Zvládneme dřívější nástup do školky?

jitkaa79
8. únor 2018

Hezký den maminky, synovi budou v březnu tři roky, a tak mi pomalu končí rodičovská. Zvažuji, co dál. Doma jsme měli dohodnuto, že zůstanu ještě rok doma, máme ještě jednoho syna v 1. třídě. Nyní se rýsuje pracovní nabídka, zatím ještě nekonkrétní, ale s vidinou zkráceného pracovního úvazku a jisté flexibility, kterou bych v budoucnu určitě potřebovala. Počítala jsem, že syn půjde do školky v září. Ale v tomhle případě by to asi znamenalo začít s prací dříve (možná duben-květen), a vůbec si neumím představit, zda bychom to zvládali. Momentálně má stále plenku, zkoušíme odplenkovávat, na čůrání si řekne jen když má na sobě slipy, a většinou už je napůl počůraný, na kakání si neřekne vůbec. Přes den minimálně dvě hodiny spí (bohužel ani odpoledne nespí v kuse, takže uspávám i nadvakrát), zato večer mi obvykle neusne před 22h. Ráno se budí mezi 7-8h. Ještě i kojím, a to i v noci. Dále docela málo jí a má velmi omezený výběr potravin ☹ Není nijak zaostalý, docela pěkně mluví, rád je s dětmi, když jsme v herně nebo na hřišti, je samostatný..... Nejvíc se v podstatě obávám té změny režimu, jak by se s tím vypořádal... I když nevstává brzy, kolem 12h už je zralý na spaní a často se mi ani nepodaří dát mu něco k obědu (navíc vařené jídlo většinou odmítne). Nevím, jak by to bylo, kdybych ho musela v 6h ráno vzbudit a pak třeba kolem poledne ho vyzvedávat ze školky (to by musel do soukromé), dát ho spát doma nebo by usnul po cestě. Pak ještě pořešit vyzvednutí a odpolední aktivity se starším synem. Partner si myslí, že na pár hodin jít do práce není problém už třeba za tři měsíce, ale on je s dětmi většinou hodinu před spaním 🙂 Jak byste se rozhodovaly? Začínám být z toho nervózní.... s nynějším zaměstnavatelem mám dohodnuté neplacené volno, ale návrat na moji pozici je nereálný, to by byla pracovní doba minimálně do 17h a zkrácený úvazek mi neumožní. Děkuji všem za názory 🙂

jujatko
8. únor 2018

To musíte samozřejmě vědět Vy. Problém bych viděla v té únavě, že nezvládne vydržet do toho oběda. Ale ostatních věcí bych se nebála. Dcerka doma nejí skoro nic (vařené obědy sní tak 2 lžíce) a ve školce jí vše - i zeleninu, kterou doma do pusy nedá. Před nástupem do školky se jí často stávalo, že se učurla, když byla unešená hrou, dětmi atd. S nástupem do školky jako když utne. Pokud máte možnost takovéto práce, neváhala bych ani vteřinu.

ivca1986
8. únor 2018

Taky bych se toho nebála, děti se rychle otrkají. Na první týdny bych mu dala do školky víc tepláčků na převlečení a uvidíte, že to od dětí odkouká. 😉 Naše dcera taky doma moc nejí a ve školce mě vždy hlásí že snědla všechno - jak to bývá... jinde chutná víc. S tou únavou - naše holka vstává v 6 a když pro ni po poledni jdu, tak je většinou už taky hotová, ale vydrží to. Doma pak jde rovnou do postele.

ladyhacek
8. únor 2018

Synovi také budou tři roky v březnu. On má tu výhodu, ze kojeny už dávno není a plenky jsme odbourání v létě indianskou metodou. Nikdy nebyl velký jedlík, ale od září chodí do školky ( jen na dopoledne. uspávání doma) ve školce sní vše. Na režim si děti dokáží zvyknout během týdne. Takže syn se naučil být bez plen během 14 dní. Asi tedy po půl roce jsme odbourání plenu na noc. Někdy děti zvládnou více než si myslíme my

terezapetrova
8. únor 2018

@ladyhacek indianska metoda je vzít pleny naraz?

