Hezky den, mám na Vás prosbu.
S dcerkou (19 měsíců) zřejmě vstupujeme do nove vývojové fáze 😀
Jak prosím řešíte pláč/křik/vztekani děti pramenící z jejich nespokojenosti?
(Když se bouchne/upadne, čekám na reakci a když je plac, nabízím naruc, říkám, ze vím, ze to bolí atd. Nezlehcuji, jsem chapava).
Ovšem trochu tápu v tom, jak řešit situace, kdy se mala vzteka, když není po jejím.
Například dneska na procházce - potkaly jsme sousedku se stejně starou holčičkou na odrazedle. Naše se k němu hned vrhla a chtěla ho půjčit. Holčičce to nevadilo, tak dcerka chvíli jela vedle ni. Po nějaké době už chtěla jít sousedka s holčičkou domu, tudíž jsme musely odrazedlo vratit. Dcera nechtela, drzela se ho. Vysvětlovala jsem, ale nic platne. Nakonec jsem situaci “vyřešila” tak, ze jsem proste dceru vzala do naruci, ona samozřejmě hystericky krik a šly jsme domu. Vztekala se, kopala. Doma jsem ji postavila na zahradu, nabidla naruc, ale trucovala. Po chvilce prisla a všechno dobry.
Nebo druha situace - chtěla si dneska s mužem počítat na pocitadle. On potřeboval něco rychle dodělat, tak rekl, ze musí chvíli počkat. Dcera se naprdla a běžela bouchnout do polštáře (to ji ucime, když se zlobí, protože občas placa i do nás a to fakt nechceme). Jenže pak šla, vzala to tezke dřevěné počítadlo a vsi silou s nim triskla o zem.
Vysvetlujeme, snažíme se chápat dětské emoce, ovšem v nás to vře jak v papiňáku 😀
Jak tyto situace řešíte/řešili byste Vy?
Omlouvám se za dlouhy elaborát, ale budu moc rada za Vaše postřehy a rady.
Dekuji ❤️
Taky myslim,ze to delas dobre. Ale tem situacim se uplne nevyhnes,aby ke vzteku vubec nedoslo...U nas jeste fungovalo v situaci jako pises u te motorky,ze uz dopredu jsem rekla,ze si to pujcujeme jenom na chvilku a ze to pak vratime,az holcicka bude chtit/nebo vratime za pet minut atd...A pak jsem rekla,ze jindy zase treba pujcime. Ze kdyz to nebude chtit vratit,holcicka nam ho uz priste nebude chtit pujcit. Tohle platilo na dcerku,na syna tedy moc ne. Ten byl pak stejne v transu 😂 Ale preslo to.
Mám to doma podobně a lepší řešení mě zatím nenapadlo. Nikdy bych nevěřila, že mám tolik trpělivosti.
Mně se osvědčilo malou nalákat na něco jiného. A s věcmi naštěstí nikdy nemlátila 🙂
Děláme to stejně. V první řadě vysvětlení (krátce, stručně), ale syn mi ještě přijde malý na to, aby to dokázal pochopit a zpracovat. Snažím se odvést pozornost, ale to taky vždycky nejde. Pokud s něčím třískne, beru mu to. Pokud to nejde po dobrém, beru ho do náručí a vzpouzející se dítě odnáším. Věřím, že je to vývojová fáze, kterou musíme přežít (ale někdy se mi chce odejít a řvát, řvát a řvát 🤦♀️).
Taky myslím, že na to jdete dobře. Emoce se budou dít, je vlastně i dobře, že je dává najevo. My se synem máme heslo:"MOC". Většinou se já zeptám - je to moc? Myšleno moc emocí. Když řekne, že jo, mlčím a čekám, co se bude dít, ve většině případů je do 5ti vteřin bez pláče nebo vzteku. Funguje mi to líp, než vysvětlovat, když je v afektu.
Osobne myslim, ze to delate dobre 😉