Zvykne si na školku?

hanka158
23. únor 2018

Dceri je 2,5 roku a jiz neco pres mesic chodi na 2 dopoledne do soukrome skolicky. Ze zacatku se tam tesila, skoro si ani nevsimla, ze odchazim, ale posledni dobou se to zhorsuje. Zacalo to tim, ze rikala, ze se ji tam nechce a tento tyden dokonce i plakala doma, pak plakala i ve skolce v satne a musela jsem se po cca pul hodine tam "vytratit", rozloucit se neslo. Kdyz je tam tak se zda byt spokojena, kdyz si ji po obede vyzvednu, tak je vysmata a nezda se mi, ze by nejak spechala domu. Uplne ze zacatku mela trochu problem, ze se tam dvakrat pokakala - nerekla si - i kdyz doma uz cca pul roku si rika uplne bez problemu. Pak se to parkrat zlepsilo a zacala si rikat a dnes opet pokakana... Navic se ji ma kazdou chvili narodit sourozenec.. Tak nevim - mame to jeste zkouset nebo ji stahnout a zkusit az od zari? Chtela jsem ji dat do skolky hlavne kvuli ni, protoze mi prijde, ze je s detmi stastna a se mnou doma se nudi, ale ted premyslim, jestli na to jeste nebylo brzy. Nebo ze by to bylo tou skolkou, ze konkretne tam se ji z nejakeho duvodu nelibi? Dekuju za zkusenosti!

zazana81
23. únor 2018

Myslím, že to je úplně normální a zdravá reakce a má to tak skoro každé dítě. Zrovna prožíváme něco podobného. Syn ze začátku ve školce spokojený, vůbec neplakal, když měl jít teď asi popáté, tak už doma říkal, že tam nechce a v šatně plakal. Trošku si popláče, ale pak se zapojí do aktivit a je spokojen. Děti má rád, hraje si rád, ale musí si zvyknout na to odloučení a to chvilku trvá.

jitushb
23. únor 2018

Dcera šla do školky ve dvou letech a 4 měsících a po prvotním nadšení taky přišlo vystřízlivění 😀 nechtěla tam ráno chodit a doslova jsem jí řvouci predavala učitelce, ale postupně se to zlepšilo, zvykla si že pro ní přijdu 🙂 nejdříve jsem jí nechávala jen na dvě hodiny a od nového roku už zvládá i oběd a občas se tváří že by tam chtěla i spinkat. Takže neboj chce to čas 😉 a možná momentálně svoje dělá i zima, dceři se v tomhle počasí nikam nechce chodit 😀

ivular
23. únor 2018

@hanka158 Pokud kvůli školce plakala i doma, stáhla bych ji. Třeba ani nemusíte čekat až do září, ale zkusit to zase např. v květnu, jestli by už nebylo veseleji.

hanka158
autor
23. únor 2018

@jitushb a jak dlouho to trvalo nez si zvykla a zacala se tesit? A dcera chodila taky tak malo nebo kazdy den?

utrikocku
23. únor 2018

Přijde mi pro dítě hrozné chodit do školky jen dva dny! Vždyť si neustále pořád zvyká dokola a dokola! Jen co si zvykne tak tam zase dlouho nejde. Dala bych tomu více pravidelností a četnosti. Navíc regres při narození nebo očekávání sourozence je normální.

jitushb
23. únor 2018

@hanka158 nejhorší byl první měsíc a půl, pak už to šlo a chodila cca 3 dny v týdnu, víckrát jsme to většinou nestihly.

hanka158
autor
23. únor 2018

@utrikocku nevim proc by to melo byt hrozne, znam spousty kamaradek, kterym deti chodi na 2-3 dny a deti jsou spokojene. Casteji ji urcite davat nechci, chci si ji take sama uzit. Skolku beru jen jako zpestreni.