jitkaa79
autor
8. únor 2018

@ladyhacek a můžu se zeptat, jak to měl s kakáním s tou indiánskou? V podstatě to teď zkouším, a zdá se mi, že to nebude problém. Na kakání si prostě neřekne 😕 Starší měl plenky taky dlouho a pak jsme v podstatě taky indiánsky skončili, ale na kakání jsem mu musela dávat plenku ještě do 3let a 8 měsíců (a to už teda do školky taky chodil), ale mimo domov to vždy vydržel... měl s tím problém např. třeba i u babičky, když jsme tam byli třeba 4 dny, na záchod si prostě nedošel...

ladyhacek
8. únor 2018

@terezapetrova ono vzít pleny naráz do 10 dní (7-14) by měl být bez plen. My tedy nechali na spaní a desátý den se skutečně už nepocural. Max jednou za den a to pár dní ještě trvalo. Že začátku to chce hlídat. V rámci hraní zapomínají
@jitkaa79 on měl plenu na spaní to nezvládal a kakao vždy ve spánku ( nebo už byl vzhůru) ale vždy do pleny. Později mu to došlo a začal do nočníku a pak jsme omezili pití na noc a dávali na nočník. Noční plena odbourána za 4 dny. Spíše ze dne na den. Méně pil, my ho 2x za noc budil a dávali vyčůrat. Stejně se v noci pořád budil. A hned druhou noc suchá plena, 4 den co měl sucho jsme plinu vzali. 1ho budime než jdeme spát my a jednou se budí sám. Za 2-3 týdny co je bez měl 1 nehodu. A to teď když je nemocný

terezapetrova
8. únor 2018

@ladyhacek ja mam dva syny a u každého to trvá přesně jak popisuješ 7 měsíců a déle, ja to považuji za dost stesti kdyz to ma nekdo do 14dnu 🙂

hafika
8. únor 2018

Tak k tomu odplenkování, podobný případ byla jedna z dcer. Po několika neúspěšných pokusech jsem se v jejích skoro 2 a 3/4 letech rozhodla a prostě jsem sebrala plínky (bylo to taky v zimě). Plínky teda měla na ven, protože v mraze být počůraná není dobře, a na spaní. Protože si neřekla, jen jsem ji pravidelně vysazovala na nočník. Nejdřív se počůrala každý den snad 15x, do tří dnů začala držet a měly jsme 1-3 nehody denně. Po týdnu to celkem šlo, ale pořád si neříkala. Po čtrnácti dnech nebyly téměř nehody, vydržela tak 2 h nečůrat, ale stále si neříkala sama. Říkat na čůrání si začala až po měsíci. Celou tu dobu se nikdy nevykala do nočníku, vždycky do kalhotek. V jejích 3 letech jsem se vracela do práce na částečný úvazek, i když se uvolnilo místo ve školce, tak jsem musela odmítnout kvůli kakání a najít si hlídání. V den, kdy měla nastoupit do školky, začala sama konečně chodit na nočník, ale to už bylo pozdě. Jo, a třeba u všech mých dětí to bylo tak, že sice v klidu čůraly do nočníku, ale ještě dlouho potom nechtěly do něj kakat. Tak bych šla postupně, nejdřív vychytat čůrání, kakání je něco jiného a třeba přijde pak. Myslím, že šanci celkem máš. Nebo můžeš zkusit pohledat, jestli není schůdná soukromá školka, kde by pleny nevadily.

jujatko
8. únor 2018

@terezapetrova presne. Ja vzala dcerce plenku chvili pred druhym rokem. Sama zacala chodit na nocnik. 14 dni jsem byla pysna matka. Ani jedna nehoda. Nejak jsem nechtela verit, ze bych(om) mely takove stěstí, že by to dcerka zvládla bez jakékoli nehody a po 14 dnech to začalo. Převlékala jsem třeba 5x denně a bojovaly jsme s tím dobrých 8-9 měsíců. Už jsem chtěla i plenku vrátit - na zimu na procházky ven, ale venku si vždy řekla, ale doma se počůrala a klidně v tom seděla. Nepomohlo nic. Když už to pár dní vypadalo, že dobrý, tak pak se to opět vrátilo. A pak najednou konec. Dle mého, každé dítě má svůj čas a nedá se to podle mne urychlit. DOkud k tomu dítě samo nedospěje, tak nepomůže nic.

