Zdravim,
mám takový zmatený nadpis, ale hned to vysvětlím.
15.2. začíná synovi adaptace do školky, budou mu čerstvě dva roky. Má ještě na spaní dudlík, takže jsme se rozhodli ho konečně odebrat. Ve školce bude spát až od 1.3., ale chtěla jsem mít dostatečný náskok, aby spaní ve školce bylo s jistotou bez problémů (tedy co můžeme ovlivnit). Syn nikdy se spaním neměl problémy, cca od 4m spí celou noc, klidně i 12h v kuse.
V pátek odpoledne jsme šli do hračkářství, malý si vybral sám hračku a místo ní jsme do regálu dali "mimi", udělali jsme papa a x krát mu opakovali, že nová hračka je místo mimi a že mimi už není a nebude. Přišlo nám, že to chápal a z plyšové kachny byl úplně vedle 🙂
Bála jsem se, co večer bude, ale nic, úplná pohoda, místo mimi se sháněl po kachně a usnul bez problémů, nad ránem se vzbudil a chvíli kňoural " mimimimi", ale zase usnul, jakmile jsem mu vrazila kachnu.. V sobotu po obědě to taky celkem šlo, jen spal kratší dobu. Odpoledne měl najednou teplotu, pak horečku a večer už po odečtu čtyřicítku. Nic jiného mu nebylo. Jen nechtěl moc jíst a víc pil.
Dneska se vzbudil, teplota kolem 38 a s jídlem už trochu lepší. Žádné jiné příznaky nějaké nemoci nemá. Přes den už teplotu neměl vůbec, ale po obědě už nešel spát vůbec, nechtěl prostě..
No a teď večer, co jsme ho dali spát, tak má v intervalech cca půl hodiny hysterický záchvaty, nechce chovat, hladit, mazlit, odhání nás a jen pláče. Teplotu ale už nemá a po mimi se neptá, ačkoli si myslím, že je ten pláč způsobený ztrátou dudliku, než tím, že by mu něco bylo. Dotazy, jestli ho něco bolí neguje, na doteky třeba na uších nebo bříšku reaguje normálně.
Možná vypadám jako matka harpie, ale k doktorovi jsme nejeli, protože má fakt jen teplotu, navíc mu ji Nurofen srazí a jinak je v pohodě, ale do toho to spaní bez dudliku a hysterický pláč.. Nechci mu dudlik jen tak vratit, jestli je to jen nějaká fáze, než si zvykne, ale když se to děje takhle najednou, tak nevím...
Chtěla bych se zeptat, jestli se to někomu taky stalo, nebo je to jen blbá náhoda? A máme mu ten dudlík teda ještě vrátit a počkat, nebo vydržet? Jak dlouho u vás trvaly případné trable s usinánim bez dudliku? Asi plácám páté přes deváté, no snad to poberete 🙂
Díky všem za relevantní příspěvky
Já moc zkušeností nemám, my jsme dudlík ztratili asi v 9 měsících a odnaučení trvalo myslím ani ne týden. Ale co jsem chtěla napsat, pokud je dítě nemocné, dudlík bych asi zase vrátila, ona ta nemoc to vždycky převrátí všechno naruby. I když nemá teploty, očividně mu není úplně nejlépe a to je na odnaučování vždycky nevhodná doba, já myslím, že do března stihnete i tak. 😉
@sapinek Jasně že k doktorce zajdu, když bude mít vysokou teplotu zase ještě zítra, jen jsem chtěla vysvětlit, že jsem neletěla o vikendu hned na pohotovost 🙂 Taky doufáme, že to bude trvat těch cca 14 dní, ale ta teplota to prostě celé nabourává, potvora 🙂 Vracet dudlík právě nechci, přesně si myslím, že by to pak bylo ještě težší.. Děkuji za zkušenost!
A moje dcerka ma 3,5 dudel na usnuti ma doma stale, ve skolce ho nechce sama od prvniho dne. Vi ze doma si muze 5 min podudlat. Usina hned pak ho vplivne a ok. Takze na co fite trapit? Kvuli chvilce pred usnutim? Vim ze by byla nedtadtna a ja tady od toho abych ji delala nestastnou nejsem.
@magdalenan ahoj,tak ze všech našich dětí měl nejdéle dudlík jeden z dvojčat.A to fakt asi do 2 a půl let.Nechali bychom mu ho až do doby,než by ho odložil sám,ale začala se mu dělat škvíra mezi horním a dolním patrem a to jsme nemohli dopustit.Zvykl si brzy.Během pár dní.Ve vašem případě bych dudlíka nevracela,když se po něm neshání a mělo to tak hladký průběh.Určitě bych ale šla k doktorce,pokud bude mít malý ještě zítra teplotu.
