Ahoj všem,
píšu anonymně,chodí jsem i manžel.
Mám ráda zlaté šperky i chirurgickou ocel.A už nějakou dobu přemýšlím,že si koupím zlatý prstýnek do 5tisíc.Nevím jestli nový nebo z bazaru.Vyplatí se zlato kupovat z bazaru a o kolik je to levnější?Má někdo zkušenosti?A je to dobrá investice zlato?Děkuji za odpovědi
Zalezi, o jaky sperk konkretne a za jakou cenu se jedna. Zlato urcite spatna investice neni, dlouhodobe jeho hodnota roste. A do 5 tis se nejaky hezky decentnejsi da sehnat i novy. Zda se vyplati bazarove nevim, ale byla bych hodne obezretna pripadne ve vyberu bazaru. Za me spokojenost s novymi zlatymi sperky s Eppi, maji na sperky dozivotni zaruku a kazdy rok zdarma i profesionalni cisteni 🙂 jsou ovsem o neco drazsi, tam do 5 tis moc vyber nebude. Zaroven snubni prsteny mame s manzelem z izlato24 a tam jsme oba dohromady poridili za 7 tis (tenke 3mm jednoduche krouzky, ale i tak cena super). Kvalita bych rekla, ze v poradku a cena o hodne niz. Take uz nenosim sperky z jineho materialu. 🙂
Asi tak před lety jsem kupovala mamce k narozeninám zlaté náušnice, když jsem se teď mrkla namátkově na web, tak je to dražší než před lety, ale srovnávám nesrovnatelné, protože neznám přesnou gramáž.
Pokud si stanovíš dostatečně dlouhý horizont, tak když si koupíš dneska prsten za 5000 Kč, tak za 15 let ten samý bude o dost dražší. (Náklady na těžbu zlata rostou a v zemské kůře je ho omezené množství.) Šperky jsou dost specifická investice a musíš to umět prodat. Takže bych si ho nekupovala s cílem, že ho za 15 let prodám za 8000Kč, cena výkupního cena u šperků je nic moc. Předpokládám, že to vykupují jako surovinu a není tam přidaná umělecké hodnota, která stojí za výrobou....Já bych si klidně koupila dneska prsten, co se mi líbí.
Nekupovala bych si prsten na investici, ale pro radost. (Tím nehejtím investice do zlata, to je jen trochu jiná kapitola.)
děkuji,já chci prstýnek na nošení a pro radost.Koukám i na chirurgickou ocel,ale prý po čase zčerná.Ale zlato se mi moc líbí,ale je drahý no
U chirurgické oceli pozor, je to tvrdý kov a pokud by se ti něco stalo s prstem, tak by se mohlo stát, že hrozí amputace prstu. Docela nedávno mi to říkala známá a mě to nikdy nenapadlo....
Blíží se Vánoce, nevím jak hrotíte dárky, ale můžeš říct, že bys chtěla zlatý prstýnek a že bys radši místo ponožek a sprcháče chtěla příspěvek na prstýnek, tím se ti zvýší rozpočet.
@levandule_k ano tu amputaci prstu kvůli prstýnku z chirurgické oceli mohu potvrdit. Můj bývalí přítel jeden odemne nosil,( doteď si to vyčítám že jsem mu ho dala), nicméně k věci. Nosil prstýnek z chirurgické oceli, byli jsme mladí, on šel čerstvě na učňák, no a cestu domů si zkracoval přeskakováním brány, místo 15minutoveho obcházení. Jednoho dne se mu zachytil prst při přeskakování na horní části té brány a když plnou vahou seskakoval dolů, prst byl v ..... léčba trvala několik let. Několik měsíců, měl prst zašitý v břichu, aby se "dobře uchytil" atd atd. Dlouhá Story. Ale máte pravdu. Je to odolný, tvrdý kov. Předpokládám, že autorka přeskakovat nikde nic nebude, ALE. Raději se podělím o zkušenost
Jinak nechci delat reklamu na Eppi, to vubec ne, jen s nimi mam dlouhodobe pozitivni zkusenost i v ramci reklamace nebo prizpusobeni jiz hotoveho vyrobku dle vlasni preference. Maji i pozlacene stribro (vizualne k nerozeznani), ktere v ramci dozivotni zaruky jednou rocne zdarma vycisti a pokud je treba, zdarma ho i znovu pozlati (pokud je zapotrebi casteji, tak pry do 500,-). Bavila jsem se tam s nimi o tom cca 2 tydny zpet, kdyz jsme s manzelem objednavali retizek s Malym princem (darek co dostanu az se narodi mimco, v patek jdu na cisare) a ja trochu zvazovala myslenku, zda jit do zlata, nebo vyrazne levnejsiho pozlaceneho stribra. Pro me je jen nevyhoda, ze stribro je nachylnejsi a ja sperky nesundavam (ac vim, ze by se melo).
@kubesovaadelka Tykej mi 🙂 Jako ono se nemusí nic stát a pravděpodobně se ani nic nestane, ale člověk nikdy neví a měl by znát to riziko. Kdyby prst otekl, tak zlato je relativně měkké, dá se přestřihnout, ale ocel je tvrdá, tam hrozí ta amputace... Takže já po tomhle bych nešla do chir. oceli., ale raději stříbro nebo zlato.
@levandule_k přesně jak píšeš. Jen jsem chtěla říct, že je to opravdu tvrdý kov. A to co se stalo bývalému příteli nepřeji nikomu, člověk si řekne udělám si radost, budu nosit prstýnek jakožto šperk,ozdobu, ale člověk nikdy neví. Ex taky nevěděl a stálo ho to prst
Obavam se,ze vetou "chodi sem i manzel" ses stejne odtajnila.🙂
@kubesovaadelka tybláho,to mě nenapadlo.To je hrozný🥲
Tak stejně ten prstýnek budeš nosit, ne? Tak proč by to manžel nemohl vědět? 😲 Mě kdybych něco takového napsala a on si to přečetl by spíš nějaký čekal k narozkam nebo něčemu, nebo by se to nějak dohodlo. Teda v případě že by ho to napadlo a nezapomnel by 😁
Můj manžel sbírá stříbrné mince a já mu řekla že od něj jednu chci, symbolicky, a on ji fakt sehnal, i když to nebylo jednoduché a asi ani levné. Ale na mě by nešetřil, kdybych si cokoli přála a jen trochu bychom si to mohli dovolit.
Víc se vyplatí kupovat z bazaru pokud si je člověk jistý, že kupuje to co se mu prezentuje. Jinak raději nový s atesty. Jestli by mi o ryzost nešlo, klidně ten bazar 🙂 Ale do 5000 se úzký sežene, naše svatební byly sice o něco dražší, ale to proto, že tam máme oba diamant (protože pevnost vztahu a věrnost a bla bla bla, přála jsem si to kvůli té symbolice), jinak bychom se do 5000 za kus vešli.
Nosím jen zlato . Většinu dostávám nebo za lepší cenu ulovím kousek v zastavárně. Do 5tis budeš mít prsten max 2-2,5g .