utrikocku
23. únor 2018

@hanka158 porad se s dětským psychologem. Evidentně to tvému dítěti nesvědčí. Ptala jsi se a toto je můj názor. A ty ho nemusíš brát. Zbytečne se zlobit za pluralitu názoru. Z vlastní profesní zkušenosti vím, že některé děti špatně reaguji když jsou školkou spíše vytrhnutí z rodinného prostředí než když je častější a pravidelnou. Pokud máš pochyby jak se jí tam daří, tak si ji nech doma, když si ji chceš užít a ona si může užívat s dětmi na hřišti.

pt1981
23. únor 2018

Moje holcicka nastoupila jako cerstva triletacka a ve tride byla nejmladsi. Rada chodila tak mesic. Byla kazdy den a jen dopo. Ja doma 14ti denni miminko. Pak zacala smlouvat, ze nechce. Doma sceny a plakani, v satne taky. Bylo mi doporuceno louceni neprotahovat. Takze pusa, obejmuti a sla jsem. A ten plaaaaac! Cca po 3m si rekla o spinkani ve skolce ( ranni sceny stale trvaly! ). Zkusily jsme to, ale po tydnu zase knourani, ze nechce... Takze umluva, pres kterou nejede vlak: po+pa po obede, ut, st, ct spinka. Namaluju ji na tabuli obrazky ( po obede beruska, po spinkani slunicko a vikend ci volno srdicko ). Kazdy vecer uplynuly den smazeme. Je to beh na dlouhou trat, jenze je taky potreba, aby se umela zaclenit do kolektivu. Jakmile odejdu, tak se dcerka uklidni a cely den je vesela a hraje si. Ma plno kamaradu, kazdy den mi maluje obrazek, vypravi zazitky. Krize opet nastane pri rannim probouzeni.... Ja radim nepolevit. Drzim pesti

berenika39
23. únor 2018

@hanka158 děti se do školky třeba těší - jdou tam párkrát spokojeně a pak už ne - pochopí totiž, že to je pravidlo - že se to opakuje. A to je pro ně moc. Trochu to bereš moc ze svého pohledu. Já chci, já si myslím. Ale ona to má jinak. Je zmatená. dávat dítě sem tam do školky je pro ně náročné. Nemají pojem o dnech v týdnu, nevědí, kdy zase bude bez tebe a kdy s tebou.
Je malá, zatím to pochopit nemůže, at se ti to líbí nebo ne. Bud bych ji tam dávala na dopoledne pravidelně denně nebo vůbec. A přikláním se k tomu, že na to ještě nemá. Některé děti k tomu pochopení - že si pohraje amáma přijde dospějí až o hodně, hodně později.

travnulee
24. únor 2018

Pokud nemusíš,tak neriskuj,že ji zbytečně ublizis,očividně není ještě na takové odloučení ještě zralá,pokud ji chceš dopřát kolektiv choďte do hernicek,zvete si dětské návštěvy, takhle si užije děti,ale bude ti na blizku

ivular
24. únor 2018

Tak já bych se trochu ohradila proti názoru, že dávat dítě do školy na 2 - 3 dny v týdnu je horší (a pro dítě zmatečné) než kdyby tam chodilo každý den.
Minimálně můj syn to měl přesně naopak: nejprve jsem jej dala do soukromé MŠ na dva, později tři dny v týdnu. Má těžkou separační úzkost, takže pro mě byl "šok", když ani jednou nezaplakal. Prostě neuvěřitelná pohoda po celou dobu docházky - a to jsem opravdu čekala nejhorší.
Pak jsem jej z finančních důvodů dala do státní školky a začalo peklo na zemi. Celý první rok mi tam proplakal. Zlepšilo se to mírně zase až jsem se se školkou dohodla, že i tam bude chodit jen 3 dny v týdnu. Až teprve druhý rok docházky se syn zklidnil, takže bylo možné postupně opět navýšit na 4 a pak i na 5 dnů týdně.
Asi je rovněž individuální, jaký model je pro dané dítě vlastně úlevný a jaký naopak zatěžující.

