Ahoj ,
Moje dcerka bude mit za měsíc 6 let . Trvá to dva a půl měsíce kdy opakuje začátky slov , krátká slova . První měsíc to bylo málo , pak se to zhoršilo , bylo to častější , hlavně když mluví nějakou svoji myšlenku nebo něco vypráví . Pak se to na dva týdny zlepšilo . Pak zas postupně zhoršilo a tedka zas zadrhava málo . Je to hlavně tím , ze byla týden doma po nemoci . Na logopedii jsme byli dvakrát a říkala , že je to vývojová neplynulost , že by to mělo vymizet samo. Nedala nám žádné cvičení . Pouze rozšiřovat slovní zásobu a číst před spaním a jít po obědě spát . Mate někdo podobnou zkušenost ? Jak dlouho to u vašich deti trvalo ? Ještě dodám , že začala mluvit ve větách až po nástupu do školky .
Klukovi je 9 let a občas to tak má taky. Vždy to trvá maximálně měsíc a většinou je to dané tím, že potřebuje rychle říct svoji myšlenku. My ho jen usměrňujeme, ať zpomalí.
Dcera (má 5,5) to má podobně. Hlavně když chce rychle říct všechno co má v hlavě, tak hlava jede rychleji a pusa nestíhá. Časem se to samo srovná. Já se jen snažím ji občas zpomalit a dát ji najevo, že nemusí spěchat, že má moji plnou pozornost a vydržím než mi řekne vše co potřebuje.
@kittynina syn s tim normalne do skoly chodi, neni to problem. Hlavne z toho zadnej stres. Na dozravani mozku pry pomahaji ruzne rybi oleje. Tak muzes zkusit, prinejmensim neuskodi. Ale vyrostou z toho deti i bez nich.
@malytlustyhroch děkuji za odpověď 😊 ja vím, že není , spis aby se ji nesmaly deti a nebyla z toho špatná ….rybi oleje mám , koupila jsem i takové bonbonky a dostat to do ni nemůžu 😀 tak dávám aspoň magne B6 a mulitivitaminy
Hele, z vlastní zkušennosti bych šla tady trochu "proti" doporučení logopeda: Naše logopedka upozorňovala, že se tohle děje často právě ve chvíli, kdy slovní zásoba skokově roste. Takže bych nešla do dalšího cíleného rozšiřování slovní zásoby, ale naopak cíleně do odpočinkového režimu. Ten může být klidně i lítání po hřišti, ale bez řízení činnosti dospělým. Nebo pokud dcera příjemně vypíná u čtení, tak klidně čtení pohádek, ale nenutit ji u toho k interakci a fakt nechat vypnout.
a ještě poznámka k té škole: myslím, že škola sama bude v pohodě, ale nepřepalte nároky na začátku. Je dost možné, že dítě bude mít tak plné kecky školy, že třeba odpolední kroužky už prostě nebudou možné. Dopřejte jí ten odpočinek a netlačte sebe ani ji do 'ať si vše zkusí, protože dítě v tomhle věku má zkoušet' .
@cilkat děkuji za odpověd 😊tak my nějak extra nerozsirujeme slovní zásobu , ale pouze popisuje obrázky asi tři minutky denně 😊 ji to baví , máme takové kde se hleda co je jinak , netlacim ji do toho . Ona začala mluvit pozdě a jde na ní i vidět jak hledá ty správná slova . Klidový režim má , žádné kroužky taky nemá . Doma si pořad maluje nebo staví lego . Takze pouze školka 😊uvidime , doufam , ze se vše upraví samo 😊 ….vy jste kvůli tomu chodili také na logopedii ?
@kittynina Syn má buď vývojovou disfazii nebo autismus. takže mi jsme u toho logopeda od tří let a nejen u něj. Vyloženě koktání syn nikdy neměl, ale občas zadrhává tím způsobem "nemůžu najít slovo". Teď je na konci první třídy a hodně si pomáhá tím, že když něco vypráví, tak hraje pantomimu celým tělem. sice to vypadá divně, když ditě u vyprávění, co dělalo ve škole, pobíhá po místnosti, nakukuje za dveře a předstítá zvedání břemen z podlahy, ale pomáhá mu to mluvit plynulejc a zároveň posluchači udržet pozornost že ještě neskončil.
Já bych to neřešila. Stejně jako jiní. Mně taky táhne na 40 let a občas se mi to stane i dnes. Vám ne? Hlava je zkrátka rychlejší než řeč. Má strach, že než to řekne, tak to zapomene. Naopak mi přijde, že tuto poruchu mají děti, které mají vysoký potenciál. Neopravujte ji, jí to akorát otravuje. Pamatuji si na to, když jsem byla malá, jak mě neustále opravovali. Já jsem pak spíše přestala s nimi mluvit a říkala jsem si, že když nejsem pro ně dost dobrá, tak s nimi radši nebudu mluvit vůbec. Ta neochota svěřování mi zůstala dodnes. Radši si své pocity dusím v sobě, což není dobré. Aby to u vás pak nedopadlo stejně. Dejte jí čas.
@syranella děkuji za odpověď 😊 chápu , vás , že to muselo být nepříjemné , protože všichni byli neschovivavi 😒….my neupozornujeme nikdo na nic , snažím se ji naopak poslouchat pozorně , vždycky přijdu když chce neco říct a vola na mě , bavit se s ni o všem 😊 ji to vůbec netrápí ona o tom ani neví …to spis mě , ale už jsem si asi zvykla , tak se od toho pomalu odprostuju a prestavam vnímat 😊
@kittynina ano , v okoli to tak nektere deti mely taky. Trvalo to pul roku, maximalne rok, pak si to samo sedlo. Ty deti myslej rychlejc nez mluvej, nestiha jim jazyk a mluvidla.