jitkaa79
autor
8. únor 2018

@hafika díky za podporu, dost jste mě uklidnila, že s tím kakáním to děti tak mívají, v okolí o nikom takovém nevím, nebo o tom maminky nemluví

jitkaa79
autor
8. únor 2018

@jujatko také si myslím, že urychlit se to moc nedá, u nás docela dost hrálo roli i období vzdoru, když jsem navrhla jít čůrat na nočník/ záchod, tak šprajc a natruc to neudělá, teď se to před pár dny zlepšilo, tak budeme postupně pokračovat....

jitkaa79
autor
8. únor 2018

a používaly jste i takové ty plenky-kalhotky "pants" pro to období, kdy se dítě učí na záchod? Přiznám se, že mít nonstop počůrané dítě 15x denně převlékat je dost nepříjemné, vydržím tak dopoledne a pak dám plenku - navíc chodíme plavat, na cvičení, pro syna do školy a nemůžu se pořád jen soustředit na převlékání. Osvědčilo se to někomu? Mně přijde praktické, že se snadno stáhnou.

ssandy
8. únor 2018

@jitkaa79 my je pouzivame, jsou prakticke, ale mam z toho pocit, jako by je dcera brala jako kalhotky. Jsou ji 2r3m,uz v lete si umela dojit na nocnik, ale ted se zimou se zas pocurava. Jde pozde a pak jen sunda plinku a chce novou, suchou.Jsem z toho trochu nestastna, cekam, az nebude zima a seberu je, protoze vim, ze to zvladnr vydrzet i po cele noci je sucha.

jujatko
8. únor 2018

@jitkaa79 U nas taky nefungovalo posazování na nočník co půl hodiny. Malá si tam prostě nesedla. Ani venku se nedala "zlomit", aby se zkusila vyčůrat. Já bych to nehrotila. V mnoha soukromých školkách plenky nevadí. A to dítko to v té školce opravdu pochytí hodně rychle. Známá se také bála, protože její dcerka měla plenky ještě po třetím roce a za měsíc měla jít do školky. A najednou ze dne na den si donesla nočník a od té doby ani nehoda. Tak třeba to také tak u vás přijde.

terezapetrova
9. únor 2018

@jujatko tak mezitím mi to potvrdila i DR, ze odplenkovani je čisté jen o tom kdy k tomu dozraje dite a o ničem jinem

almara2
9. únor 2018

Já bych zkusila školku, třeba se upraví režim a bude chodit večer dřív spát. Nás syn na tom byl podobné, strašil dlouho večer, nyní chodí v devět. Též je dost vybíravý v jídle a ve školce sní vše, dokonce i brambory,které doma do pusy nedá. On bude mít 3 roky v květnu. Do školky šel ve dvou a půl letech, ale zkraje tam byl třeba 3 dny v měsíci. Šel tam odplenkovany,ale mívá nehody taky. Být vámi,tak to zkusím.

betelgeuzz
9. únor 2018

A vezmou ti ho teď do nějaké školky? zápisy teprve budou a nastupuje se v září. Nebo máte už přihlášku z loňska? nebo nějaká soukromá školka?

jitkaa79
autor
9. únor 2018

@almara2 i ja verim v upravu rezimu s nastupem do skolky. Pojud by se jednalo o par dni v mesici, tak bych to zkusila, ale denni dochazka mi dela obavy ☹

jitkaa79
autor
9. únor 2018

@betelgeuzz do statni se teprve pujdeme zapsat a sel by od zari. Kdybych se rozhodla pro tu praci a chteli by me driv, musel by do soukrome....

jitkaa79
autor
9. únor 2018

Pro me by byla idealni varianta, pockat do zari, mezitim odplenkujeme, syn povyroste a ja budu klidnejsi, ze vsechno lepe zvladneme. Uvidime, jestli budou ochotni na me cekat 😉 zaroven bych nemusela resit, co se starsim synem o letnich prazdninach

hafika
9. únor 2018

@jitkaa79 No tak třeba jednu dceru jsem zvládla odplenkovat s plenkami, ale druhá prostě dokud měla plínku, tak pořád učůrávala. Musela jsem s ní prožít první dva tři dny, kdy to bylo peklo, pak se chytla. Po týdnu jsme byli týden na návštěvě u babičky, kde měla zase plínky, a začínaly jsme opět nanovo. Musela být bez plen, jen na ven a spaní. Vysazování u nás tedy co půl hodiny nebylo, měla jsem doma ještě další dva a tak často jsem to prostě nestíhala, tak tak co hodinu až dvě bohatě stačilo, postupně si zvykla.