hanka158
autor
24. únor 2018

@ivular diky za zpravu, ja si take myslim, ze to tim neni... kamaradky maji spokojene deti, ktere chodi jen na 2-3 dny . Jeste premyslim, jestli to neni vylozene tou skolkou, ze ji tam neco vadi - nelibi se ji ucitelky nebo nevim... Chodime ted taky relativne kratce na cviceni, kde cvici sama s tetama a s detma a je uplne nadsena, vubec ji nevadi ze tam nejsem. Je to teda jen na 45 min, ale princip je stejny - ze je beze me - akorat dela veci, ktere ji bavi. Trochu se bojim, ze se to ted ve skolce bude stupnovat a bude to horsi a horsi a pak az prijde miminko (max do 3 tydnu), tak ji stejne budeme muset nechat doma...

hanka158
autor
24. únor 2018

@zazana81 aha, tak to mame stejne, byla asi petkrat uplne v pohode, pak nejdriv ze nechce, ale nakonec sla a ted uz i plakala ze nechce... a ted kdyz se bavime o skolce at reknu cokoliv (treba co meli k obedu nebo jaky obrazek nakreslila), tak vzdy zacne rikat "ja chci za mamou"- i kdyz jsme doma a nikam se nechysta...takze horsi a horsi. A vy teda zatim nechavate? A jak dlouho vam trvaji ty ranni place?

ivular
24. únor 2018

@zazana81 Dětský pláč v souvislosti se školkou nazýváte " zdravou reakcí"?? 😲

wimbledon78
24. únor 2018

Moje dcerka take chodila od 2,5. Do soukrome. 2-3 x tydne. Uplne stejny prubeh. Ze zacatku obrovske nadseni, a pak z niceho nic “vystrizliveni” a strasny srdceryvny plac. Rano a pak i ve skolce. Ale nevzdala jsem to, na popud ucitelek. Pry jakmile odejdu, tak do 5 minut je z ni spokojena a vesela holcicka. I mi poslaly par videi. Zapojovala se do programu, hrala si s detmi a vesela byla i kdyz jsem ji vyzvedavala.
Tak jsem vytrvala, i kdyz ty rana byly krusne. A preslo to. Trvalo to temer mesic.
No a pak mela delsi dobu pauzu(rodinne duvody) a v zari naskocila jako 3,5 leta do statni skolky. A je to nanovo.
Jen je to jednodussi v tom, ze uz je rozumna a o vsem si muzem popovidat, vysvetlit, domluvit se na necem co je prijatelne pro obe strany.
Tim chci rict, ze ani odklad nemusi pomoct.
A verim, ze prichod miminka dcerka vnima. Jina atmosfrra doma atd. A muze to s tim urcite souviset.
Nebudu radit co delat, to necham na vas 😊 ale jen pisu, jak to bylo u nas pro srovnani

travnulee
24. únor 2018

@hanka158 tuhle variantu,že to je školkou, nechci úplně vyloučit,možné to je,ale kdyby jsi měnila skolku v průběhu roku,tak to bude zas stres,a pokud to uděláš po prázdnínach,tak bude někde spokojenější třeba jen proto,že mezitím dozraje.školku a takhle krátký kroužek nemůžeš srovnavat.tak ji zkus dávat do školky jen na hodinu a pul az dvě hodiny(už to je dvojnásobek proti kroužku) tj.na hlavní program ráno a uvidíš,co to udělá.

