Znakování. Má někdo zkušenost u malých dětí?

sonnn
2. lis 2020

ahoj, máte někdo zkušenosti se znakováním u malých dětí? kdy začít? je to fakt tak dobré, jak se píše na webech? zvládne to člověk i sám nebo radši kurzy? díky

lolam10
2. lis 2020

Kamaradka naucila dite sama.chvalila si to.za me je to zbytecne.stejne dite umi jen slova typu svetlo apod...

hezz17
2. lis 2020

My jsme doma znakovali do 2,5 let, protozw dcera nechtela mluvit. Naucila se az kdyz jsem byla v porodnici s mladsi, protozw manzel ji nerozumel 😀 ale mely jsme svoji vlastni znakovku. Nevim, napit, kakat, vsechny zvířata, mam hlad.... a spis t9 vyplinulo ze situace nez ze bych ji cilene ucila znokavat.

sonnn
autor
2. lis 2020

a můžu se zeptat, jak to vypadá v praxi? to jako ten znak člověk udělá vždy při té činnosti a řekne třeba "jídlo" a dítě si to pak spojí a používá, když chce? třeba ruka do pusy-hlad? děkuji

betelgeuzz
2. lis 2020

Znakovala jsem s oběma holkama a bylo to fajn. Kurz jsem neměla, koupila jsem si sadu Baby signs, kde jsou krátká videa, knížečky, ale i bez toho se dá obejít. Dobrá stránka je tato https://www.znakovanismiminky.cz/index.php?disp...

zrzeckas
2. lis 2020

Ja jen neco ucila... Jist, pit, dej a tak ruzne.....co jsem pouzivala nejvic... Ale jen u male, bylo to fajn.. U maleho na to tolik casu nebylo nebo to aj tak uteklo, ze jsem to nestihla 😃 nedivala jsem se na zadne stranky.... Proste ukazovala, naznacovala, co jsem rikala a podle sebe. Samo stejne veci, stejne znaky 🙂.... Neni to spatne, zvlast ze zacatku...

veronika_aki
2. lis 2020

Ja jsem se do znakovani vrhla asi kdyz bylo dceri 10 měsíců. Je fakt, ze jsem se opravdu snazila, ale jedine co opakovala byl znak pro mlicko a ten si drzi dodnes. Ted je ji rok a ctvrt a dela uz tolik zvuku a jakoby posunku sama, ze ji vetsinou rozumim co si preje nebo co mi rika. Takze bych rekla, ze komunikujeme i tak dobre 🙂

ivana_sed
2. lis 2020

Já na dcerku znakovala klasický znakový jazyk. Je pravda, že mi mluvila trochu se zpožděním. Bylo pro ní pohodlnější znakovat. Potom sama spontánně přešla na mluvení (znakovku mi úplně sabotovala). Dnes jí je 5 a mluví hezky a k tomu umí znakový jazyk. Je pravda, že se pohybujeme v komunitě neslyšících, tak to může využít. 🙂

eithelwing
2. lis 2020

Na dceru jsem znakovala zhruba od 7. měsíce. Četla jsem jednu knížku a pojala to stylem, že jsem zavedla jen pár znaků na pro mě nejdůležitější věci - jídlo, pití, ještě, kočička (máme doma), maminka, tatínek, babička, dědeček, spinkat a pár drobných. Už jsem to chtěla vzdát (vždy jsem s daným slovem provedla znak), ale najednou po 3 měsících začala dcera odpovídat znakem. Bylo to super, prarodiče byli nadšení, protože jí taky rozuměli v těch stěžejních věcech.
V roce a půl opakovala slova a čím srozumitelnější to bylo, tím víc znak opouštěla. Když viděla, že slovo stačí, že jí rozumíme, přestala znak používat. Ve dvou letech mluvila ve větách.
Nutno říci, že ona je hodně komunikativní človíček. 🙂

pipi_puncocha
2. lis 2020

Upřímně u nás zatím žádný efekt, mám za sebou online kurz od BabySigns, znakuju od synova cca půl roku, podle doporučení pár věcí (jídlo, pití, kočka, pes, světlo, čepice, koupat.. asi 10 znaků) a zatím nic, on neznakuje, ale třeba když řeknu pes, tak mi hned koukne na obličej a čeká na znak - ten je takový srandovní, tak se mu to líbí. Tento měsíc mu bude rok.

astyna88
3. lis 2020

Tak my znakujeme se synem, který má dnes pět let,pořád. Třeba na hřišti na mě zamava a ukáže znak pro jídlo, pití, kakat... A já vím, co chce. Je to šikovnější, než po sobě řvát. Znaky jsem ho učila kolem půl roku.

tynka9
3. lis 2020

Neznakovala jsem ani u jednoho dítěte, ale hodně jsem mluvila (a mluvím stále 😀 ač bych někdy ocenila klid 😀). I bez znaků/řeči jsem stejně věděla, co chtějí. Starší syn se mi velmi rychle rozmluvil - začal skládat slova do vět pomalu dřív, než se rozchodil 😀, mladší holčičce to trvalo trošičku dýl, ale teď v 18 měsících už umí slov hodně a dost si toho stále vyřídí i bez nich. Pro mě to přišlo zbytečné