@mandala Právě ale ještě nemocný není. To, že má teplotu prostě za nemoc nepovažuji. Syn celkově nemocný nebývá, byl snad dvakrát v životě nachlazený, ale teplotu nebo horečku prostě sem tam má, den nebo dva třeba třikrát za rok, takže pokud z toho žádná skutečná nemoc nebude, nechci si už rozjezd odvykání nabourat. Navíc mu vrátit něco o čem mu tvrdí, že už nemáme... Manžel ten je ještě "horší" než já, když jsem při té čtyřicítce chtěla jet na pohotovost, řekl mi, že budu akorát za hysterku a že synovi nic neni a uvidíme ráno, a bylo 🙂 My jsme holt takoví krkavci 🙂
@marton Díky, takhle to vidím i já. U nás sice žádný viditelný zubní problém nehrozil, jen jsem nechtěla, aby měl jako jediný ve školce dudlik, všichni dvouleťáci tam už spinkaji bez něj, takže on by ho možná taky sám odložil, ale většinou změny dobře snáší, tak jsme to chtěli zkusit dopředu a ta teplota mi to nabourala, tak jsem se přišla poradit. Díky.
@magdalenan Tak musíš vědět sama, podle mě takto malé děti ještě nedokáží přesně říct, co je bolí, nebo je trápí, ta horečka může klidně být projevem nějaké nemoci, i kdyby ne, horečka sama o sobě není nic příjemného. Jako já když chci něco odnaučit, tak jsem taky tvrdá, ale případná nemoc mě vždycky zlomí - např. když jsem odnaučovala od plen - je fakt, že jsme pak museli začínat zase od nuly. 😉
@mandala Teplotu měl právě akorát ráno, pak už vůbec, ani teď večer. Takže fakticky neměl teploty ani 24hod (od soboty odpoledne do dnešního rána), ale když ráno něco naměřím, tak samozřejmě k doktorce půjdu. Prostě radši k našemu pediatrovi, než hned v noci na dětskou pohotovost... Syn je jinak úplně "normální", nezdá se, že ho cokoli bolí, trápí, komunikuje, hraje si a tak, jen to jídlo moc nechtěl, ale s horečkou nechce jíst nikdo. Dneska si to vynahradil hned rano vdechnul dva Pribináky 🙂 To zase jako když ho něco bolí, tak on si umí i říct, protože to chce od nás pofoukat.. Zase abych nevypadala jak zlá macecha...
Tak něco podobného jsme právě zažili. Minulý týden jsem naplánovala odnaučení. Syn měl dudlík nakousnutý, tak jsem mu malinko pomohla a večer mu dudlík upadl. Syn to vzal statečně, usínal déle, ale usnul. V noci se probudil s pláčem, měl teplotu,kašel,bolelo ho v krku. Dostal léky, ale potom už nemohl usnout a já jsem vyměkla a dala jsem mu jiný. Bylo mi ho líto, byl poprvé nemocný(2,5R). Holt to snad vyjde příště, až prokouše ten nový. Asi bych to při nemoci nehrotila, pokud by ho vyžadoval. Pokud se po něm neptá,tím lépe a nedávala bych ho zbytečně.
@magdalenan Jasný, jak jsem psala, musíš vcítit sama, já tě vůbec nekritizuju za to, že jsi nešla s malým k lékaři, já taky neletím hned při prvních teplotách a čekám, až co se z toho vyklube, ale u nás ta horečka vždycky k něčemu je, proto jsem psala, že ho třeba může něco bolet, nebo mu prostě není úplně O.K. Ale pokud si jseš jistá, že mu nic není a je úplně v pohodě, tak nevidím nic špatného na tom, že mu dudel zpátky dávat nebudeš. 😉
Duslik bych neveacela, je to blba nahoda, ze zrovna ted ma teplotu, ale kdyz ho vratite, bude to horsi s odnaucenim. Ja synovi vzala dudlik cca v 18 mesicich a do 3 dnu byl klid.
No, nam se tohle stalo nekolikrat a vzdycky jsem to chapala jako blbou nahodu, ze onemocni zrovna, kdyz jim seberu dudlik. Jsem mekka a vzdycky jsem dudlik vratila s tim, ze nebudu trapit dite. Nakonec ho dali velikonocnimu zajickovi a ani vecer na nej nevzpomneli. Podle me se to moc hroti. Je to jako se vsim, v urcitou chvili jsou deti pripravene a jde to samo - plati na vsechno plinky, dudlik a vsechny ty ostatni "zasadni" veci, ktery o rok pozdeji nemaji zadnou dulezitost.
Zdravím, my jsme dcerce odebrali dudel v jejích 2letech a 2měsících. Tedy dala ho sama Mikulášovi výměnou za dáreček. Dudlík sháněla necelých 14dní, ale žádné hysteráky se naštěstí nekonaly, spíš jen tak fňukala. A hůř usínala, zezačátku nám to trvalo dlouho ji uspat - zavedli jsme pohádky před usnutím a i tak potom ještě chvíli diskutuje a převaluje se. Ale teploty nebo tak neměla. Pokud Váš synek dudlík nijak intenzivně nehledá a nepostrádá, tak já bych souvislost teplot a dudlíku neviděla.. Můj názor je takový, že pokud bude mít teplotu i dál, tak bych dojela k Dr. - pro jistotu, ale pokud to jen trochu půjde, tak bych dudel nevracela. Znám děti, kde rodiče nevydrželi a dudlík vrátili a o to těžší bylo dítě pak znovu přesvědčit, aby se ho vzdalo a navíc to bylo s intenzivnějším a delším pláčem.