leneee
24. únor 2018

Z me zkusenosti: dcera byla od mala spolecenska,mela rada deti a tak jsem predpokladala,ze se ji bude ve skolce libit-2,5 leta sla na 2 dopoledne v soukr.skolce-ze zacatku ok,pote plac a ve finale cele rano doma horor. Nemela jsem v tu chvili nutnost ji tam davat na silu, tak uz dale nechodila. Ve 3,5 letech ve statni-opet od zacatku plac, takze ac jsme prvni dva mesice poctive chodili cca 3-4dny v tydnu,nemela jsem dal potrebu to nejak hrotit (jsem na MD) i kvuli caste nemocnosti od rijna/listopadu. Pak od ledna obrat (skoro 4 roky)-chodi dobrovolne, sama rekne ze chce jit do skolky,od rana jde s usmevem a tesi se tam. Takze pro mne je to pouceni-nechat dite at k tomu dozraje samo.Uvidime jak to bude s druhym 🙂))

drakenn
24. únor 2018

Nechala bych ji doma. Není prostě zralá. O nějaké socializace v jejím věku nemůže být ještě řeč. Nelmala bych to. Na Rady typu ona si zvykne, nesmíte povolit a vydržet nereflektujte. A je tak jednoduché dítko přinutit, aby tam bylo, (prostě ho tam strčím a utecu). Ty děti to časem vzdaji. Ale pak řešit později jiné problémy, to nestojí za to.

verusky
24. únor 2018

@hanka158 je to prirozena reakce... prve jsou deti nadsene, pak prijde pad. moje dcerka prvni tyden ve skolce ok, druhy propad, treti radsi nemocna, zase ok, zase propad a teprve pak to sedlo. a to jsem ji tam (NASTESTI) nenechala spinkat. ted se raduje, kdyz do skolky nemusi... ale jinak vse bez problemu, kdyz jde, tak jde, za pul roku tam s ni bude i bracha, to uz budou i spat. chci jen napsat, jestli ve Vasem pripade neni lepsi se na to vykaslat. budes mit doma miminko, rano vstavat, chystat se... ja jsem treba i nekdy rada za nejake nachlazeni, ze me ten ranni kolotoc mine. anebo naplanujte jen jeden den skolky, protoze jednou tydne je to pro radost. muze to byt zdravy kompromis- neni to moc a neni to uplne zruseno.

tylovat
25. únor 2018

@hanka158 Zkus si ještě dobře sama v sobě popřemýšlet, jestli opravdu mate školku kvůli dceři. Často děláme něco pro naše děti v domnění, ze je to pro jejich dobro a myslíme si, ze ony to potřebuji. Nemyslím si, ze by dcera ve 2,5 letech potřebovala být bez maminky v kolektivu děti. Potřebuje nejspíš děti, to ano, ale s maminkou. Zapište se na nějaké cvičení, zpívání, chodte více na hřiště. Věř, ze až se narodí miminko, situace se nejspíš zhorší. Dcera si bude připadat odstrcena. Jsem učitelka v ms a máma dvou děti. Sama jsem udělala chybu u staršího syna a dala ho ve 4 letech do školky, i když jsem byla s ročním prckem doma.... dělala jsem to taky v domnění, ze on to přeci potřebuje. Dodnes řešíme následky a kdybych tehdy věděla, co teď...nenutila bych ho tam chodit. Ve školka teď vidím ty malé triletaky, jak je to pro ne těžké. Zvlášť když je máma doma se sourozencem, je to pro ne zrada, neříkám, ze vždycky, ale z 90% ano. Dej hlavně na svůj pocit, promluv si v klidu s dcerou...to je vždy nejlepší cesta. Nikdo vás tu nezná osobně a jen ty víš, co je pro tebe a tvé děti nejlepší, řiď se svoji intuici🙂. Přeju hodně štěstí a zdravé miminko

