tedy jde.

madrilena
27. pro 2015

@shine2015 Ahoj, ta doba pobytu v zahraničí by u Tebe neměla přesáhnout 3 měsíce ročně. Už nevím, odkud to mám, ale takto si to pamatuji. Jinak RP je nepojistná dávka a vyplácí se na základě trvalého bydliště či obvyklého bydliště (v rámci EU). Tzn., že je úplně jedno, jestli si tu kdy pracovala nebo ne. Dostávají to lidi, kteří v životě nevydělali ani korunu. Pokud manžel platí daně tady, tak je to ok. Pokud však bude mít zahraniční smlouvu, tak pozor. ÚP si může vyžádat cokoli a kdykoli během pobírání příspěvku. Pokud Tě tedy nějaký "dobrotivý" soused udá a ÚP si vyžádá manželovu smlouvu, tak můžeš mít dost problém. Je to hodně nespravedlivé, vyplácení RP je určitým způsobem dosti iracionální, ale je to tak...

shine2015
27. pro 2015

@madrilena diky moc! A kdyz budu ka zit tady a manzel mimo cr, tak taky musim zadat mimo cr?

berynka
28. pro 2015

@ninulinek a kde žijete? V rakousku? A trvá ti pracovní poměr v čr?

U nás manžel žije v německu, je i daňový rezident, trvalé bydliště má stále české a ja měla pracovní smlouvou na dobu neurčitou zde a rp probírala taky tady v čr.

berynka
28. pro 2015

Naopak máme nárok a pobirame přídavky na děti z německa, jen jsme od naší socialky potřebovali potvrzení.

shine2015
29. pro 2015

@berynka dnes jsem volala na info linku a pokzd zijes tady a mas smlouvu na dobu neurcitou,muze manzel pracovat v zahranici a ty pobirat rp tady v cr presne jak pises....jen musis dolozit ze treba tady mate hypoteku,skolku pro starsi dite,pausal na tel,lekare atd....aby bylo zrejme ze zijes v cr...cestovat za muzem muzes neni omezena doba jak dlouho muzes byt mimo cr, ale posuzuji to....