Vztah dětí ke knížkám v 15 měsících. Jaký vztah měly ty vaše?

nika110818
14. zář 2022

Ahoj, jaky vztah meli vase deti ke knizkam cca v 15 mesicich? My se s dcerkou hrajeme s knizkami od miminka, ctu ju, koukame na obrazky,vysvetluju a zatim u toho moc nevydrzi. Bud to jen prolistuje nebo po prvni strance hned bezi pro dalsi. Vic ji bavi ty knizky vytahovat a nosit. Ani u cteni klidne dlouho nevydrzi. Je to v tomto veku normalni? Zlepsi se to? Dekuji.

klokanka31
14. zář 2022

@nika110818 Naše si max.prohlížela knížky sama. Ani dneska (jsou jí 2 roky a 4 měsíce) jí čtení nezajímá.

emillyhk
14. zář 2022

Syn (20m) knížky víceméně ignoruje, nebaví ho, nechce si se mnou prohlížet. Když ho nechám samotného, tak je spíš likviduje. Já jsem knihomol, miluju knihy, tak doufám, že časem se to třeba zlepší 🤷‍♀️

ninive211
14. zář 2022

Naprosto normální. Vždyť je to mimino! Co bys chtěla...

klokanka31
14. zář 2022

A abych to doplnila, tak ji nezajímají dětský knížky, ale ráda si prohlíží knížky o psech nebo o vesmíru 😃

vladienka
14. zář 2022

Akoze rocne dieta ze by malo sediet a citat alebo pocuvat?😁 mozno take existuju, ale asi tak 1%

treasurka
14. zář 2022

U nás je ráda žužlá...

lucinka_16
14. zář 2022

@nika110818 Syna začaly trochou zajímat knížky až teď ( 20 měsíců). Do té doby všechny mé snahy selhaly a po knížkách maximálně šlapal házel s nima a odvracel se, když jsem nějakou přinesla. Takže buď v klidu 😊

moonulka
14. zář 2022

Dceru začaly víc bavit knížky až začínala mluvit v roce a půl. Ale doteď (2r4m) jedeme jen obrázkové knížky, maximálně s krátkými říkankami. 🙂 O čtení jinak zájem nemá.

pampeliska1313
14. zář 2022

“Četla jsem” synovi už když jsem byla těhotná. Jako menší u toho často usnul, záměrně jsem volila klidný tón a bylo to jednodušší než mu jen tak něco povídat. Ale co se pohybuje tak smůla. Knížky mám od špinavých ručiček, pusinky a nejradši je trhá 🙂 teď teprve ve 14m vydrží u takových knížek z levných knih, je to vlastně ohromný skládací leporelo s autama, letadlama, bagry a nevim co ještě, proste co ma kola je top a byla to jedina možnost jak ho k tomu vůbec dostat.🙂Neukazuje tam, ale prohlíží si to, skládá, občas když se nechá, tak mu ukazu a přečtu co tam je, vydrží u toho už celkem dlouho (třeba 15-20min určitě) a pak už nepotřebuje. Chci mu ještě koupit zvířátka a další věci, mají toho tam docela dost, stojí to asi 120kc. Víc po něm asi teď chtít nemůžu.🙂

nina004
14. zář 2022

@nika110818 Nášho začali baviť teraz v roku a pol. Ale má len pár ,ktoré sa mu páčia ,iné čítať nechce. My si vždy prečítame stránku ( sú to cca 4 riadky ) a potom mu ukazujem ,čo je na obrázku. Alebo ukazuje on mne .

areh
14. zář 2022

Já jsme začínala hmatovými knížkami - byla naznačená struktura písku, srst kočky a podobně. Syn si na to jen sáhnul, já mu rychle řekla, co je na obrázku a knížku odhodil. Jindy ji sám vybral, kouknul a za 2 min šel k něčemu jinému. Teď mu jsou dva a pořád prohlížíme povídáme si, co je na obrázku. Vydrží poslouchat jen krátké verše. Hodně oblíbené jsou knížky s okénky. Ty má rád od mala.

87pavlina
14. zář 2022

Dcera (2 roky) knížky miluje od mala. Má jich doma plnou krabici a další v pokojíku v knihovně. V těch 15 měsících jsme spolu hodně seděly a prohlížely, četla jsem jí básničky a vydržela u toho třeba hodinu. Teď si kolikrát sedne s panenkou a ukazuje jí knížky, ale víc vyžaduje, abych seděla s ní a četly jsme spolu. Ale je to o povaze dítěte. Kdyby ji to nebavilo, tak ji k tomu těžko donutím. Takže si nemyslím, že je něco divného na tom, že tvoje u toho nevydrží.

patypresdevaty
14. zář 2022

Starsi vydržela od půl roku prohlizet, poslouchat,jednu knížku za druhou, klidně i dlouho v kuse.
Mladšího začaly knížky zajímat až kolem 2 let.

jjasmina
14. zář 2022

@nika110818 malá 2,5r a čtení ji nezajímá, vytrhava mi to z ruky a před spaním spíš rozptyluje a chce si hrát

cilkat
14. zář 2022

V patnácti měsících byly knížky žrádlo! ... a to doslova. Knížky v tomto věku sloužily především k žižlání, trhání, muchlání a tu a tam i nějakému tomu sežrání papírů... Takže byly sebrány z jeho dosahu.

daasqua
14. zář 2022

Moje obě děti zhruba tak od 14-15m začaly knížky zajímat, ukazovaly v nich a ptaly se tak, co to je. Jo, syn do některé občas kousl, aby gurmán zjistil, jak chutná, to jo 😀 Listovaly celkem dobře, ale máme hlavně tvrdé. Zajímalo je tak nějak všechno. Ale pohádku bez přerušování jsem četla dceři nejdřív v 3,5r, předtím nezájem, jen listovat a žvatlat sama. Jinak dcera začala i přes mou snahu mluvit až v 3r, syn bude asi lepší, teď se v 1,75r snaží něco opakovat, co se mu hodí (auto, bagr, bus, garáž, lampa, houba a podobně 😀).

elfka21
14. zář 2022

@nika110818 dcera 16 měsíců knížky miluje, ale nečtu jí žádné texty. Ukazuju jí, co je na obrázcích, zpívám písničky a básnicky z té knížky a taky ji moc baví takové, co mají okýnka nebo něco hýbacího. Ty pak chce prohlížet pořád do zblbnutí. 🤦🏻‍♀️ Ale jen se mnou. Samotnou ji to baví chvilku.

veruuu_kubesovic
15. zář 2022

@nika110818
vztah? buď se je snažili sníst, nebo aspoň roztrhat...
jinak v 15měsících ani jedno z mých dětí nevydrželo "tuctově" sedět a prohlížet knížku, u toho nevydrželi ani minutu...