123jana123
13. říj 2018

U nás to bylo taky tak. Syn nastoupil do školky ve dvou a půl letech. Byl samostatný, komunikativní, zvyklý na to občas být beze mě či sem tam přespat u babičky. Vždy jsme se normálně rozloučili, nikdy jsem nedělala to, ze bych se nenapadne vytratila, když si mě nevšímá. Prvních týden ve školce nadšený a plakani přišlo az pak, když si prave uvědomil, ze je to pravidlo. U nás byl ale pláč vždy jen ráno při rozloučení, za chvíli na to se vždy běžné začlenil a nikdy teda doma neplakal. Ale po ránu se mu nikdy do školky nechtělo. Taky jsem byla v té době doma těhotná a chtels jsem ho dávat do školky jen na některé dny, ale na doporučení učitelky, nakonec chodil cely týden, aby si vytvořil nějaký režim. Jakmile jsme se zájeli a brala se školka jako samozřejmost, už jsem si ho začala nechávat někdy třeba pondělky nebo patky doma proste dle programu a příležitosti. Když se pak narodila dcera nechala jsem si ho doma, máme školku trochu z ruky, já byla po císaři a bylo by pro mě dost náročné se s oběma po ráno vypravit do školky, nosit vajíčko do auta atd..do toho pak byla chripkova epidemie, pak ve školce neštovice, takže aby mi něco nepřinesl k malé, byl nakonec doma 6tydnu. Měla jsem z toho hrůzu, jak to zvládne a kupodivu úplně v pohodě. První dva dny jen fňukal ráno a pak už úplně v pořádku. A to byl zrovna březen a měl tři roky. Nicméně, když vidím teď odstupem ten rozdíl loni a letos v tom co mu ta školka dává, jak se tam těší a jaké má zážitky apod.. tak si myslím, ze mohl klidně ten rok ještě být se mnou doma. To už bohužel nevratim, ale jsem rozhodnuta, ze dceru uz do školky takhle brzy nedám.

simona_33
31. říj 2018

@hanka158 Ahoj, můžu se zeptat, jak to u vás dopadlo? Mám pocit jakoby h ten příspěvek psala já.... 😒 Ráno řev, ne ne ne, musí jít nakoupit, spinkat, nebo cokoliv ale ne jít do školky. Když odejdu, je ve školce v pohodě, vyzvedávat v pohodě. Po dohodě s ředitelkou navyšujeme w na 3 dny v týdnu....za měsíc čekáme mimino. Nevím, kdy mám očekávat zlepšení nebo zda ho nechat doma.

hanka158
autor
1. lis 2018

@simona_33 Ahoj, no bylo to celkem hrozne az do meho porodu, tj. 3 mesice. Rano vzdy plakala, pak i pri predavani ve skolce, ale tam uz byla vpohode, pri vyzvedavani take. Na 6nedeli jsem si ji nechala doma, protoze bych to nedala, a po pauze to paradoxne uz bylo vpohode. Nikdy se tam netesila, ale rano uz prestala plakat. Ted ve 3 letech nastoupila do jine soukrome skolky kam chodi vetsi deti take mensi kolektiv a uz vidim tu zmenu, do skolky se tesi, hlavne na kamaradky, i kdyz zvykani na novou skolku bylo take narocne, ale trvalo asi jen tyden. Zpetne bych si ji nechala doma az do tech min. 3 let, myslim, ze jeste potrebovala byt jen se mnou. Stalo nas to hodne penez a byla jsem z toho akorat vynervovana a myslim, ze by ji nic neuteklo... Kazde dite je jine, ale tohle byla nase zkusenost 🙂

simona_33
1. lis 2018

@hanka158 ok tak moc děkuji, uvidíme jak to půjde. Syn šel dnes po nemoci, plakal ale bylo to po té pauze lepší. Jinak si hraje a není nijak frustrovanej, jen ty rána jsou drama. Asi o nic nepřichází když jde až ve 3, ale mě ty dvě tři dopo pomůžou, taky tam tvoří, mají program apod a já budu skákat kolem mimina, tak si opravdu myslím, že je to pro něho fajn. Asi uděláme větší pauzu kolem vánoc... A do té nové školky chodí už každý den? Ono je to lepší na zvykani, syn opravdu když chodí celý týden je to taky nebe a dudy. Ještě jednou moc díky za info