Ahojte, ve středu odcházím s malým synem (3,5 let, lehký autista), ale fyzicky velmi zdatný, heperaktivni na dovolenou za rodiči a plánují tam udělat tak 3 výlety, do Zoologické, na turistiku v rámci jeho možnosti a do zámku, kde je taky turistika, co zvládne, ale moji rodiče jsou proti. Že jeho mozek to nemůže zpracovat, že to bude přeplácane, ať jsem s ním jen v blízkosti bydliště, ať nikam nechodime, maximálně tak zoologická, ale jinak jen do lesa, co je od nás tak 2 km. Či myslíte? Já myslím, že uškodit mi to nemůže. Malý cestuje míč rád, hlavně vlaky úplně miluje, běhá a chodí pořád, nevím co je na tom špatně. Vždy se bude jednat tak o pulden, možná ten zámek o celý den, ale budu brát i kočár, kdyby ho to zmohlo.
Jeminkote, a jak by to dělali rodiče, co s dětmi cestují? 😀 To je strašná kravina. Nás mamka tahala jako male porad po vyletech a máme na to skvělý vzpomínky 😊
Proč by to škodilo? Za přemrštěné bych považovala všechny tyto věci nacpané v 1 dni (čehož jsou někteří lidé taky schopni). Naopak. Co dítěti přinese sezení doma? 🤷♀️
Též mám 3,5 letého a plánujeme výlety. Už jsme kempovali, byli jsme na zřícenině hradu, na zámku ( tam teda po parku, prohlídku by nedal), na rozhledně, ve mlýně..plánujeme zoo, Pustevny, hrad.. Úplně v pohodě. Člověk musí teda myslet na to, co malý ujde a co zvládne ( venkovní expozici ano, prohlídku uvnitř ne)
@sfet Ahojky,normálně výletujte. Kdybys měla dvě nebo více dětí tak bys podle rodičů měla jako dělat co? Nejezdit na výlety s šestiletým protože tříleťák?! Mimochodem, syn 4 roky, chodí do školky a v květnu byli na výletě se školkou, v zimě na lyžích v rámci školky vždy dopo... je to blbost 🙂
Akorát bych si možná rozmyslela ten zámek - takto malé děti většinou nějaké prohlídky nábytku nezajímají :D
Šla bych do toho. Vy nejlépe víte, co dítě zvládne.) ale každej podnět dobrej a něco přinese. Malýmu miminku taky ukazujeme kde co, aby se rozvíjelo, proč ne dítěti s nějakým znevýhodněním. Vyprdla bych se na takový řeči.🙂 jen si to užijte spolu.🙂
@sfet Marně přemýšlím, proč by komu vadilo výletit s děckem. Fakt nevím. Jedině mě napadá, že se vaší bojí, jak bude v jiném prostředí vnuk reagovat, pakliže je lehký autista a pokud by se mezi lidmi necítil dobře, budeš to mít daleko na to ho "uklidit" do známého prostředí. ALE. Pokud rád cestuje, poznává, tak proč probuh sedět doma na zadku. Je léto, my jsme třeba pořád někde. Děti naopak mají mít nějaké stimuly, poznávat i něco jiného než obývák, nedaleké hřiště a prostě známá místa. A kdy jindy s nimi výletit, v pubertě 😁?
@sfet my výletujeme na každé dovolené denně..někdy i 2x za den...dopo a odpo po synově spánku a nevidím v tom problém...naopak syn má rád nové místa, lidi...
@foxietrixie na prohlídku určo ne, ale je tam obrovský park, kde se dá strávit i 3 hodiny, všude stromy, je tam rybník, kde může krmit kachny, dá se jet kousek motorovým člunem a tak, jsou tam hezké zahrady, to je mi jasné, že na prohlídku můžu zapomenout.
@mourovatakocka je sice lehký autista, ale změny snasi dobře, cizí lidi mu nevadí, chodíme s ním i na pouze, do zábavního parku, kolotoče, hřiště, hernicky a nikde nebyl problém. Rodičům jde o to, aby měl režim a životosprávu, každý den oběd (jakoby neexistovaly bufety a restaurace), že musí ty zážitky nějak vstřebat a já ho budu prohánět jako dostihového koně. Jen tyhle 3 věci chci, pak budu s ním chodit poblíž bydliště, ale věřím, že z toho něco mít bude, budu všechno volit tak, aby mu to něco dalo.
@sfet Uškodit mu to nemůže. My také hodně jezdíme po výletech a jezdili jsme i když byli kluci malý. My jsme akorát volili vždy kratší dojezdovou vzdalenost, protože synovi se dělalo v autě špatně. A neříkají to rodiče jen kvůli tomu , že si vas chtějí užít a mít vás pro "sebe" celý den a ne aby jste jezdili po výletech? Nemyslím to nijak zle. Ale přijde mi to tak.