Jinak syn taky moc na nočník nechtěl, bránil se, ale jeho začalo bavit čůrat do záchoda jako chlap, třeba by pomohlo i u vás. Ono na každé z mých tří dětí platilo něco jiného a tak spíš sebrat zkušenosti ostatních a vyzkoušet, co by fngovalo u vás. U nás třeba vůbec nefungovalo čůrání za odměnu - u dva bez odměny nechtěli čůrat, třetí to bylo jedno. Dva začali kakat, až když jsem jim vysvětlila, že si nočník mohou vzít jinam a kakat v soukromí, dcera, co si říkala o plínku na kakání, to zvládla, když jsem řekla, že plínky už prostě nejsou. Ale druhá dcera se synem bez plínky prostě kakali do kalhot.

kaja2016
12. únor 2018

@jitkaa79 Hele mě osobně to přijde jako velká zátěž pro dítě. Najednou přestanes kojit, vezmeš plínky a ještě nové prostředí a bez mamky. Byt tebou tak to odložím minimalne na to zari a ten přechod z miminka na samostatné dítko udělám krok po kroku a aspoň měsíc na každou vec- kojení/jídlo, spánkovy režim, pliny, zvykat na kolektiv....ja jsem takhle měla ctyri veci- dudlík, plínky, spánkové rezim a závislost tabletu- ve 20ti mesicich. Teď jsme už zvládli i spánek a postupne začínám brát tablet. Probíhá to dobře, ale vidím, že prostě toho je na dětskou hlavičku hodně, větší plactivost, sny.... uvidíš no🙂

jitkaa79
autor
13. únor 2018

však právě.... já osobně na to nespěchám, ideál by pro měl bylo to září. Ono to totiž není jen o plenkách, jak píšeš.... spíš cítím tlak ze strany partnera, že by se to dalo... Na jednu stranu mi říká, že mu to je jedno, když budu doma, na druhou zase, že se to je příležitost té práce, a v tom má jistě pravdu. Třeba dnes jsme byli dopoledne na cvičení, malej spal do půl osmé a ve 12h už zase spí.... podle staršího vím, že to může být náročné, ten do školky nechtěl, do Vánoc jsme bojovali s pláčem, v noci se budil... a to už dávno byl bez plínek a normálně jedl. A to mladší dítě to má náročnější i odpoledne, zase se přizpůsobit režimu sourozence... když má starší odpoledne fotbalový trénink, musím pro něj v poledne, takže nestíháme s malým oběd, pak se po příchodu domů většinou rozdovádí a začne zlobit, takže akorát tak do postele a po spaní se zase chystat k odchodu...

jitkaa79
autor
13. únor 2018

@kaja2016 jééé a závislost na tabletu ve 20 měsících 🙂 my takhle nemůžeme jít spát bez pohádky na youtube a nemůžu nechat mobil položený na dohled... hned surfuje 🙂)

kaja2016
13. únor 2018

@jitkaa79 Jo no, je to děsný. To je ta zima ve měste při chřipkový epidemii. Jako nedám déle jak na hodinu denně, ale chci to zrušit úplně. S televizí dohromady už toho je fakt moc.

jitkaa79
autor
13. únor 2018

@hafika děkuji za tipy - čůrat do záchodu - s tím máte pravdu, s tím si dá říct lépe. Odměny jsem nezkoušela, nejsem toho nějak zastáncem. S kakáním to bude složitější ...☹

jitkaa79
autor
13. únor 2018

@kaja2016 presne, s tv je toho pak moc. Taky se snazim to nejak drzet v norme 😉

victress
13. únor 2018

@kaja2016 závislost na tabletu ve 20i měsících? ta technika je mor, člověk jim to dá na chvilku a pak už se toho nezbaví, jak se to daří odbourávat??

kaja2016
13. únor 2018

@jitkaa79 hm, jo no, oni ty chlapy to někdy nedokážou pořádně "procitit". ☹

kaja2016
13. únor 2018

@victress Jo no, porad si o to říká a brečí, když nedostane. No kolikrát nedostane, a snažím se ji pořád nějak jinak zbavovat, ale teď se chystám vzít úplně a už prostě nedávat nikdy. Telka obcas stačí.