Dobry den prosim o radu nekoho,kdo to ma stejne jako ja.Jsem na rodicovske dovolene s dvouletou dcerou,narok na materskou jsem nemela,do 9.mesice jsem pobirala 7600,ted az do 4let 3800.Cekame druhe dite a ja se chci zeptat,co,jak a kdy budu pobirat?Mam zivnost na vedlejsi cinnost a krome zdravotniho pojisteni nic neplatim.Druhe dite bylo tak trochu neplanovane a zacinam se bat ze to pro nas bude likvidacni,s tou nasi statni podporou😔 Moc prosim nekoho kdo s tim ma zkusenost o detailni vysvetleni,dekuji..
Prave ze je take OSVC, vubec si nevim rady
@renda89 a take priznava minimum? tak to pak asi ti nic neporadim
Jeste se zeptam takhle,az do porodu budu mit 3800 a pak zase 9 mesicu 7600 a po tech 9 mesich opet 3800 na dve deti?
No me to neprijde,ja jako osvc jsem si platila nemocenske abych mela materskou,nebylo to moc ale aspon neco.Ale zase mame jedny z nejlepsich podminek v EU jako rodicovska takze me neprijde ze by si bylo na co stezovat .Ted jedine dojit na socialku a zeptat zda by neporadily zda jsou nejake moznosti dalsi
Vzhledem k tomu, že jsi osvč, tak není špatné mít rodičák na 4 roky, protože do té doby můžeš mít živnost jako vedlejšák. A navíc máš možnost provozovat živnost a neomezeně vydělávat. To mi přijde super. Taky to tak mám 🙂.
@renda89 podívej se sem.jsou nějaké novinky týkající se té povinné 4lete rodičovské. https://www.modrykonik.cz/forum/zamestnani/je-lepsi-byt-osvc-nebo-zamestnanec/
@xpila to samozřejmě. Ovšem nedokázala bych za 2 roky na rodičáku našetřit rezervu/zvýšit si stávající rezervu na další 3 roky...Jestli tohle dokážeš, seš šikovná hospodyňka a musím ti jen gratulovat. To myslím vážně, nikoli jakkoli posměšně nebo urážlivě. Rezervu určitě jo, taky jsem odkládala a a odkládám, co to dá, ale je to prostě málo, i když pracuju téměř celou dobu, co jsem doma. Nevím, jsetli jsi osvč a kolik máš dětí a jak žiješ, ale mě to s hypotékou a dvěma děti jde prostě blbě.
@pivonka2 Ja mam deti 3, s muzem hypoteku, jsem OSVC vedlejsi a mame spolu firmu, takze zadne zamestnanecke jistoty. Presto zvladame mit kazdy z nas rezervu, taky odkladam stranou. Ono to jinak jaksi nejde.
Samozrejme ze odkladame,kdyz je z ceho.Jenze rozbije se auto,lednicka,pes nam onemocnel,je toho proste strasna spousta na poplaceni,podotykam ze z kopytka si nevyhazujeme,ted s penezi vyjit dokazu,myslim si ze jsem hospodarna a sporiva.Ale prijde dalsi dite a z tech samych penez kupovat plenky,mlicka atd.Nevim jak komu,ale nas tyhle potreby vysly vice nez 3800 a to pro jedno dite.
a nemas moznost si vyridit rodicovsky prispevek na pritele/manzela?pokud vydelava on,muzete si to vyridit na jeho vymerovaci zaklad