Ahoj, zanedlouho se vracím pp mateřské dovolené na plný úvazek do práce. Protože ale malému bude v té době teprve 13 měsíců, chtěla bych se zeptat ostatních maminek, které se vracely brzo do práce, na rady a tipy, aby celá ta změna proběhla co nejhladčeji.
Do jesliček půjde prťola až v 17 měsících, po mojem návratu do práce ho bude hlídat táta, popř. přijedou prarodiče. Bude tedy ve známém prostředí se známými lidmi, jenom už tam nebudu já.
Máte některá zkušenost z podobné situace? Co se vám osvědčilo, co byste udělaly jinak?
@panickatlamicka Díky!
To máme tak nějak v plánu, že bych měsíc před nástupem do práce pravidelně odcházela na delší dobu z domu. Nejdřív na pár hodin, potom třeba na půl dne a tak. Aby si zvykl, že se vždycky vrátím. Ale stejně mám z toho trochu obavy, no...
S hlídáním v případě nemoci je to dobrá poznámka, my to ale snad vyřešíme prarodiči, bydlí sice daleko, ale jsou už v důchodu a rádi se o malého postarají.
@ai30 no ja se vrace do prace, kdyz bylo male 11 mesicu, hlidaji prarodice. do jestli ji dam mozna od zari, prave kvuli castym nemocem. nicmene ja vedela od zacatku, ze doma vic jak rok nebudu a abych malou netraumatizovala, nechavala jsem ji u prarodicu prakticky od prvniho dne, co nas pustili z nemocnice. napred na hodinu, pak mezi kojenim, pak na odpoledne... pro ni je naprosto normalni me nevidet a vi, ze se vratim. je spokojena a neprijde ji divne, ze najednou mama neni. Je ji 17 mesicu. Podle me zacit se vzdalovat mesic pred planovanym nastupem nestaci, bude to tezke pro ni i pro tebe.
@yizheng To mas zarizene dobre! Ja jsem to teda taky vedela, materskou mam domluvenou na rok, ale prarodice bydli od nas 600 km, takze pravidelne hlidani bohuzel mozne nebylo. Maly je ale i tak na ne docela zvykly, kdyz jsme u nich, klidne muzu byt na cele odpoledne pryc a maly je s nimi uplne v pohode. Prave ale premyslim, jestli se to nezmeni, kdyz budu odchazet kazdy den. Takto to vlastne bylo narazove, on tam mel babicku a dedu, tak jsem mu nechybela.
Mas pravdu ze s tim odchazenim asi zkusime zacit co nejdriv. Do prace nastupuju az v cervnu a ted uz je s nami doma i pritel, tak uz to asi zacnem trenovat.
a ono je taky neco jineho hlidat odpoledne a hrat si a neco jineho je hlidat cely den vcetne krmeni a spani. Maly by mohl citit zmenu, ze treba neuspavas ty (odpoledne po obede), tak zkus i tyhle kazdodenni povinnosti prehodit na pritele uz nyni 😉
To by nemel byt problem, tata krmi pravidelne a ani jedno uspavani neni navazane na me. Dopoledne usne v hojdavaku u hudby (nebo u vysavace 🙂), v poledne v kocarku a vecer na prochazce v satku. Kdyz ho maji nasi, tak vybehnou vzdycky s kocarem a maly usne taky.
Jedine, co musime poresit, je kojeni. Rada bych kojila rano a vecer, na odpoledne bych mu vzdycky predem nadojila. Ale on z flasky zatim nepije, trenujem to s vodou a cajem, ale vzdycky se chvilku topi a pak cabra 🙂
Ja jsem sla do prace ve 4mesicich dcerky a do 22mesicu hlidal tatinek a pak byla v jeslich...
Co bych udelala jinak? Byla bych s ni tri roky doma... bez ohledu na penize... protoze si vubec nepamatuju jak zacala chodit, jak zacala mluvit... dnes ji je jedenact a stale me mrzi, ze jsem s ni nebyla a byla v praci. Ted cekam druhe a do tri let budu doma at se deje co se deje.
@ai30 ale nebyla s ni mama... a tu potrebuji deti nejvic... nesoudim, napsala jsem jen svuj nazor a zkusenost. U me je to uz 11let, ale lituju toho spis porad vic nez mi ... s dcerou mam krasny vztah, ale ty roky co jsme vydelavala penize, misto abych byla s ni a videla ji rust a vyvijet se, uz nikdy nevratim... utece to strasne rychle... kdyz uz bych musela do prace, jedine velmi zkraceny uvazek...
Já jsem se vracela po 11-ti měsících. S manželem jsme se na rodičovské vystřídali. Do školky šla dcera ve 2,5 letech. A podruhé bych to udělala stejně.
Také žijí v cizině, mateřská rok a rodicak další rok.Ale do práce jdu ve 14 měsících syna, pak s ním bude doma tři měsíce tatínek.
Nejdu na plný úvazek jen poloviční, je to pro mě ideální, čas na rodinu a v práci zas jiná činnost, zaměstnat mozek🙂
Ja sice zkusenost nemam, ale napadlo me si odlouceni a hlidani vyzkouset ,,nanecisto".Spis se priprav na mozne problemy v jeslickach, nektere deti si proste nezvyknou, dale ti bude mozna casteji marodit. Takze naobdobi jeslickoveho zvykani bych mela mozna financni rezervu, kdybys musela prcka z jesli stahnout a platit treba chuvu nebo s nim byt doma.