@martt možná i to, do zoo půjdou s námi oba, ale ten zámek (pro nás spíš zahrada a park) a túra jsou jen pulden, protože nebude k dispozici auto, tak musím se řídit jak půjdou autobusy a vlaky, celý den by bylo asi moc, tak si ho uzijou pak. Stejně by nemohli být s ním celé dny a malý je opravdu hyperaktivní a musí se vyběhat.
Čemu by to mělo škodit? My máme tři děti (od půl roku do 7let) a teď o prázdninách vyletujeme skoro každý den nekde. Naopak mají hodně podnětů, zážitků, vybehaji se. Akorát v těch úplných tropech sme nepodnikali nic náročného.
Tak to by me fakt nenapadlo, co nekdo vymysli. Mimochodem program zamecky park, hrad, zoo ve trech dnech za sebou (plus dalsi a tydenni pobyt u dedy) jsme ted absolovovali se synem necelych 2,5 roku. Byl spokojeny a my taky
Máme dceru 3,5 roku a segre je 5,5 a výletujeme hodně, teď na dovolené každý den někde, máme to hodně pestré, od zámeckých zahrad, přes výlet do hor (5 km), po minizoo, přes návštěvu Jičína, koupaliště a výstavě kostýmů. Každý den něco a ne, rozhodně ji to neuškodilo, hrozně ji to bavilo.. a vůbec cele prázdniny děláme hodně výletu, skoro každý den jsme někde a holky jsou nadšené...jídlo jsme si buď vozíme s sebou nebo jsme si dali někde v restauraci. Jsou prázdniny, užívejte, pár dní vyhozených z režimu a bez "životosprávy" vám jen prospěje ❤️.
Mám doma taky lehkého autistu a na výlety a dovolený jsme jezdili vždycky. Jediné co je třeba hlídat, aby pak další zhruba týden měl volno a mohl odpočívat podle sebe. Jinak mám dojem, že ho to vždycky naopak vývojově "nakoplo".
Tomu uplne nerozumiem, co by mohlo vadit 😳 my chodime s holkami kade tade, mladsia mala necele 2 roky ked sme boli v New Yorku a to sme sli rano o 8 z domu a prisli domov vecer o 8.. podla mna im to spis viac da nez vezme
@sfet to je blbost, my jezdíme od narození dětí všude,ať výlety nebo akce pro děti a kdykoliv na celé dny a děti to nepoškodilo,ba naopak,nakoplo je to a těch otázek potom😂
@sfet Ty znáš svoje dítě nejlíp, tak se řiď podle sebe a ne podle řečí jiných. Výlety naplánuj tak, abys věděla, že to zvládne, případně to prolož odpočinkovými dny, pokud víš, že to bude potřeba. Jinak každé dítě je jiné bez ohledu na případné diagnózy, i zdravé děti můžou bez problémů zvládat výletový program. My jsme zvyklí výletovat i s miminy, letos jsme jeli na 5 dnů s dětmi 1, 2, 6 a 8 a užili jsme si to všichni. Výlety plánuju tak, aby si tam každý našel něco "svého". Co se režimu týče, neřeším, menší se prospí přes poledne v kočárku nebo v autě, pokud zrovna vyšel na tu dobu přejezd někam. A i když toho naspaly menší holky míň, tak se svět nezbořil, doma si pak zase najely do starých kolejí, jako vždycky.
@sfet Tak to pak chutě do toho. Já mám nastavený režim asi jako podle vašich. Všechna jídla vesměs každý den ve stejnou dobu, procházky a čas spaní také. Ale víkendy, výlety, dovolená, to je úplně jiný svět 😊
@sfet tak syna snad vychovavate vy a ne vaší rodiče ne? Navíc tím že je lehký autista tak tím víc mu výlety prospějí. Když to nedáte to jednoho dne tak je vše OK.
Naše dítě, když toho má za poslední dny hodně, tak třeba trochu hůř spí - má hodně snů, jak to zpracovává. Ale to je tak všechno. Ale určitě jí to neškodí. Naopak. Zážitky jsou k nezaplacení. Pokud to syna baví, vůbec bych nic víc neřešila.
@sfet Můj nejstarší syn má VD a PAS.... nikdy jsme výlety neomezovali. Akorát prohlídky uvnitř hradu a zámků a to spíš proto, abychom netušili ostatní. Pokud jedeme na dovolenou, je nadupana zážitky a většinou chceme stihnout co nejvíc věci. Ráno odjede a večer se vracíme na spaní. Jeden den je třeba ne hany na lenošení. Já bych řekla, že prarodiče si chtějí malého užít a proto se jim nelíbí, že budete i déle pryč. Nicméně bych jim poděkoval za snahu, radu i obavy a řekla, že rodič jsi ty a svému dítěti chceš dopřát zážitky, možnost objevovat a sama snad poznáš když na něj bude něčeho moc.
Dekuji všem za rady, ale dovca je passe. Syn se vzbudil s horečkou a plným nosem, toz tak.
@sfet ne nemuze😂😂😂 ja s dcerou, ktera mela tehdy 2 roky cestovala i po zahranici. Naopak, hodne ji to dalo v rozvoji.