Mám 1,5 letého syna a od září mi nastupuje do jeslí. Bylo mi tam řečeno, že si mám prý přerušit rodičovské příspěvky protože je nesmím pobírat, pokud mám dítě v jeslích a nejsou mu ještě 2 roky. Přijde mi to jako nesmysl, protože prý až mu budou 2 roky, peníze mi potom vrátí. Nemáte někdo zkušenosti? Předem děkuji za radu.
Ono asi to nie je úplne pravda, všetky známe a kamarátky čo mám (Praha, Stredočeský kraj,, Liberecko), dávajú dieťa do jeslí od 1 roku a ani jedna si rodičák nezrušila. Ja to budem mať stejné. Ale pozor, rozdiel je, či sú to súkromné jesle, alebo štátne. Takže pokiaľ dáš dieťa do súkromných jeslí, školky, alebo máš chůvu, nikdo to nerieši, ani ťa nikam nenahlási, poberáš rodičák aj naďalej. Pokiaľ do štátných, tam už prebieha nejaké info smerom k úradom, čiže to by ti rodičák zrušili. Dúfam, že som to napísala zrozumiteľne 😉
@malydelfin Ano řekli ti to správně. Do dvou let aby ti zůstal rodičák, tak můžeš dát malého do jeslí nebo do školky max. na 46 hodin v měsíci (nebo tak nějak podobně, ty hodiny si přesně nepamatuji). Od dvou let dítěte už může být v jeslích celodenně a ty můžeš pobírat i rodičák. Zajdi si na sociálku s tím že přerušuješ z důvodu nástupu do jeslí rodičák a jakmile malému budou dva, tak tam zase zajdi a opět se k němu přihlaš. Buď ráda že to jde aspoň takhle. Já jsem ukončila mateřskou když měla malá 2roky a 7 měsíců, protože šla celodenně do školky. Tehdy bylo nepřípustné mít dítě celodenně ve školce a pobírat mateřskou. Teď už to od dvou let dítěte nikdo neřeší.