Holky, ráda bych se vás zeptala, jestli máte obdobnou zkušenost jako já. Mám 2,5letou, jsem na vážkách kvůli její řeči. Ona mluví hodně, rozumí, ale já mnohdy nerozumím ji, slova vyjadřuje často nesrozumitelne. Mám obavy, jestli je vše v pořádku nebo naopak - nějaká vývojová dysfazie apod. Pokud to některá z vás měla podobné a dítě nyní mluví normálně, byla bych ráda, kdybyste mě takhle povzbudily. Prvorozena totiž mluvila velmi brzy, tak nevím, do kdy je řeč druhorozene běžné, nebo už by se s tím mělo něco dělat. Děkuji za odpovědi.
Pediatr vám může napsat žádost na logopedii (popřípadě můžete být samoplatce). Rozhodně je zbytečné čekat do 3 let. Pokud je problém, je lepší řešit co nejdříve a pokud jen potřebuje dozrat, tak teď logopedii nic nezkazíte. Já mám syna 2,5 roku a skoro nemluví. Logopedii řeším - zkontrolovali ho a zatím to vypadá, že jen potřebuje dozrat, ale dávají mi tam i dobré tipy na posílení oromototickych svalů atd..
Co znamená "nesrozumitelně"? Neumí některé hlásky? Zkracuje slova? Obojí je v tomhle věku normální... Přehazuje hlasky a slabiky? Komolí, aniž by vám způsob komoleni dával smysl? To už může nějaký hlubší problém značit... Umí velmi omezený repertoár zvuků? (Jako třeba jen samohlásky a pět dalších souhlásek) Jak je na tom obecně s pohyblivostí jazyka a rtů? Pokud je problém v tom, i tohle už se vyplatí začít cvičit teď a logopedi s tím umí...
Jinak diagnózu vám před třetím rokem nikdo nedá, ale pokud rozumí, tak ji nepotřebujete, protože pravděpodobně nebudete potřebovat asistenta do školky a pod...
(Jinak mám šestiletého syna s vývojovou disfazii - v tomhle věku řeči nerozuměl, krom úplných základů jako "ne" a "stůj". Reagoval čistě na gesta. Teď ještě bojuje se souvětími (např. Otázka "proč" je stále problém), ale už nějak mluví.
Mladšímu je 2 a 10 m a rozumí "slušně", ale má velmi omezenou hybnost jazyka, tudíž i repertoár zvuků - za čtrnáct dní má vstupní vyšetření u logopeda.)
Syn má dva roky a měsíc a v dubnu jdeme na logopedii, odmítám čekat na tři roky dle nějakých tabulek, když se za tu dodu dá dost udělat 🙂, i sama logopedka při objednání mi řekla, že čekat nemá smysl...syn rozumí skvěle, hubu nezavře, ale komolí slova a přehazuje slabiky a tak, takže prostě to podle mě v pořádku není, dávám mu dmg sirup a kvalitní rybí tuk a rozhodně mluví víc a pořád, ale často blbosti :D...minimálně se dozvíme jak s ním pracovat 🙂
@gabiviki2 muj mladší take narozdil od segry nemluvil skoro do 3 let. Pak mu tedy zjistili opozdeny vývoj reci. Na logopedii jsme sli az ve 4.5, coz bylo asi pozde a mozna nikdy nebude mluvit dokonale (v bezne reci nema R a Ř) Ale on stejne ten prvni pulrok na logo vubec nespolupracoval, a pak jen kdyz se mu chtelo, coz taky moc casto nebylo. Jestli to chces resit, muzes, tim nic nezkazis. Ja nejsem priklad vzorne matky🤣
Mladší syn mluvil málo srozumitelně do 3 a čtvrt. Když šel v 3,5 do školky mluvil normálně. Nejmladší vypadá že jde v jeho stopách. Nejstarší syn má dysfazii a ten měl vývoj řeči opravdu opožděný. Normální slova začal používat a skládat ve 4 letech a výslovnost jsme řešili do 7,5roku.
@sikkacirek moc děkuji za odpověď
Moje dcera se rozmluvila az ve skolce ve 3,5 letech. Do te doby rikala jen jednotliva slova a trislovne vety. Ve 2,5 letech myslim nemluvila jeste snad vubec. A nektera slova uplne komolila např. “maní” byla špína, “puška” byla sponka atd.
Zatím bych to nehrotila a vyčkala min. do 3 let.
@gabiviki2 pockala bych aspon do 3 let a jestli pujde do skolky, tak jestli se treba do pul roku nerozmluvi tam. Kolikrat delaji i ve skolce orientacni vysetreni ( u nas ano) a tam rec zhotnoti a pripadne doporuci logopedii.