Ahoj holky,
trápí mě jedna věc. Dcerka 3 a půl roku. Řešíme s ni uchop tuzky (druha dvouleta dcera tužku drží lip než starší).
A podle mě má zkrizenou lateralitu. Na jídlo i kreslení střídá obě dvě ruce, jak se ji zrovna zamane. Zatím to podle mě vypadá spis na leváctví, ale opravdu těžko říct.
Trochu se bojim, ze ji to bude ve skole limitovat.
Vůbec nevím, jak se tohle řeší.
Neřešil jste to někdo s vašimi dětmi?
Řeší se tohle s nějakými odborníky?
Předem moc děkuji!
A není to brzy na takové "soudy"?
Dítě se zkřízenou lateralitou mám, přišli jsme na to víceméně náhodou, prostě v papírech z SPC, nijak ji to nelimituje...
Ve 3 letech je brzy resit spravny uchop tuzky. Ano,nekdo to zvladne driv,ale staci to vypilovat kolem predskolniho veku. Stejne tak nevyhranena lateralita. Stridani rukou. Na to je taky tak 2 roky cas. Pozor-neplest se zkrizenou lateralitou. To je neco jineho,je to souhra oko-ruka. Kdy je dite treba levak,ma dominantni levou ruku,ale oko ma dominantni prave. Takze za me je vse v poradku. Podporuj dcerku v malovani,uvolnujte rucicku..Ono se to podda. Ruka se musi uvolnit. Doporucene je malovani na velky papir,na zem kridami nebo na tabuli atd...Hlavne nevzit chut 🙂
Syn má 3,5 a preferuje pravé oko a levou ruku. Cca do dvou let to vypadalo, že bude jasný levák, postupně se to vyvíjí, mění. Příbor zvládá tak i tak, pokud jí jen vidličkou nebo lžící, tak bych řekla, že preferuje spíš levou ruku. Ale pokud je sám s manželem, tak dává přednost pravé ruce. Já i muž jsme oba praváci, lžíci i příbor mu dáváme "na střed", prostě ať si vybere sám 🤷♀️
Při kreslení i hraní často začíná pravou, ale jak mu něco nejde, bere tužku nebo třeba i šroubovák do levé ruky. Jediné co opravdu důsledně dělá pravou rukou, tak je stříhání. Zatím to "řešíme" jen v rámci různých dotazníků kde to po nás chtějí vyplnit (např. pojišťovna, školka). Do předškolního věku má spoustu času, aby se to nějak ustálilo. Pokud by to do budoucna vypadalo na zkříženou lateralitu, budeme to řešit až v předškolním věku.
Je ještě brzo.Dej ji čas.I kdyby byla levák tak se nic neděje .
Ahoj, jsem levák a ziju naprosto v pohodě 😄 ve škole jsem akorát musela vždy sedět vlevo, měla jsem čínské pero jako první 😄 příbor držím jako pravák, škrabku mame obojetnou, krajim levou a striham pravou 🙈😃
V dnešní době (a ani za mě, jsem r.86) není levactvi žádný cejch. Naopak je spousta pomůcek a věcí pro leváky. Teď snad ještě víc 😃
Až budete u pediatra, tak se zeptej, jestli můžeš nějak podpořit ve správném držení. Jsou i tuzky a pastelky podporující lepsi uchop... ale nijak to neřeš. Do předškoláka času dost. To se trénuje správný úchop v podstate cely rok pred skolni dochazkou 😉
Holky tu už hodně napsaly. Zkřížená lateralita je, když je vedoucí jiné oko jak ruka. U vás se to zatím poznat nedá, protože dítě ještě nemá lateralitu ruky vyhraněnou. Jsou děti, které si ji nevyhraní, pak je potřeba před nástupem do školy určit tu ruku, kterou se bude trénovat psaní, na zbytek činností může ruce klidně střídat, ale psaní je natolik specifická činnost, která je vhodná trénovat od toho začátku jen jednou rukou. Žádný strach, na to je ještě čas.
Ohledně úchopu tě chápu a nesouhlasím s názory výše, že je zatím čas. Není. Úchop se těžko přeučuje, jak si dítě zvykne v předškolním věku, to se v první třídě těžko předělá. Nevím, jak moc "špatně" dítě tužku drží, ale určitě je vhodné pořídit mu tlusté trojhranné pastelky a tužky, ty jsou na správný úchop úplně nejlepší, ideál, aby měly měkkou tuhu, tedy nemuselo se na ně moc tlačit, aby snadno malovaly. Zkoušela bych ho ke správnému úchopu vést klidně, nenásilně, opravovat mu to a chválit za snahu. Pokud to nepůjde, nehroutila bych se z toho. Dle mého názoru se správný úchop u nás dost přeceňuje. Když se podíváš na jakékoliv zahraniční osobnosti (politiky, herce, vědce...), obvykle drží tužku různě a nijak je to v životě neomezuje. Navíc v dnešní době, kdy už nejde na školách o prosezené přednášky a rychlé zápisky tužkou, bych to fakt nehrotila. Jsem sice speciální pedagog, ale setkávám se s různě nadanými lidmi, kteří drží tužku různě.
