2. rodičovská dovolená u OSVČ

renda89
17. črc 2017

Dobry den prosim o radu nekoho,kdo to ma stejne jako ja.Jsem na rodicovske dovolene s dvouletou dcerou,narok na materskou jsem nemela,do 9.mesice jsem pobirala 7600,ted az do 4let 3800.Cekame druhe dite a ja se chci zeptat,co,jak a kdy budu pobirat?Mam zivnost na vedlejsi cinnost a krome zdravotniho pojisteni nic neplatim.Druhe dite bylo tak trochu neplanovane a zacinam se bat ze to pro nas bude likvidacni,s tou nasi statni podporou😔 Moc prosim nekoho kdo s tim ma zkusenost o detailni vysvetleni,dekuji..

kacireksro
17. črc 2017

a nemas moznost si vyridit rodicovsky prispevek na pritele/manzela?pokud vydelava on,muzete si to vyridit na jeho vymerovaci zaklad

xpila
17. črc 2017

@renda89 Pokud nejsi zaměstnaná, tak nejsi na rodičovské dovolené. Takže pokud ti jde o rodičovský příspěvek, tak na ten má nárok každý, tedy i ty. Mimochodem státní podpora je u nás velmi štědrá, mohla sis platit nemocenské pojištěnía měla bys nárok i na mateřskou.

renda89
autor
17. črc 2017

Prave ze je take OSVC, vubec si nevim rady

kacireksro
17. črc 2017

@renda89 a take priznava minimum? tak to pak asi ti nic neporadim

renda89
autor
17. črc 2017

@xpila
Aby se mi alespon nejakym zpusobem vyplatilo platit nemocenske,musela bych platit hodne vysoke zalohy jak na nemocenskem,tak socialnim pojisteni,alespon tak jsem to vycetla

renda89
autor
17. črc 2017

Jeste se zeptam takhle,az do porodu budu mit 3800 a pak zase 9 mesicu 7600 a po tech 9 mesich opet 3800 na dve deti?

nat
17. črc 2017

@renda89 ano rodicovsky prispevek ti prejde na mladsi dite a nevycerpane penize na starsi dite ti propadnou

renda89
autor
17. črc 2017

@nat to je prece hrozny,zivit dve deti z tohohle niceho 😔

nat
17. črc 2017

No me to neprijde,ja jako osvc jsem si platila nemocenske abych mela materskou,nebylo to moc ale aspon neco.Ale zase mame jedny z nejlepsich podminek v EU jako rodicovska takze me neprijde ze by si bylo na co stezovat .Ted jedine dojit na socialku a zeptat zda by neporadily zda jsou nejake moznosti dalsi

jajulin
17. črc 2017

Vzhledem k tomu, že jsi osvč, tak není špatné mít rodičák na 4 roky, protože do té doby můžeš mít živnost jako vedlejšák. A navíc máš možnost provozovat živnost a neomezeně vydělávat. To mi přijde super. Taky to tak mám 🙂.

xpila
17. črc 2017

@renda89 Děti snad mají otce a neživíš je sama, ne? Navíc to je příspěvek - nemá ti to zaplatit všechny výdaje.

renda89
autor
17. črc 2017

@jajulin to mas pravdu,to na tom super je,jenze ke vsemu nemame hlidani,manzel se vraci pozde vecer a ja tudiz nemam na tu praci moc prostoru,po te financni strance se toho teda dost bojim

renda89
autor
17. črc 2017

@xpila manzel je take OSVC,takze nekdo urcite chape ze jednou penize jsou a jednou jich tolik neni,zadala jsem o prispevek na bydleni,coz nam nedali,jelikoz mam vedlejsi zivnost,mam pro ne z ni automaticky 6500 (coz zdaleka nemam)+rodicak=nemam narok

pivonka2
17. črc 2017

@renda89 podívej se sem.jsou nějaké novinky týkající se té povinné 4lete rodičovské. https://www.modrykonik.cz/forum/zamestnani/je-lepsi-byt-osvc-nebo-zamestnanec/

xpila
17. črc 2017

@renda89 Právě proto, že jste oba OSVČ, tak by jste měli být finančně gramotní - tj. pokud mám zrovna víc peněz, tak je odkladádám na dobu, kdy jich bude méně.
Pořád máš možnost si živnost přerušit, to musíš vědět ty, co se ti víc vyplatí.

pivonka2
17. črc 2017

@xpila ona by si třeba i odkládala, ale jestli druhé píše, že bylo neplánované...Ono se to dobře radí. Já jsem taky osvč, rezervu jsem si před první rodičovskou udělala, ale po 5 letech se blížíme k nule. Teď neplánovaně otěhotnět, tak je to pro nás také likvidační.

xpila
17. črc 2017

@pivonka2 Tady ale přece vůbec nezáleží na tom, jestli bylo plánované nebo ne. Přeci si odkládám bez ohledu na děti.

pivonka2
17. črc 2017

@xpila to samozřejmě. Ovšem nedokázala bych za 2 roky na rodičáku našetřit rezervu/zvýšit si stávající rezervu na další 3 roky...Jestli tohle dokážeš, seš šikovná hospodyňka a musím ti jen gratulovat. To myslím vážně, nikoli jakkoli posměšně nebo urážlivě. Rezervu určitě jo, taky jsem odkládala a a odkládám, co to dá, ale je to prostě málo, i když pracuju téměř celou dobu, co jsem doma. Nevím, jsetli jsi osvč a kolik máš dětí a jak žiješ, ale mě to s hypotékou a dvěma děti jde prostě blbě.

somalicats
17. črc 2017

@pivonka2 Ja mam deti 3, s muzem hypoteku, jsem OSVC vedlejsi a mame spolu firmu, takze zadne zamestnanecke jistoty. Presto zvladame mit kazdy z nas rezervu, taky odkladam stranou. Ono to jinak jaksi nejde.

renda89
autor
17. črc 2017

Samozrejme ze odkladame,kdyz je z ceho.Jenze rozbije se auto,lednicka,pes nam onemocnel,je toho proste strasna spousta na poplaceni,podotykam ze z kopytka si nevyhazujeme,ted s penezi vyjit dokazu,myslim si ze jsem hospodarna a sporiva.Ale prijde dalsi dite a z tech samych penez kupovat plenky,mlicka atd.Nevim jak komu,ale nas tyhle potreby vysly vice nez 3800 a to pro jedno dite.

misa357
17. črc 2017

@renda89 Ale tohle sis mohla zjistit, než jste se pustili do prvniho. Ty informace dnes jsou.