I kdyby dítě zkříženou lateralitu nakonec mělo, může a nemusí ho to v životě omezovat. Někteří lidé mají horší prostorové vnímání, jiní ho mají dokonalé i přes zkříženou lateralitu. U dyslektiků se zkřížená lateralita pozoruje častěji, ale spousta z nich má lateralitu souhlasnou... Nejde říct, že to znamená do budoucna problém. Za mě je nejdůležitější věnovat se dítěti, aby mělo dobrou slovní zásobu, aby vnímalo řeč, jeho melodii, rytmus, zpívalo, říkalo říkanky, mělo dobrou sebeobsluhu - to velmi pomáhá na uvolnění ruky (zapínání knoflíků, zipů, motání, později uvazování tkaniček, pletení copánků, zagumičkování, utírání stolu, čištění bot, zeleniny, loupání brambor, mazání chleba...), aby venku běhalo, skákalo, lozilo, jezdilo na koloběžce, kole, hrálo si v písku... Tohle všechno je nezastupitelné a žádné speciální cvičení ho nenahradí🙂
Já mám zkříženou lateralitu a nikdy jsem žádný problém neměla. Moje první dítě má dominantní pravou ruku i oko a má disgrafii a dislexii. Druhé dítě má zkříženou lateralitu a je úplně bez potíží. Neříkám, že to u vás nemůže udělat neplechu, ale rozhodně nemusí a je zbytečné se tím předem trápit.
Jak píše @zuzkasim - mám doma 2 členy rodiny se zkříženou lateralitou...manžela a starší dceru. U obou jsme to zjistili náhodou, na jedné akci při střelbě z luku - oba zavírali jiné oko, než by měli. Manželovi bylo asi 38 a dceři asi nějakých 10... Muž je levák (dominantní pravé oko), stavař, žádné potíže nemá, není dyslektik, prostorové vnímání velice dobré. Starší dcera (pravá ruka - levé oko) rovněž problémy nikdy neměla, psaní jí šlo stejně v porovnání se spolužáky, nic u ní nepozoruju.
Syn byl ještě ve třetí třídě nevyhraněný, doteď nedokážeme určit dominantní oko.. já mám zkříženou lateralitu - levé oko, pravá ruka a jediný limit cítím ve psaní, fakt hodně škrábu a střílím za zbraně na druhou stranu a hraju vše na opačnou stranu, i garde v boxu mám obrácené, pro mě to je ale přirozené, jen se občas někdo kolem diví
Dcery maji obe, prislo se na to take pri strileni z luku :D A v poradne potvrdili. Dceri to trochu skodilo - zasekavala se pri cteni a dle poradny to mohlo byt prave tim. Na youtube jsou na ni cviky a je pravda, ze kdyz si je zacvicila, tak pak cetla naprosto bez potizi 🙂
(rikam cviky, ale to neni presny pojem. Jednou nohou si delas sloni chobot a druhou sahas na ucho a stridas plynule v tempu ruce, stojis na jedne noze a druhou delas kruhy apod. Proste takove cviky, ktere cloveka se zkrizenou lateralitou vice "ustali" a zlepsi soustredeni. Jednoduche, na 5 minut ani ne a byly super)
Ale resilo se teda kolem 8 let a jen protoze se resilo, proc se v tom cteni zasekava... Te druhe to nevadi vubec
@tereza0111 Jé, mohla bych poprosit o ta cvičení z youtube? Moc by se mi to hodilo pro rodiče dětí, které to potřebují trénovat, je to asi na propojování hemisfér, bylo by to pro ně názorné a jasné, než jim něco vysvětluju, vypisuju atd.
@zuzkasim urcite, my jsme dostali doporuceni a jeli jsme tato:
a k tomu upozorneni necvicit nikdy pred spanim - prestoze "takova blbost" tak to nastartovava mozek 🙂
tak vaše malá může zatím používat ještě obě ruce, měli jsme to u vnučky taky tak, kreslila střídavě pravou a levou, jedla postupně víc levou, ale uměla i pravou. Před školou jí nechali udělat test na lateralitu a protože měla dominantní levé oko, řekli, že by bylo lepší psát levou. Tak tedy píše levou rukou, ale doteď když si maluje a zapomene, vezme pastelku do pravé ruky. A to je už ve 2. třídě.
Ve 3 a půl letech tě úchop tužky nemusí trápit. Vždyť dcerka bude ještě 3 roky ve školce, má na to spooooustu času a za tu dobu udělá obrovský pokrok. Stejně jako má čas na to, aby se vyhranila z hlediska praváctví či leváctví. Myslím, že konkrétně tyhle dva "problémy" asi nebude žádný odborník řešit u tříletého dítěte. Z tvého popisu mi ani není jasné, jestli vůbec správně chápeš pojem zkřížená lateralita. Ne, není to střídání levé a pravé ruky. A jinak dcera má zkříženou lateralitu - přišli jsme na to spíš náhodou a ve škole ji to nelimituje vůbec nijak. Je to hodně invidividuální.